LIFE

După 20 ani de muncă în Florența, o femeie a revenit în țară și a construit o casă pe roți cu vedere la Cetatea Neamțului

publicat pe 04 iul. 2024

  Știi momentele când ai nevoie de o escapadă în mijlocul naturii, unde să pui pauză la griji și gânduri și să te bucuri de prezent? Dacă ești în căutarea unei vacanțe în țară, unde să te deconectezi într-un spațiu de vis, inedit, atunci Tiny Moldovibe poate fi varianta perfectă pentru tine. O casă pe roți cu vedere la Cetatea Neamțului.

  Este vorba despre o căsuță de 40 metri pătrați, construită de Eliza Druțu de la zero, cu scopul de a-și crea o sursă de venit și de a le oferi vizitatorilor un spațiu cozy, unde se pot bucura de natură și liniște. Tiny-ul este poziționat într-o zonă de poveste, în satul Filioara, aflat între mănăstirile Agapia și Văratec.

  Eliza a revenit în țară, după 20 de ani de muncă în Florența și s-a mutat la sat
  Eliza a revenit în țară, după 20 de ani de muncă în Florența și s-a mutat la sat

  Timp de 20 ani, Eliza a lucrat în Florența ca ghid turistic. Gândul de a reveni în țară și de a se muta la sat, chiar dacă nu avea niciun soi de experiență în zona asta, i-a apărut în 2019. În 2020 a început să caute un loc care să fie aproape de Tecuci, orașul natal, dar situat înspre inima Moldovei. A făcut research pe site-urile de anunțuri și, ulterior, s-a dus fizic să caute un teren în zona Neamțului, despre care nu știa nimic.

  „Așa am ajuns în satul Filioara, unde am găsit o casuță bătrânească de care m-am îndrăgostit, în stare nu tocmai bună, dar cu poveste. N-am mai stat pe gânduri și am bătut palma cu proprietarul. Terenul miroase a sfințenie, zic eu, în Athosul românesc, așa cum e numit Neamțul”, spune ea.

  O căsuță pe roți, cu privire la Cetatea Neamțului

  În 2021, Eliza s-a mutat în căsuța bătrânească, unde, ca pe vremea bunicilor, s-a spălat la lighean și a făcut focul la sobă. În 2022, și-a dorit să pună în valoare locul, dar și să-și creeze o sursă de venit, așa că s-a documentat despre mișcarea tiny house din SUA și Australia, mai ales că adoră stilul minimalist și este pasionată de spațiile micuțe de locuit.

  „Așa mi-a venit ideea să amplasez pe teren o căsuță pe roți, mai exact pe sașiu de tir, pe care să o închiriez celor care-și doresc să experimenteze câteva zile într-o micro casă, în timp ce se bucură de tihna de la țară, aer curat și foșnetul pădurii din apropriere”, spune Eliza.

  Proiectul l-a dus la capăt cu ajutorul unei echipe care a ridicat structura pe sașiu, și alta care a bătut lambriul. Celelalte aspecte le-a rezolvat cu ajutorul familiei și al unei bune prietene.

  „Pentru tot exteriorul acoperit cu lambriu, am folosit o tehnică japoneză care constă în arderea profundă a lemnului, curățarea lui cu o perie, apoi tratarea cu ulei de in, proces foarte dificil și laborios. Este și elementul special pentru mine, cel care face tiny-ul unic, cel mai probabil, în toată țara, nu doar în zonă. Zic asta și pentru că am muncit împreună cu două femei dragi mie, care, deși au o vârstă la care ar trebui să meargă la băi și în stațiuni, au avut inconștiența să accepte provocarea și să mă ajute”, povestește Eliza.

  A început munca în noiembrie 2022, a întrerupt lucrările un an, iar apoi a terminat în aprilie 2024. Căsuța are 40 metri pătrați și este compusă din living, un spațiu pentru gătit și luat masa open space, o baie și un dormitor. Amenajarea lui a fost cea mai mare provocare, căci tiny-ul are opt ferestre și foarte puțin spațiu liber pentru mobilă.

  Terenul din jurul căsuței se extinde pe o suprafață de aproximativ 300 metri pătrați, unde există și o terasă generoasă, un spațiu cu o vatră și grătar, un loc de parcare pentru două mașini, priveliște spre Cetatea Neamțului și natură cât cuprinzi cu ochii.

  La partea de utilități, în sat nu există rețea de gaz și apă, așa că folosește butelii, în timp ce o pompă duce apa de la fântâna proprie la tiny.

  Casa pe roți, o investiție de 45.000 euro

  Investițiile în acest proiect s-au ridicat la aproximativ 45.000 euro, inclusiv terasa și amenajările exterioare, economiile pe care Eliza le-a adunat în anii de lucru în Florența. Familia, deși sceptică inițial, a susținut-o și ajutat-o în acest proces.

  Eliza crede că locuința este potrivită pentru un cuplu sau o familie cu unul sau doi copii, oameni care caută să evadeze din jungla urbană și să se bucure de natură, odihnă și liniște, în timp ce gustă din aerul curat de la țară. Însă, punctează și că Tiny Moldovibe poate fi utilă și celor care caută o soluție inedită și mai puțin costisitoare pentru trai permanent.

  Cât despre un sfat pentru cei care vor să-i calce pe urme, proprietara zice: „ar fi bine să te documentezi mult înainte și să planifici totul pe hârtie sau pe o aplicație online, în cele mai mici detalii, pentru a evita greșeli, care pot costa scump, așa cum am pățit-o și eu.”

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Emma
  12 days ago

  Mi-ar plăcea să locuiesc într-o zi într-o căsuță atât de frumoasă, este asociată cu libertatea și fericirea pașnică

  icon

  După 20 ani de muncă în Florența, o femeie a revenit în țară și a constr...