Case

O familie din București trăiește în armonie cu natura, în Ciolpani, într-o casă din chirpici

  Sigur ai avut și tu bunici la țară care foloseau amestecul rudimentar de pământ cu paie și apă, pentru „cârpitul“ pereților! Dacă nu tu, măcar o cunoștință de-a ta. Și dacă ești mai pe nostalgie, te vei bucura să afli că acest curent al contrucțiilor cu tehnici vechi, așa cum ai văzut în satele românești, când erai copil, s-a întors în forță.

  Vorbesc despre casele mici, din chirpici, „bordeiele“ pe care românii le asociau cu sărăcia lucie și care, azi, sunt ultima fiță în materie de locuințe ecologice. Le apreciezi mai ales dacă ești și tu o fire boemă, care nu se regăsește printre betoanele moștenite din comunism.

  casa din chirpici
  Construcția a durat 6 luni, iar bugetul total a fost de 69 000 de euro

  De ce-ar trebui să ai și tu o casă din chirpici?

  O locuință ridicată doar cu materiale naturale vine la pachet cu patru avantaje mari: sănătatea celor care locuiesc în ea, protejarea mediului, eficiența energetică și costurile reduse. Tot ce trebuie să știi este să pui materialul adecvat în locul potrivit: pentru fundație să folosești materiale care nu lasă umezeala din pământ să ajungă în pereți (piatră), să ai pereți buni termoizolatori (baloți de paie, stuf, lână de oaie), în casă să ai materiale care acumulează căldură (pământ, lemn), iar deasupra, un acoperiș care să te ferească de arșiță și ploaie (țiglă, șită sau draniță, stuf).

  Elena, în vârstă de 47 de ani, de profesie economist, s-a mutat alături de soțul ei, jurist, în vârstă de 53 de ani, și de cei trei copii ai lor, cu vârste de 10, 12 și 15 ani, într-o astfel de casă din chirpici, în satul Piscu, comuna Ciolpani. Peisajul rural de aici este idilic: satul aflat la 30 de km de București este învecinat cu pădurea Scroviștea, lacul Mănăstirii Țigănești și râul Ialomița.

  Dacă este bun pentru oale, pământul poate fi bun și pentru o casă

  Este vorba despre o familie de bucureșteni care, în 2012, a hotărât să construiască o căsuța din chirpici, profitând de faptul că aveau teren într-un sat tradițional de olari, cum este Piscu. „Am realizat că pământul poate fi bun și pentru casă, atâta timp cât este bun pentru oale. În plus, eram sufocați de oraș și secătuiți energetic de traiul într-o casă construită din materiale noi convenționale. La finalul anului 2012, ne-am mutat în căsuță și, de atunci, am locuit permanent în ea“, spune Elena.

  casa din chirpici Poiana Florilor
  O casă din chirpici este răcoroasa vara și călduroasă iarna, datorită materialelor folosite

  Această casă cu o fațadă foarte prietenoasă și veselă, datorită elementelor florale din lut, are o amprentă de 9×9 metri, iar în total este vorba despre 81 metri pătrați construiți. Casa este compusă din două dormitoare mici, o bucătărie cu living, o baie și o cămară. Ce are special această casă atipică din Ciolpani, căreia proprietarii i-au dat și un nume cât se poate de potrivit, „Brândușa“? Materialul din care este construită, amestecul de pământ, paie și apă, o păstrează călduroasă iarnă și răcoroasă vara.

  amenajarea băii
  Liniile curbate și mozaicul se plimbă prin toată casa

  Te-ai putea întreba de ce chirpici și cât de rezistentă poate fi o astfel de locuință, după ce ai auzit de la bunici povești cu case din lut căzute, la propriu, peste ei.

  „Rezistența în timp a casei este dată în principal de structura de rezistență, care trebuie făcută în acord cu proiectul de structură elaborat de un specialist. Iar pământul este unul din cele mai prietenoase materiale de construcție. Se găsește local, rezultă în principal din săpătură de fundație, este 100% reintegrabil în natură. Are proprietăți benefice pentru sănătatea celor ce locuiesc într-o astfel de casă: reglează umiditatea aerului, este bun izolator termic și fonic, protector împotriva radiațiilor și, în plus, se poate modela foarte ușor și frumos“, povestește Elena.

  casă din chirpici
  Florile din mozaic continuă și în bucătărie

  Chiar dacă este construită ca acum 100 de ani, casa din chirpici poate să fie și modernă

  Pentru ridicarea unei astfel de locuințe nu este de ajuns doar chirpiciul, dar nici nu trebuie să amesteci ceva old school cu ceva nou și, mai ales, din afara familiei all natural. Proprietarii casei Brândușa au mai folosit, așadar, piatră de munte pentru fundație, piatră de râu pentru trotuare și alei, lemn la structura de rezistență și la învelitoarea de șindrilă și var stins la tencuieli și finisaje. După ce au tras linie, Elena și familia ei au stabilit costurile căsuței lor eco la 850 euro pe metrul pătrat construit și la un total de aproape 69.000 de euro. Este acesta prețul corect pentru o locuință în care respiri sănătate?

  casă din chirpici peisaj de iarnă lovedeco
  Căsuța din chirpici acoperită de zăpadă

  Dacă trebuie să vorbim despre funcționalitate, trebuie să vorbim și despre încălzire. E mai specială treaba într-o casă de genul ăsta? Se pare că nu, căci familia Elenei folosește o sobă pe lemne ce funcționează ca o centrală și încălzește apa care circulă în sistemul de radiatoare.

  amenajare casă din chirpici
  În interior, casa își păstrează simplitatea

  Designul casei respectă, la rândul lui, principiul traiului simplu, aproape de natură. Nimic fancy, majoritatea elementelor de decor sunt realizate pe principiul DIY, chiar de către proprietari. Pentru dormitoare și baie, aceștia s-au jucat cu diverse tipuri de mozaic, au desenat ca atunci când erau copii și au ales un mobilier minimal de la IKEA.

  De ce ar încuraja acești bucureșteni construirea caselor din chirpici, care erau, până acum, asociate cu sărăcia?
  „Sunt sănătoase și prietenoase cu mediul. În plus, pot fi utilate astfel încât să se ridice la nivelul actual de confort. Și toate acestea la un cost comparabil cu cel al caselor construite din materiale convenționale“, este răspunsul mândrei proprietare a casei Brândușa, prima din complexul cu locuințe naturale Poiana Florilor.

  amenajare dormitor casă
  Dormitorul copiilor a fost mobilat cu piese de la IKEA

  Chestionar cu idei bune

  Inspirația pentru construcție: Muzeul Satului.

  Stilul casei: Eclectic, tradițional actualizat la vremurile noastre.

  casa din chirpici
  Cele mai multe elemente de decor sunt proiecte DIY

  Elementul preferat din căsuță: Linia curbă prezentă peste tot.

  Cea mai mare provocare: Acoperirea costurilor, care au depășit cu mult previziunile inițiale.

  Sfaturi despre cum să-ți construiești o casă din chirpici: Apelați la specialiști care au deschidere și experiență cu acest tip de casă. Din păcate, aproape că s-a pierdut meșteșugul care se transmitea din generație în generație cu privire la tehnica de construire a unei case de chirpici. În urmă cu 100 de ani, ele se construiau simplu și ușor, la clacă, prin participarea membrilor comunității care știau să facă asta. În plus, cerințele actuale de confort sunt ridicate și acest aspect necesită implicarea specialiștilor.

  casă din chirpici
  Fațada casuței este foarte veselă&primitoare

  Foto: arhiva proprietarilor

  Subscribe
  Notify of
  guest
  2 Comments
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Ani Stoica
  Ani Stoica
  4 years ago

  Buna! Am o casa de chirpici. Vreau o baie. Ce materiale ar trebui sa folosesc?

  Alina Ciobanu
  4 years ago
  Reply to  Ani Stoica

  Bună, Ani! Te poți înspira din amenajarea acestei case din chirpici. Proprietarii au folosit mozaic în baie:)

  https://lovedeco.ro/o-familie-din-bucuresti-traieste-in-armonie-cu-natura-in-ciolpani-intr-o-casa-din-chirpici/

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  O familie din București trăiește în armonie cu natura, în Ciolpani, într-o...