hotnews

Cum arată o căsuță în copac de doar 18 metri pătrați, dotată cu toate cele necesare și cu vedere la dealuri și pădure

publicat pe 16 aug. 2024

    Dacă te-ai întrebat cum e să locuiești într-o căsuță din copac, Cuibul de la sat poate fi opțiunea ideală pentru o vacanță în țară – un tiny house de doar 18 metri pătrați, dotat cu toate utilitățile. Poziționat în comuna Bertea, județul Prahova, este ideal pentru toți cei care vor câteva nopți de cazare într-un spațiu inedit.

    De la renovarea casei bunicilor la mic complex turistic

    Cuibul de la sat face parte dintr-un ansamblu de case tradiționale din lemn construite la inițiativa Andreei Chiva, alături de soțul ei.

    Am povestit aici cum au renovat casa bunicilor din Prahova, în 2016, pentru a o transforma într-o casă de vacanță, unde să vină în weekend în natură, iar copiii să se bucure de aerul curat. Treptat, după ce mai mulți prieteni le-au trecut pragul în vizită la sat, s-au gândit că le-ar plăcea să ofere și altora o astfel de experiență, așa că în pandemie, atunci când interesul românilor a crescut pentru timpul petrecut la țară, s-au hotărât să construiască mai multe căsuțe.

    Prima casă a fost Mândră Ioana (povestea ei o găsești pe larg aici), urmată de Radu Dragu și Blândă Mărie, poziționate într-o zonă de deal, într-o livadă de meri și pruni de 7500 metri pătrați. În martie 2024, proprietarii și-au mai pus un vis în aplicare, acela de a construi o căsuță în copac, de unde să nu lipsească absolut nimic pentru confortul celor care-i trec pragul.

    O căsuță în copac cu vedere către dealuri și păduri

    Prima căsuță în copac pe care au construit-o, una din frasin gros, era loc de joacă pentru copii. „De-a lungul timpului, oaspeții ne întrebau dacă se poate dormi în ea și așa ne-a venit ideea de a construi Cuibul de la sat, o casă în copac în care se poate dormi și care are toate utilitățile, asemenea unei case obișnuite”, explică ea.

    Tiny house-ul este poziționat într-o zonă a curții bine împădurită, cu vedere la dealurile din jur, motiv pentru care are geamuri mari, atât lateral, cât și în partea din față. Exteriorul este placat cu șindrilă din lemn natural de brad, iar ușa, realizată tot din lemn de brad, este vopsită în verde închis, pentru a se armoniza cu mediul natural.

    Casa este construită pe un salcâm, dar pentru că zona este deluroasă, și pentru a avea o susținere cât mai bună, este ancorată și de patru stâlpi de metal. Un meșter tâmplar din sat s-a ocupat de întreg procesul, dar și de realizarea pieselor de mobilier din spațiu – un pat, un mic dulap în baie și unul în zona de luat masa. „Construcția a durat trei luni. Am început în martie și am finalizat la început de iunie”, adaugă proprietara.

    Tiny house-ul are 18 metri pătrați și are dormitor, o chicinetă, dotată cu o plită pe inducție, un mic frigider, o zonă de luat masa care poate fi folosită și ca birou, dar și o baie cu toaletă și duș.

    „Am avut norocul că am ridicat casa într-o zonă împădurită și răcoroasă, așa că nu se încălzește foarte tare la interior. Geamul din zona bucătăriei este suficient de mare și permite o aerisire excelentă. Însă, în zilele caniculare, poate fi folosit și un ventilator pe care l-am pus la dispoziție oaspeților”, a povestit Andreea.

    Casa este în apropierea celorlalte locuințe de pe teren, așa că nu a fost o problemă să tragă apă și curent aici. Cu toate astea, pentru perioada de iarnă, proprietarii încă nu au găsit o soluție, așa că, în 2024 tiny-ul e deschis doar până în octombrie. Apropo de asta, prețul pe noapte este de 500 lei.

    Deși s-au așteptat să fie un proiect ușor, lucrurile nu au stat așa cum și-au imaginat inițial, iar cea mai mare provocare a fost hidroizolarea acoperișului în jurul copacului. „A fost nevoie să găsim un sistem care să nu permită trecerea apei atunci când plouă, și ne-a dat ceva bătăi de cap, asta până am descoperit cauciucul lichid, care funcționează ca o membrană elastică și oferă o bună hidroizolație”, a precizat Chiva.

    Design simplu și natural, care lasă spațiul să respire

    Andreea și soțul ei s-au ocupat de design, cu dorința de a crea un spațiu intim, confortabil, unde geamurile mari să-ți lase impresia că dormi în natură. „Și pentru că este o casă în copac și structura trebuie să fie cât mai ușoară, pereții interiori i-am acoperit cu o plută decorativă cu inserții verzi”, explică proprietara.

    S-au oprit la o aplică verde Stilnovo, pe care au așezat-o în lateralul patului, și care reprezintă o reinterpretare a vechilor sfeșnice. Corpul de iluminat central, completează Andreea, este o lampă Dyberg Larsen galbenă, care se intergrează armonios design-ul încăperii.

    Ea și soțul ei se declară mulțumiți de rezultat și speră ca cei care ajung aici să se poată bucura de liniște și intimitate, dar mai ales de natură. Cât despre un sfat pentru cei care vor să le calce pe urme, proprietara spune: „Cheia pentru a începe un astfel de proiect este o echipă de meșteri pricepuți, cu care să ai o comunicare foarte bună.”

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments