De la cititori: aproape tot mobilierul a fost făcut de proprietari, cu ajutor de la un prieten tâmplar
publicat pe 01 sept. 2022Nume, profesie: Ana-Maria Ojog, juristă
Localitate: Bacău
Tip de locuință: apartament cu 4 camere, la parterul unei vile
Suprafață totală: 144 metri pătrați
Stă aici din: iunie 2017
Împarte casa cu: soțul, cei doi copii, motanul Thomas
Ana-Maria și soțul ei au știut că vor avea nevoie de mai mult spațiu atunci când copiii au început să crească. Au cercetat piața și la scurt timp au dat peste o proprietate care întrunea multe dintre cerințele lor. Avea patru camere, o curte comună și un alt mare avantaj: era în stadiul la gri, lucru care le-a dat libertatea să croiască tot interiorul după nevoile lor.
„Nu noi am ales casa, ea ne-a ales pe noi”
Când se gândește la prima vizită aici, Ana-Maria își amintește că nu i-a plăcut prea tare cartierul. I-a mai dat totuși o șansă și când a revenit în zonă, împreună cu soțul ei, și-a dat seama că este un loc în care cei mici se vor simți excelent. Lucrul care a convins-o a fost momentul în care a văzut curtea comună, plină de copii, adunați acolo pentru o serbare.
„Eu zic că nu noi am ales casa. Mai degrabă ea ne-a ales pe noi. Ne-a plăcut libertatea pe care le-o oferă copiilor. E mare lucru pentru cei mici să poată sta afară, să se poată juca în siguranță, așa cum o făceam noi, în trecut”, spune Ana-Maria. „Apartamentul era la gri când l-am văzut prima dată, ne-a plăcut ca suprafață și ca stil de compartimentare. Nu cred că am terminat de amenajat încă, dar pentru mine asta nu contează prea tare. Mi se pare că o casă trăiește, se dezvoltă, se schimbă odată cu tine”, completează ea.
Living spațios, de 58 de metri pătrați
Apartamentul este spațios, cu încăperi aerisite și cu un decor inspirat din stilul rustic scandinav. Cea mai folosită zonă a casei este, de departe, livingul de 58 metri pătrați. Este spațiul care reflectă cel mai bine nevoile proprietarilor. Mari iubitori de filme și de lectură, Ana-Maria și soțul ei au încercat să dezvolte conceptul de amenajare pornind de la pasiunile lor. Așa se face că livingul este împărțit în zone cu funcționalități clare: diningul din dreptul ferestrei folosit la sfârșit de săptămână sau de sărbători, zona de lounge, cu canapea confortabilă și un mic colț de lectură.
Biblioteca este încă în lucru. Ana-Maria vrea să facă pe comandă un corp în stil vitsoe, cu cadre metalice. Deocamdată proiectul stagnează pentru că șinele care trebuie montate se produc în Ucraina.
„Am renunțat la rețelele de socializare în perioada în care ne-am apucat să decorăm. Nu am vrut o locuință trasă la indigo cu alte zeci de mii de case. Adevărul e că te poți inspira de oriunde: călătorii, filme, cărți, muzică, teatru. Îmi place mult Niki Brantmark. Urmăresc cu mare drag blogul ei, My Scandinavian Home, și cărțile publicate. Un pic de inspirație am luat de acolo”, spune Ana-Maria.
Fereastră între bucătărie și living
Apartamentul are totuși un mic neajuns. În bucătărie nu intră suficientă lumină naturală, așa că Ana-Maria a propus montarea unei ferestre interioare care să dea către living. Mobilierul alb lucios ajută și el destul de mult. Marele regret e că nu a avut spațiu pentru o insulă de bucătărie, dar are un loc de dining generos pentru întreaga familie.
Fiindcă îi place să aibă lucrurile la îndemână, a păstrat câteva rafturi deschise, lângă frigider. Ana-Maria nu este o adeptă a trendurilor. Crede că o casă are nevoie de timp pentru a se așeza și pentru a-și forma personalitatea.
Chestionar cu idei bune
Stilul casei: minimalism luat razna. Am pornit de la stilul scandinav, pe parcurs l-am încălzit un pic cu idei din stilul parizian, cum îmi place mie să spun. Încerc să păstrez un stil studențesc de mereu neterminat. Îmi place să cred că e scandinav (danish mai precis – designul danez mi se pare supremul în ultimii 50 de ani). Am încercat să punem aici tot ce ne reprezintă pe fiecare, tot ce iubim, tot ce am adunat din călătoriile noastre, iar pe parcurs ce casa s-a așezat, nu ne-a mai păsat de greșeli de design, de prost gust, de reguli. Mi s-a părut că asta face o casă unică.
Elementul preferat: zona de zi care este foarte generoasă și foarte luminoasă lăsând nenumărate posibilități de a te juca cu amenajarea. Este versatilă și are cu un schelet bun. Iărăși, îmi place mult baia. Este foarte spațioasă.
Cea mai mare provocare: intrarea în casă. Apartamentul are foarte mult spațiu deschis, iar intrarea în casă dă direct în sufragerie. Ne-am gândit să creăm un antreu, dar ar fi însemnat să reducem din lumină, așa că intrarea a rămas așa. Toată lumea care vine la noi intră direct în living, și ce poate fi mai homey de atât, să intri direct în mijlocul familiei și să dai cu ochii de «masa mare»”.
Cel mai bun lucru iarna: lumina naturală din plin.
Cel mai bun lucru vara: este foarte răcoros apartamentul, până acum nu a fost nevoie de aer condiționat.
Ce spun prietenii: că este o amenjare foarte originală și care ne reprezintă foarte mult. Asta am și droit, ca tot ceea ce se află în casa noastră să ne reprezinte.
Designul danez, sursă de inspirație pentru Ana-Maria
Cel mai mare răsfăț: nu a fost mobila, ci un televizor și un sistem audio, fiind iubitori de filme și mari iubitori de muzică. Ne-am dori întotdeauna să avem un cinema propriu la noi acasă. În schimb, îmi doresc într-adevar un set de scaune Wishbone CH 24 și o lampă Kaiser 1931. Ce să spun… îmi cam place bauhausul și ador designul danez.
Ce înseamnă acasă pentru tine: este locul în care putem fi cu toții împreună, unde închid ușa și uit de lumea de afară, unde imaginația mea se poate manifesta liber, fără nicio constrângere.
Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: uită de reguli, de Pinterest, Instagram și de toți designerii care dau ochii peste cap că nu respecți golden ratio sau mai știu eu ce. Călătorește, citește, vizionează filme, ascultă muzică, deschide larg ochii în fața lumii, fii sincer cu tine, iubește-te și lasă totul să vină de la sine. Dă-i timp casei să se așeze și nu cumpăra toate lucrurile deodată. Lasă amenajarea să se așeze singură în timp. Vezi pe parcurs ce trec anii dacă mai vrei comoda aia sau fotoliul ală. Frerește-te de tot ce e supertrendy și caută lucruri care îmbătrânesc frumos.
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Ana Maria Ojog.
-
Sponsored
Tipuri populare de uși de garaj pentru case moderne (P)
Designul casei moderne se bazează pe detalii care adaugă valoare, stil și optimizează la maximum funcționalitatea. Printre aspectele importante, ușa de garaj joacă un rol esențial, nu doar din perspectiva […]
-
DESIGN INTERIOR
4 idei în tendințe pentru decorarea unui perete pe hol
Ține cont de dimensiunea holului înainte să pui orice tip de decorațiune.
-
LIFE
Ce nu e bine să dai din casă. Lista obiectelor pe care să nu le împrumuți, conform superstițiilor
Avem explicații pentru fiecare.
CU SCUZELE DE RIGOARE, … UNDE ESTE APROAPE TOATA MOBILA FACUTA DE PROPRIETARI CU AJUTORUL UNUI TAMPLAR ? … EU NU O VAD, …@… POATE UN MINUS AL ACESTOR ARTICOLE, MULT TEXT, PUTINE FOTO, … FOTO SUNT IMPORTANTE, PE ACELEA LE RETII, NU VORBELE, … PAREREA MEA,