Cea mai eficientă casă prefabricată din lume se află lângă Târgoviște și e opera unui român
publicat pe 08 dec. 2023Cât de frumos ar fi să locuim într-o casă care nu strânge praf, are costuri minime la răcire și încălzire și nu folosește deloc sau mai deloc sursele convenționale de încălzire? Bucuria este că avem opțiuni în acest sens, deși nu este un lifestyle extrem de popular la noi în țară. Casa pasivă este soluția, iar în materialul ăsta îți vom prezenta cea mai eficientă casă prefabricată din lume, construită lângă Târgoviște.
Casa pasivă, o soluție de durată
O casă pasivă nu folosește deloc sau mai deloc sursele convenționale de încălzire, e gândită să fie eficientă energetic și să asigure un climat interior confortabil, indiferent de temperatura de afară.
Pentru acest lucru este foarte importantă termoizolația, etanșeitatea, umbrirea și sistemul de ventilație al unei case, mai mult chiar decât sistemul alternativ de alimentare cu energie, precum panourile solare. Construcția uneia costă mai mult, dar amortizarea se face și ea mult mai repede.
Ți-am povestit despre casa pasivă din Otopeni, dar și despre cum arată cea mai smart casă din Europa de Est, iar acum îți vom vorbi despre casa Ria, construită de Alin Muste (45 ani), cel care a fondat afacerea de familie Biobuilds, în 2012.
Firma clujeană Biobuilds este unul dintre puținii producători autorizați de case ecologice și pasive de la noi. Ei construiesc case pe o structură de lemn, cu montanți din lemn masiv, între care este dispusă termoizolația principală, din baloți presați de paie. Folosesc doar parchet din lemn stratificat, respectiv placaje din piatră naturală sau mochetă de lână.
Astfel, casele pasive se adaptează la încărcările din seism și, având o structură de tip cutie, elastică, preiau încărcările și revin la forma stabilă. Ele sunt de aproximativ patru ori mai ușoare ca cele clasice și mult mai rezistente la cutremur.
Compania are un obiectiv din a construi case cu impact minim asupra mediului și pozitiv pentru familie, iar în prezent are în portofoliu zeci de case prefabricate la Passivhaus Germania, cel mai important organism de certificare al construcțiilor pasive la nivel mondial.
Casa RIA, o locuință sănătoasă
Alin a dezvoltat ideea Biobuilds atunci când unul dintre copiii săi a fost diagnosticat cu astm, în 2006. Timp de patru ani a făcut numeroase teste micuțului, a consultat diferiți medici și a vizitat multe spitale, dar abia în 2010 el și soția lui au descoperit că problema era aerul din apartamentul lor.
Odată cu această informație, cei doi au aprofundat subiectul și au citit o mulțime de articole și cărți despre case sănătoase, naturale și prosumatoare (care produc energie electrică din surse regenerabile).
„Am ajuns la trei concluzii esențiale: în interior petrecem aproximativ 86,9% din viață, așa că e necesar să fie un mediu cu impact pozitiv asupra sănătății noastre, 39% din poluarea globală provine din sectorul construcțiilor, în principal din case, motiv pentru care o locuință ar fi ideal să aibă un beneficiu și pentru generațiile viitoare, și majoritatea oamenilor care cumpără o casă se angajează, în general, la două rate, cea de la bancă (temporară) și cea pentru întreținerea casei (pe viață)”, zice el.
În baza acestor principii, Alin a început să construiască RIA, un „experiment unic”, finalizat în 2019. A poziționat-o în Valea Voievozilor, pe gura văii, în mijlocul naturii, lângă Târgoviște, și a proiectat-o locuința astfel încât să fie sustenabilă și să-și producă propria energie electrică. Odată terminată, a fost declarată cea mai eficientă casă prefabricată din lume, deoarece este extrem de eficientă energetic.
„Dacă o casă obișnuită are o eficiență standard, o casă conform noilor standarde europene este de 7.2 ori mai eficientă, iar o casă pasivă este de 28.7 ori mai eficientă. Casa Ria, de exemplu, este de 215 ori mai eficientă, chiar dacă în conformitate cu standardul de casă pasivă veniturile sunt reduse. O casă normală consumă aproximativ 350kWh/m2a, o casă pasivă consumă 15kWh/m2a, iar Ria consumă 2kWh/m2a”, explică antreprenorul, nu fără a sublinia cum amprenta de carbon este minimală.
Un design minimalist, dar cozy
Casa Ria este o construcție de tip P+1, cu o suprafață totală desfășurată de 360 metri pătrați. Alin a lucrat timp doi ani la ea, alături de echipa Biobuilds, iar principală provocare a fost dezvoltarea liniei de producție pentru panouri. Sistemul presupune pereți prefabricați, pe structura de lemn ce utilizează paiele drept material izolant.
Toate materialele folosite sunt organice și au fost alese pentru a avea emisii minime sau zero de compuși organici volatili (VOC), ceea ce asigură un climat interior sănătos. În casa Ria aerul este de 30 ori mai curat ca într-o casă normală, în timp ce costurile de încălzire și răcire sunt reduse cu 95%.
Locuința are cinci camere, fiecare cu baie proprie, un living de 78 metri pătrați, legat de bucătărie. „Un aspect special sunt și cele două sere gigantice de aproximativ 35 metri pătrați fiecare. Ele sunt sursa de încălzire a casei și sunt folosite ca spațiu de relaxare și yoga”, mai zice proprietarul.
Casa are geamuri gigantice, care lasă lumina să intre în tot spațiul și care-l conectează cu natura, în timp ce design-ul este minimalist, dar cozy și modern în același timp. „Simți că trăiești într-un spațiu complet organic, și nu într-un cub de beton”, adaugă antreprenorul.
În ceea ce privește costurile, Ria a fost „un test” al companiei, iar datorită certificării primite valorează undeva la 1,200,000 euro. Locuința este poziționată pe un teren înconjurat de copaci și verdeață, unde mai există 10 case modulare, dar și o căsuță „pe deal”, motiv pentru care Alin și-ar dori să o transforme într-un retreat.
Încearcă să construiască case pentru standardele anilor 2050, bazate pe sustenabilitate, eficiență și calitatea vieții în interior. Pentru cei care nu-și permit o astfel de casă, deoarece o casă pasivă implică costuri mari, chiar dacă se revanșează în timp, Biobuild oferă singurul și cel mai avantajos kit de casă pasivă din Europa, Modular Shell. „Asta înseamnă fără finisaje de interior/exterior, dar tot la standarul de casă pasivă. Nu este implementat complet, deoarece încă finisăm unele aspecte pentru a ajunge perfect la cumpărători, dar suntem disponibili pentru a oferi detalii celor interesați”, încheie Alin.
-
LIFE
Evenimentul de la Cluj-Napoca în cadrul căruia poți afla tot ce ai nevoie pentru construcția caselor eficiente energetic sau pasive
-
PROIECTE DE AMENAJARE
Cum arată cea mai smart casă din Europa de Est, cu tehnologie de rachete spațiale, care e în România
-
Imobiliare
Se construiesc și în România case care îți scad facturile cu 90% la utilități
-
UTILE
Se poate vinde casa fără succesiune? Ce apare menționat în lege
Îți arătăm ce ai de făcut cu exactitate și ce spune Codul Civil.
-
Plante
Cum se îngrijesc mușcatele iarna. Ce e bine să faci ca să te bucuri de niște flori superbe
Le adăpostești, le tai și nu le mai uzi așa des.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.