Cosmin Dragomir
PROIECTE DE AMENAJARE

Cum arată cea mai smart casă din Europa de Est, cu tehnologie de rachete spațiale, care e în România

publicat pe 29 iun. 2021

    Când patru arhitecți, șase designeri de interior și un inginer lucrează împreună, nu poate ieși altceva decât un proiect de top. Așa cum este #casabuhnici, prima casă pasivă premium din Europa de Est, inclusă în top 10 case pasive din lume, în 2018. Aici locuiește o familie de jurnaliști români, formată din Lorena Buhnici, George Buhnici și fiica lor Ariana.

    Pe George Buhnici s-ar putea să-l știi de la televizor sau de pe Youtube, este fostul realizator al emisiunii iLikeIT, de la ProTV, iar pe Lorena s-o fi citit pe blogul ei. Cei doi își doreau de mult să locuiască la casă, departe de agitația orașului. După ce au găsit terenul – în satul Tămași, din Corbeanca, la 20 de kilometri de București, au căutat o echipă de specialiști care să le transforme visul în realitate: o casă bazată pe tehnologii de ultimă oră.

    „Este o casă construită de la buldozer la întrerupător în mai puțin de șapte luni. Are materiale și tehnologie de rachete spațiale în ea, este automatizată complet și înțesată de senzori. Are 14 aplicații care sub o interfață comună o fac integral controlabilă de pe telefon”, povestește Marius Șoflete, cel care semnează ingineria din spatele locuinței, pe blogul său.

    Proiectul are în spate o echipă numeroasă: patru arhitecți (coordonator arh. Raluca Munteanu), șase designeri de interior și un inginer (Marius Șoflete).

    George, Lorena și Ariana s-au mutat în #casabuhnici în ajunul Crăciunului din 2017, iar în februarie 2018, casa a primit certificatul de „Casă pasivă premium“, prima de acest fel din Estul Europei. În plus, este inclusă și în top 10 case pasive din lume.

    Au investit 177.000 euro în construcție și amenajare. Casa are 170 metri pătrați utili, cu living, bucătărie, două dormitoare, un birou, trei băi şi un dressing. Este construită pe structură din CLT (Cross-Laminated Timber), un material ușor și foarte rezistent.

    Fără facturi la întreținere

    Pe lângă faptul că este mai solidă decât o construcție din blocuri ceramice și stâlpi de beton, are și performanțe acustice, seismice și termice superioare. Costurile de întreținere sunt aproape zero. Soții Buhnici plătesc lunar doar apa.

    Pe acoperiș și pe foișor sunt montate 70 de panouri solare fotovoltaice, iar acestea transformă energia solară în energie electrică. Surplusul de energie va fi folosit de George Buhnici la viitoarea lui mașină electrică.

    Casă pasivă premium cu design minimalist

    Designul interior este unul minimalist și a fost gata în trei luni. Au existat și câteva condiționări date de statutul de casă pasivă și de echiparea acesteia.

    „Am avut o serie de provocări. De exemplu, nu am putut da găuri în pereți, din cauza sistemului de răcire încorporat. Astfel, nu am ales mobilier voluminos, care necesită montare pe perete, și nici tablouri. Apoi, a trebuit să introducem în decor câteva grinzi și o poartă din lemn de stejar, vechi. Acestea au fost recuperate de George Buhnici de la o casă săsească”, povestește Marilena Popa, unul dintre designerii de interior care s-au ocupat de proiect.

    Marilena a găsit o întrebuințare inedită vechilor elemente: poarta – ca separator între dining și living, iar grinzile – pe post de trepte ale scării. Și tot dintr-o grindă a creat un corp de iluminat. În rest, a folosit mobilier din lemn și MDF furniruit, cu linii drepte și obiecte decorative create de designeri români. Aproape toate piesele mari de mobilier au fost lucrate la comandă la Fronte Group. Canapeaua este realizată de Valente Sofas.

    „Am lucrat la comandă inclusiv candelabrul mare din living, un element absolut spectaculos. Acesta are trei metri înălțime și a fost creat la atelierul Cristofaro Luce, alături de corpul de iluminat din grindă”, spune Marilena.

    Echipa de designeri a trebuit să rezolve și problema izolării fonice la interior, dată de înălțimea șapte metri a livingului. Au recurs la “buzunare” din fetru, montate pe perete și gândite pentru depozitarea micilor obiecte (telecomandă, chei, reviste etc), și la câteva panouri cu burete special, montate în spatele canapelei.

    Caracteristicile #caseibuhnici

    Casa este echipată cu un sistem HVAC (prescurtarea vine de la Heating – H, Ventilation – V, Air conditioning – AC). Aerul viciat din casă este evacuat și înlocuit cu aer proaspăt, adus din exterior. Acesta este filtrat și încălzit sau răcit în funcție de temperatura exterioară.

    Răcirea prin pereți este o altă caracteristică a #caseibuhnici. Răcirea se face prin panouri radiante, care radiază căldură prin pereți. Apa rece care circulă prin panouri provine de la pompa de căldură, energie venită din sol. George explică aici pe îndelete întregul proces de funcționare.

    Casa are și încălzirea prin pardoseală. Este o soluție elegantă, care înlocuiește clasicele calorifere. Sistemul folosește agenți termici sau electrici. Căldura este transmisă printr-o tubulatură sau prin cabluri montate pe șapa pardoselii.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Marilena Popa

    1. Înainte de a cumpăra sau de a lucra la comandă mobilier din lemn, asigură-te că lemnul este uscat în timp. Altfel, există riscul să crape.
    2. Creează la interior sentimentul de căldură folosind materiale naturale și culori din natură. Lemn, in, respectiv bej, maro sunt câteva exemple.
    3. În cazul unei case pasive, poți folosi CLT-ul ca finisaj interior. Montează peste CLT panouri din gips-carton acolo unde există panouri de răcire.
    4. Alege o hotă cu montare în blat, extractabilă, dacă o casă pasivă nu îți permite montarea unei hote cu evacuare la exterior.
    5. Dacă ai sistem de încălzire prin pardoseală, alege doar mobilier cu picioare, pentru a nu intra în contact direct cu pardoseala.

    Foto: Cosmin Dragomir