A primit cadou casa de la munte în care și-a petrecut copilăria și i-a gândit o amenajare cu aer cinematic
publicat pe 18 apr. 2021Nume, profesie: Laura Mușat, redactor-șef al revistei Films in Frame și Președintele Asociației de Dezvoltare a Filmului Românesc (ADFR)
Localitate: Poiana Țapului, Bușteni, pe Valea Prahovei
Tip de locuință: casă de vacanță la munte, din lemn, cu două etaje
Construită în: 1993
Împarte casa cu: partenerul ei și patrupezii lor, Nala și Toulousse
La 900 metri altitudine, cu pădurea în spate și Masivul Bucegi în față, casa de la munte, așa cum o numește Laura Mușat, este o mică bijuterie. Una care parcă vine cu promisiunea unei vieți liniștite: pe ferestre poți privi neîntrerupt freamătul codrului, dacă-i frig faci focul în șemineu, dacă-i cald te muți în curte, lângă iaz și te bucuri de natură. De fapt, natura e și în afară, dar și înăuntru. Când a primit casa cadou de ziua ei de naștere, în 2018, Laura și-a asumat să aibă grijă de ea, să o valorifice. Și a făcut asta printr-o amenajare care pare să respecte și să armonizeze întru totul cu peisajul înconjurător. Care-i la o aruncătură de băț, căci curtea din spate are ieșire direct în pădure, iar de pe terasa din față se vede tot lanțul muntos, de la cota 2000 până la Crucea Caraiman.
„Casa de la munte, cum o denumim noi, are 30 ani și este o casă pe două etaje, construită din lemn de părinții mei, în 1993, când au aflat că vor avea primul lor copil – pe mine”, povestește Laura.
N-ar fi schimbat nimic, dacă nu ar fi cerut-o chiar casa, spune ea. Pasionată de artă, design de interior, film, și peisagistică, Laura a simțit nevoia să-i facă dreptate. Așa că a lucrat cu studio-ul de design interior Open Pixel să gândească împreună o amenajare care poate fi descrisă într-un singur cuvânt: cinematică. „Am renovat băile și bucătăria, holurile de la parter și am transformat cel mai mic dormitor în dressing”, explică ea. Ca să fie pachetul complet, a schimbat întreaga tâmplărie exterioară și a restaurat toate ușile din casă și grinzile de lemn, care acum îi dau acel farmec specific caselor românești.
Natură și afară, natură și înăuntru
„Am folosit preponderent materiale naturale, toată mobila din camerele renovate este făcută la comandă, din lemn, din care 70% este lemn reciclat”, povestește. În rest, a păstrat mobilierul adus în casă de părinți, piese de colecție. Renovarea în sine a durat două luni și jumătate, însă tot procesul le-a luat de fapt cam cinci luni, de la contactarea arhitecților și până la finalizarea întregului proiect, cu tot cu reorganizarea și curățenia casei. Planurile de buget inițiale au fost puțin excedate, căci au ajuns să cheltuiască dublu față decât credeau inițial, cu tot cu marja de eroare. Însă a meritat până la urmă, căci Laura și partenerul ei au ales să se izoleze în ea pe timpul pandemiei și au ajuns să locuiască acolo opt luni.
Casa e pe două etaje împărțite pe funcționalități. De exemplu, parterul e cu zona de zi: are un living spațios, cu două zone de lounge – una cu TV, alta cu șemineu. Tot la parter mai este și o seră-zonă de dining, compusă din doi pereți cu geamuri spre grădină și câteva plante pe care Laura și partenerul ei le țin la interior pe timp de iarnă. Pe același etaj mai este și un birou spațios, o bucătărie de șase metri pătrați, o cămară, o baie și o saună.
Iar la etaj e zona de dormit și e una destul de generoasă. Casa de la munte are trei dormitoare, un dressing și o baie. Pentru că e o casă de vacanță și e util să fie cât mai încăpătoare, și mansarda e amenajată. Mai sunt acolo două dormitoare și o baie de patru metri pătrați care a fost dulap cândva.
„În băi ne-am orientat spre gresie, faianță și lavoare din piatră”, spune Laura. Finisajele și obiectele sanitare care se aflau înainte în ele nu erau insalubre, însă casa nu mai fusese renovată de 17 ani, deci începuseră să cedeze. Iar noua amenajare pare să rezoneze mai mult cu ideea de casă de vacanță și parcă aduce peisajul de afară înăuntru.
Chestionarul cu idei bune
Stilul casei: Mi-e foarte greu să o încadrez într-un stil – este un melanj de stiluri care o face să fie unică și pe care nu-l poți da casei în câteva luni de zile. Vorbim de zeci de ani, în cazul nostru. În casa de la munte vei găsi mobilă Biedermeier de la 1800, mobilă brâncovenească tot cam de pe atunci, dar și elemente boho sau country, chiar și mici piese de mobilier scandinav. Eclecticism, combinat cu clasicism și presărat cu stil rustic – if that makes any sense at all 🙂
Inspirație: Pinterest este inspirația #1. Am un board intitulat „casa de la munte” unde am strâns într-un an de zile tot ce îmi place și am folosit anumite elemente de acolo, pe care le-am introdus în set-up-ul camerelor. Am ținut cont de stilul existent al casei, dat de părinții mei – acolo unde am simțit că este puțin „prea mult” pentru mine și am considerat că putem simplifica/minimaliza, am intervenit.
Elementul preferat: Imposibil de ales unul singur, fiecare cameră are ceva cu adevărat special. În seră îmi place cum am colorat cu verde cei doi pereți care dau spre grădină, e verdele brazilor și te transpune în curtea către care privești. În sufrageria mare, iubesc șemineul făcut de părinții mei în urmă cu 27 ani – și întreg colțul: pick-up-ul de unde se aude muzică jazz, tabloul cu doamna din lanul de floarea soarelui, fotoliile Biedermeier roșu-aprins. La mansardă, am un mic colț lângă un geam uriaș și niște plante, unde pot citi liniștită pe o pernă de șezut, iar în patul din dormitorul nostru, adorm uitându-mă pe geam, cu ochii pe crengile brazilor din pădure – e cel mai feeric loc din casă.
Cea mai mare provocare: Întreaga renovare a fost o provocare, pentru că a fost prima mea renovare, deci nu aveam habar de nimic și pentru că nu știam ce găsim sub gresie sau în spatele pereților. În ’94, nu erau planurile arhitecturale așa elaborate ca acum, tata a făcut casa cu 10.000 euro – așadar, știam din start că este un proiect special și va fi plin de surprize.
Cel mai bun lucru iarna: Plimbările prin pădure, mai ales după ce ninge. Serile la șemineu, cu vin fiert, un șah sau table și niște jazz pe fundal. Și poate și sauna, după o zi de ski.
Cel mai bun lucru vara: Plimbările prin pădure și hike-urile, again. Ce să-i faci, iubesc pădurea. Curtea, unde avem un mic pond și e așa plăcut să stai pe pătură, citind o carte; serile la fire pit, cu prietenii & niște bezele de afumat și diminețile pe terenul de tenis, când vrei să transpiri puțin.
Cel mai mare răsfăț: Răsfăț a fost tot. Când vrei lemn reciclat antichizat și numai piatră și alte materiale naturale, n-ai cum să zici că nu te răsfeți.
Ce înseamnă acasă pentru tine? Casa de la munte înseamnă liniște, timp pentru mine și noi, timp în natură, conștientizarea importanței pe care natura o are, în viața noastră. Înseamnă familie și prieteni, nostalgie și multe amintiri minunate.
Dacă ar fi să-ți descrii casa în 5 cuvinte, acestea ar fi: Super cosy, conectată la natură, unică, dreamy & departe de cotidian.
Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: Am trecut prin multiple peripeții și ce sfaturi aș putea da începătorilor, ar fi:
- niciodată nu va ieși perfect, dar dacă vrei să te apropii de perfecțiune, nu te grăbi ca noi – ai răbdare, ia totul pas cu pas;
- în 90% din cazuri, oamenii angajați pe șantier nu știu că comunice între ei, așadar îți trebuie un project manager brici, sau îți iei concediu nelimitat și te ocupi tu pentru că îți va ocupa tot timpul și îți va mâncă toți nervii;
- chiuvetele la bucătărie au mereu gaura pentru baterie pe mijloc, iar dacă vreodată te gândești să îți bagi mașina de spălat în dulap, ține cont că toate cablurile și furtunele din spate îți mai mânâncă 5 centimetri (atenție, doamnelor!);
- în final, o sa fie bine și te vei bucura; trebuie doar să fii tare și să nu îți pierzi optimismul. Oboseala se va simți din ce în ce mai tare.
Resurse, link-uri, site-uri de unde ai luat mobila: Bonami, The Home, Maria Production (bucătăria făcută la comandă), Atlas Concorde & Piatra Online, And so to bed, Zara Home și multe târguri de antichități și de mobilă tradițional românească.
-
Sponsored
Showroomul FabricaDeProfile – o călătorie experimentală în lumea elementelor decorative și a pereților fluizi (P)
Într-o lume în care designul interior evoluează rapid, FabricaDeProfile a deschis un showroom experimental dedicat produselor din portofoliul lor, oferind celor care le calcă pragul o experiență captivantă, unde estetica […]
-
LIFE
„Ce am învățat după ce am renovat pe cont propriu fosta casă a bunicii”: 7 învățături despre lucrul la o casă veche
Lecția doi: cimentul nu se potrivește cu casa din pământ
-
UTILE
Ce să nu pui niciodată în cuptorul cu microunde. Alimente și recipiente interzise
Crește riscul de incendiu și de accidente casnice.