LIFE

Vacanța din țară: au construit două case tradiționale din lemn pentru a-ți oferi ocazia de a te bucura de sat

    În timp ce unii dintre noi fac pasul de a se muta de la oraș la sat, iar alții își construiesc o casă de vacanță după inima lor, de cele mai multe ori în natură, cei mai mulți doar visăm la așa idei și ne bucurăm de ele atunci când mergem în concedii.

    Dacă te încadrezi în ultima categorie și nu știi unde să-ți faci următorul concendiu, atunci îți propunem ca variante casele Radu Dragu și Blândă Mărie, două locuințe tradiționale din lemn, poziționate în comuna Bertea (Județul Prahova), unde vei simți ce înseamnă cu adevărat să locuiești la țară, fără să-ți lipsească confortul modern.

    Un business de pandemie, pornit de la o casă de vacanță

    Andreea Chiva locuiește în București de peste 15 ani, dar în 2016, alături de soțul ei, au hotărât să renoveze fosta casă a bunicilor lui din Bertea, Județul Prahova, pentru a o transforma într-o casă de vacanță, unde să vină în weekend în natură, iar copiii să se bucure de aerul curat. Așa a apărut o căsuță cu prispă de lemn, „La Sat.”

    Treptat, după ce mai mulți prieteni le-au trecut pragul în vizită la sat, ei s-au gândit că le-ar plăcea să ofere și altora o astfel de experiență, așa că în pandemie, atunci când interesul românilor a crescut pentru timpul petrecut la țară, s-au hotărât să construiască și alte locuri de cazare.

    „Am vrut să construim case cu accente tradiționale pentru că rădăcinile sunt importante, iar ale noastre – mai precis ale soțului meu, și prin adopție, și ale mele, sunt în acest sat cu case cu podele de lut sau lemn”, a explicat ea.

    Prima casă a fost Mândră Ioana (povestea ei o găsești pe larg aici), urmată de Radu Dragu și Blândă Mărie, poziționate într-o zonă de deal, într-o livadă de meri și pruni de 7500 metri pătrați.

    Două case tradiționale, construite cu ajutorul meșterilor locali

    Radu Dragu este la bază o șură strămutată din Județul Alba, unde au folosit aproximativ 70% din lemn la construcția casei, iar restul au fost completări din alte case și șuri din zona Brașovului.

    „Nu am putut folosi lemnul din Alba în totalitate pentru că la bază clădirea a fost un grajd, unde generații întregi și-au adăpostit fânul și animalele, și erau bârne mâncate de cari sau deteriorate”, a zis proprietara.

    Cu toate astea, au folosit acele bârne la fronturile de bucătărie, au realizat o comodă, un perete care delimitează spațiul din bucătărie de living, și așa au acoperit și frigiderul, care în mod normal s-ar fi văzut în living.

    O altă parte a lemnului vechi au folosit-o drept decorațiune deasupra patului stil cușetă, dar și pentru partea de jos a canapelei, gândită ca un spațiu generos în care un grup mare își poate petrece timpul sau, așa cum adaugă, poate fi un loc perfect de unde poți asculta muzică interpretată la pianina amplasată pe peretele opus canapelei. Toată mobila este făcută manual.

    Casa Blândă Mărie este așezată sus pe deal, la capătul a 40 de scări care pleacă din parcare; este construită din lemn nou de brad și este înconjurată de copaci. Andreea și soțul ei au ales să-i pună geamuri mari pe partea din vale, atât în living, cât și în dormitorul de la etaj, pentru ca oaspeții să poată admira natura în toată splendoarea ei.

    Aici, aproape toată mobila este realizată din lemn de brad și stejar, de un meșter din sat, în timp ce într-unul dintre dormitoare au recondiționat un pat vechi din zona Ardealului.

    Radu Dragu și Blândă Mărie: ce poți găsi aici

    Construcția caselor a început în 2021 și a fost finalizată în vara lui 2022 (Radu Dragu), dar și în toamna aceluiași an (Blândă Marie).

    Prima are o suprafață de 150 metri pătrați, un living mare, o bucătărie și o baie la parter, iar la etaj patru dormitoare matrimoniale și o baie. Blândă Marie are o suprafață de 80 metri pătrați, livingul, bucătăria, un dormitor matrimonial și o baie la parter, iar la etaj mai are un dormitor cu un pat matrimonial și un pat single.

    În ceea ce privește design-ul, Andreea și soțul ei au oscilat între modern și tradițional, motiv pentru care au început o documentare în direcția asta, și timp de câteva luni bune au bătut țara în lung și-n lat, unde s-au cazat atât în case moderne, cât și în case tradiționale.

    „Am realizat că ne place modernul, dar casele tradiționale sunt mai pe sufletul nostru. În general, oferă la început o senzație de modestie sau, mai simplu spus, te întrebi ce o fi așa grozav aici, dar după puțin timp, 20-30 minute de stat în ele, dau o stare de bine pe care nu o regăsești în altă parte și nici nu ți-o explici”, a precizat ea.

    La partea de buget, au început construcțiile când prețurile materialelor de construcții nu erau atât de ridicate ca acum, iar din experiența lor, recomandă ca după estimarea bugetului, doritorii unei astfel de idei să adauge 50% din sumă pentru costuri neprevăzute.

    Elemente preferate și activități în zonă

    Andreea adoră corpurile de iluminat. Pe o parte le-au cumpărat din anticariate și târguri, fie sunt realizate manual din ceramică de la Corund și Saschiz. Spre exemplu, la Radu Dragu, unul dintre ele este făcut de ei dintr-o bârnă lungă din lemn de stejar, pe care au prins cinci castronașe pictate manual la Saschiz.

    Un alt element inedit este soba de aici, inima casei, pictată de un turist. La Blândă Marie, pe de altă parte, proprietarii susțin că și-au folosit creativitatea, de la bucătărie la design-ul biroului, pentru a optimiza cât mai bine spațiul.

    Prima casă se încălzește cu ajutorul unei sobe pe lemne, care funcționează ca o centrală, deoarece are un recipient de apă încorporat care încălzește apa și o transportă către caloriferele din locuință, iar la cea de-a doua casă, încălzirea se face cu ajutorul convectoarelor electrice.

    Andreea vorbește și despre cum au ales toate aceste tehnici tradiționale, deoarece există o înțelepciune și învățătură în modul tradițional de construcție.

    Ei au încercat să se uite la două aspecte – la circularitate și sustenabilitate, să folosească cât mai mult materiale și obiecte recuperate, dar și la materiale naturale, deoarece și-au dorit ca copiii lor să trăiască într-un mediu sănătos. „Pereții nu sunt dați cu lavabil, ci sunt văruiți, avem podele nu parchet, pe prispă avem piatră, și tot din piatră este construită și fundația”, adaugă ea.

    Așteaptă pe oricine să le treacă pragul, dar în general au familii cu copiii (au mult spațiu de joacă), persoane care apreciază viața la țară, liniștea, și care vor să descopere sau să arate celor mici un mod de viață mai simplu.

    „În orice direcție ai pleca (și chiar din spatele caselor) găsești un deal pe care poți să-l urci (cel mai înalt are 1000 de metri altitudine), traseele de bicicleta sunt pe malul pârâielor din zonă, prin păduri, și în apropiere găsești mănăstiri, obiective turistice, cum ar fi Casa Memorială Nicolae Iorga din Vălenii de Munte, Cheile Doftanei sau Muntele Roșu și Cheia”, povestește Andreea.

    În loc de concluzie, sfaturi pentru cei care vor să-și facă un business asemănător

    Andreea a pus cap la cap câteva sugestii pentru cei care vor să le ia exemplul și să-și deschisă un mic business tradițional. Iată despre ce e vorba:

    • inspiră-te din mediul înconjurător, o casă nu este un moft, ci investești mulți bani în ea și va fi a ta pentru multă vreme, așa că ar fi bine să știi din start ce-ți place. Spre exemplu, casele de tip A sunt destul de în vogă acum, așa că dacă ai în minte o astfel de variantă, locuiește într-una o vreme.
    • alege ce rol va avea acea casă, dacă o închiriezi sau nu, deoarece numărul băilor, spațiilor de depozitare (eventual o pivniță) vor fi influența de decizia asta.
    • înainte de constructor, care va fi un om important în ecuație, ai nevoie de arhitect, proiectant, diriginte de șantier. Constructorul, ar fi bine să-l asociezi de la primele discuții cu arhitectul – bazează-te pe experiența lor, stabilește de la început ce poate face și ce nu și roagă-l să-ți găsească meșteri pentru ce nu poate face.
    • dacă lași construcția în mâna specialiștilor, ocupă-te în timpul ăsta de mobilă, corpuri de iluminat, covoare, sobă, centrală, electrocasnice. Gresia și faianța sunt importante, le poți lua din magazinele obișnuite, dar găsești prin țară outleturi care vând capete de serie de gresie și faianță la prețuri și calitate foarte bune. Noi am aflat târziu asta.
    • gândește-te cum vei amenaja curtea, măcar în linii mari
    • corpurile de iluminat, prizele, întrerupătoarele, gândește-le în coerență cu ideea mobilei, altfel riști să instalezi prize și întrerupătoare acolo unde nu vei avea acces, în spatele unei canapele sau a unui pat.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Vacanța din țară: au construit două case tradiționale din lemn pentru a-ți...