LIFE

Căsuța restaurată din satul Criț, veche de aproape 150 ani, pe care o poți închiria

publicat pe 12 mai 2023

  Undeva în Criț, un sătuc din Județul Brașov în care la recensământul din 2011 figurau 676 locuitori, e o casă tradițională amenajată simplu și organic, pe care o poți închiria. Am vorbit cu Sana și Adela, proprietara și designerul de interior care au pus casa la punct, ca să ne spună toată povestea.

  Sana Nicolau, din București de fel, a cumpărat casa din Criț în noiembrie 2022, de la fundația la care lucra, Mihai Eminescu Trust, care o pusese la vânzare. Cunoștea casa bine, stătuse de multe ori acolo, știa și că e gata de vânzare, dar nu s-a aruncat din prima.

  „Timp de un an de zile am încercat să găsesc altă casă, pentru că aveam un buget mai mic. După ce am văzut peste 30 de case îngrozitoare, am ajuns la concluzia ca merită să fac un împrumut și să o iau pe asta, care-mi și place. Ce m-a interesat cel mai mult a fost locul ei din sat, căci e chiar lângă biserica fortificată, dar și faptul că au fost păstrate acoperișul de țigle, geamurile originale de lemn, podelele de lemn”, povestește Sana.

  Deși căsuța de două camere are o istorie lungă de aproape 150 ani, timp în care pe locul ei a fost la un moment dat magazin de lapte, iar de curând Sana a aflat și că în ea a stat cizmarul satului, arăta bine când cumpărat-o. Fusese restaurată și întreținută de fundație. Dar pentru că la o casă veche mereu sunt lucruri de făcut, povestește: „I-am reparat un perete lung care avea probleme și i-am refăcut complet baia, din care am scos tot, inclusiv podeaua și grinzile. I-am pus burlane și scocuri, i-am completat țiglele lipsă, am zugrăvit-o înăuntru peste tot”.

  Pe baie a și cheltuit cei mai mulți bani în renovarea și amenajarea casei, căci a mers pe principiul că dacă baia e funcțională și frumoasă, totul e ok. În schimb, nu a intervenit deloc la materialele de baza: lemn, ciment, var sau cărămidă. Dar a participat, de exemplu, la un atelier de reparat geamuri, ca să poată repara singură pe ale ei, să le prelungească viața.

  Lucrând în zonă pentru mai mulți ani, în diferite sate, a descoperit că îi place să lucreze cu mâinile și continuă să exploreze asta. Și-a făcut aici prieteni și a construit o viață departe de București, una cu „prieteni, obiecte vechi, vecini, răsaduri de roșii, vizite, animale domestice și de companie, prăjituri și murături”, enumeră Sana.

  Și-a dorit să ofere respectul cuvenit casei și relației ei cu satul Criț, așa că a lucrat la amenajarea ei cu oameni apropiați și de încredere. Ghiusi, meșterul care s-a ocupat de toate cele de trebuință la casă, e omul cu care fundația la care a lucrat Sana colaborează de multă vreme, așa l-a găsit. Lucrul cu el i-a fost atât de confortabil încât nu a trecut pe acolo nici când a început lucrările, nici în timpul lor și nici măcar la final. „A făcut tot ce trebuia de capul lui și a făcut bine”, spune ea.

  Apoi, de amenajarea propriu-zisă s-a ocupat Adela Chivărean aka The Wood Doctor. „Am gândit casa pentru Sana și nevoile ei în primul rând. Este o casă completă și nu știu dacă i-ar trebui cuiva ceva în plus. Are curte și verandă, o bucătărie, un dormitor imens în care am gândit și o zonă de relaxare lângă sobă și un birou, încă un dormitor micuț și o baie. Tâmplăria este verde închis, dușumeaua din lemn, două sobe superbe de teracotă și niciun unghi drept”, explică Adela.

  Sana și personalitatea ei au inspirat-o cel mai mult în alegerea pieselor din amenajare. Pe unele le-a restaurat chiar ea, pe altele le-a luat de la Ikea, Jysk sau Zara Home. A decorat cu tablouri vechi și cu ilustrații pictate manual. Iar pe jos sunt covoare din Maramureș, cumpărate de Sana.

  Casa nu are încălzire centrală, ci doar sobe de teracotă pe lemne. Avantajul ei, deși e o casă veche, e că „nu este în stilul vagon, ceea ce îi oferă fluiditate”, spune Adela.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Căsuța restaurată din satul Criț, veche de aproape 150 ani, pe care o poți ...