Cum arată un apartament de 56 metri pătrați care a fost amenajat pentru închiriere pe termen lung
publicat pe 10 sept. 2024Stilul personal devine mai puțin important într-o amenajare atunci când îți dorești să dai spațiul către închiriere pe termen lung. Motiv pentru care proprietarul unui apartament nou din București, deși pasionat de designul de interior, a ales să păstreze la minimum cerințele pentru studio-ul de arhitectură Piano:terra și să ofere libertate totală arhitectelor Alina Vîlcu și Alexa Iancu.
Proprietarul și-a dorit, înainte de toate, ca apartamentul să poată deveni un cămin confortabil pentru oricine va locui în el. „Faceți un spațiu așa cum v-ar plăcea vouă, genul de interior în care te-ai vedea bând cafeaua dimineața, lucrând de acasă sau petrecând momente fun cu partenerul tău”, le-a spus arhitectelor.
Echipa a luat în primire spațiul la gri, astfel că proiectul a avansat odată cu șantierul, pe parcursul a șapte luni. A fost un avantaj, fiindcă Alina și Alexa au putut propune mici modificări pe partea de compartimentare și instalații sanitare, astfel să optimizeze funcționalitatea apartamentului încă dinainte de amenajare. Acesta are o suprafață totală de 56,5 metri pătrați și în forma sa finală este format dintr-un dormitor, zonă de zi cu hol, living și bucătărie, o baie alăturată dormitorului și un grup sanitar de serviciu.
Punctele forte: poziție și orientare
Înainte de toate, arhitectele au propus renunțarea la un perete-extensie prevăzut în planuri între hol și zona de zi. Astfel, au creat continuitate vizuală între cele două spații și au putut integra o zonă-vedetă la intrare, care să poată fi admirată din orice poziție. În plus, au mutat ușa de la baia de serviciu astfel încât să creeze suficient spațiu pentru o depozitare închisă și să profite de fiecare centimetru.
Atuul principal și cel pe care echipa Piano:terra l-a identificat și pus în valoare a fost poziționarea ultracentrală. Apartamentul se află în blocul The Corner, pe strada Armenească din București. Orientarea către sud, cu priveliște către o stradă cu case de poveste și către coroana unui nuc impunător a devenit a dat tonul conceptului. „Punctul de pornire a fost vederea din zona de zi, care se deschide către o terasă urbană tare simpatică. Nucul a devenit un soi de punct focal și ne-a influențat poziția canapelei. De acolo am asamblat funcțional întregul spațiu”, explică Alina Vîlcu.
Finisajele – baza cochetă pe care a fost construită amenajarea
Finisajele au fost o alegere strategică în spațiul destul de restrâns. Alina și Alexa s-au orientat către parchet și uși care să schimbe total percepția de ansamblu și să aducă un aer cochet, demn de o locuință situată în zona ultracentrală. Pentru paleta de culori au ales un duet cromatic de gri și stejar, suficient de neutru cât să poată „împrumuta” personalitatea viitorilor locatari, oricine ar fi aceștia.
Totuși, conceptul de amenajare a inclus un detaliu-statement care nu dă voie monotoniei să se instaleze în spațiu – un tapet alb-negru cu gheișă, amplasat pe holul de la intrare, reflectat către zona de living datorită oglinzii de pe peretele învecinat. „Am dorit crearea unui sentiment familial, primitor, pereți deschiși la culoare care dau impresia unui spațiu mai amplu și elemente scenografice ce individualizează spațiul”, explică Alina.
Culorile au fost folosite strategic pentru a crea armonie în zona de zi
Livingul a impus mici dificultăți din cauza formei pătrate, însă arhitectele Pianoterra l-au modelat păstrând în minte punctul focal amintit mai devreme, adică nucul bătrân și clădirile istorice din vecinătate. Zonele de sitting au fost orientate către acestea și organizate în funcție de lumina naturală, iar spațiul central este acaparat de mobilier care îndeamnă la petrecerea timpului împreună.
Culorile din living au fost reluate și în bucătărie, unde clasicele corpuri suspendate au fost înlocuite cu polițe care, din punct de vedere vizual, creează o zonă de lucru deschisă, aerisită. Pentru a păstra armonia între cele trei zone cu funcționalităție diferite – holul, livingul și bucătăria – integrate laolaltă în 32 metri pătrați, arhitectele au ales să integreze cât mai subtil mobilierul pentru gătit.
Amenajarea nu a urmărit un stil de design, ci o poveste
Aceeași paletă cromatică a fost adusă și în zona de noapte, unde arhitectele au ales să mizeze pe simplitate pentru amenajarea dormitorului, astfel încât acesta să poată servi drept un spațiu de odihnă liniștitor și seren. Depozitarea din lateralul patului a fost realizată la comandă pentru a se potrivi la milimetru în spațiu. În centrul ei, arhitectele au întrerup corpurile cu o nișă care servește drept măsuță de toaletă.
Per total, amenajarea nu se subscrie unui stil anume, ci mai degrabă păstrează o coerență estetică plăcută, universală, ușor de personalizat de viitorii locatari. „Ca studio, nu urmărim niciodată un stil, pentru că ne dorim să ne dezbrăcăm de narațiunile pe care fiecare stil le propune. Ceea ce facem este să desprindem elemente specifice anumitor stiluri și să le asamblăm într-o poveste unică pe cât posibil și coerentă cu contextul”, explică Alina.
Proiectul a depășit ușor bugetul alocat inițial de proprietar, de 25 – 30.000 euro. La final, investiția totală a ajuns la aproximativ 35.000 euro, sumă care a inclus finisajele, mobilierul și electrocasnicele. Pentru mobilierul realizat la comandă – necesar pentru a optimiza spațiul de dimensiuni reduse – au fost alocate cam 12.000 euro. Parchetul și ușile filomuro au costat împreună 8000 euro, finisajele (vopseaua, microcimentul) au însumat 4000 euro, electrocasnicele au costat aproximativ 6000 euro, iar diferența a fost investită în alte piese de mobilier și accesorii.
Tips&tricks pentru amenajare de la arhitectele Pianoterra
- Fără iluzii. Nu încerca să subestimezi costurile, mai ales când e vorba de un termen care poate dura 12 luni – lucrurile se pot schimba semnificativ.
- Anything goes as long as it has a story – nu ne limităm în stiluri, tendințe sau număr de culori, potriviri și alte compoziții de design sigure. Experimentăm cu orice, atâta timp cât suntem fideli poveștii pe care ne dorim să o exprimăm prin design.
- O abordare minimalistă nu face spațiile mici să pară mai mari.
- Atunci când apartamentul nu are spații de depozitare sub forma unor camere separate, este necesară crearea lor din mobilier. Pentru a obține un efect seamless și integrat, trebuie să privim aceste depozitări nu ca niște dulapuri, ci ca niște pereți.
Foto: Sabin Prodan
-
hotnews
Chiuveta din inox pătată cu detartrant: cea mai eficientă și simplă soluție de curățare
Petele ies rapid cu această soluție.
-
UTILE
Ce se întâmplă dacă pui folie de aluminiu în cuptorul cu microunde? 5 materiale pe care trebuie să le eviți
Strici aparatul și alimentele, iar riscul de incendiu e mare.
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajare cu multe spații pentru depozitare și culori puternice pentru un apartament de 50 metri pătrați
Un spațiu aerisit, dar bogat în atmosferă.