DESIGN INTERIOR

Studiu: care sunt cele mai stresante piese de asamblat de la IKEA

  Mobila de la IKEA este apreciată pentru că este practică și pentru felul în care se integrează ușor într-un proiect de amenajare. Chiar dacă e o plăcere să asamblezi mobilă de la IKEA, uneori procesul poate să fie stresant. Un studiu a descoperit care este cel mai stresant produs de asamblat de la IKEA, iar acum și tu vei ști la ce să te aștepți. 

  Știm cu toții acele sentimente de satisfacție și de împlinire pe care le resimțim atunci când cumpărăm mobilă de la IKEA. Iar sentimentele acestea se amplifică în momentul în care începem să asamblăm efectiv mobila cumpărată. 

  Nu e de mirare că până și cercetătorii de la universități de prestigiu, precum Harvard, Yale și Duke, au remarcat aceste sentimente și au studiat ceea ce se numește „efectul IKEA”. Anume acele sentimente de bine și de fericire pe care le percepem când ne asamblăm singuri mobila cumpărată de la retailerul suedez. 

  Sigur, orice acțiune de bine are și reversul medaliei. Iar asamblarea mobilei de la IKEA nu e mereu cea mai confortabilă și plină de satisfacție sarcină din lume. Pe acest motiv s-a bazat și studiul realizat de site-ul hotukdeals care a vrut să afle care e cel mai stresant produs de asamblat de la IKEA. 

  PRO TIP: Dacă vrei să nu ai parte de stres și să lași asamblarea mobilei în seama celor de la IKEA, află că acest lucru e posibil. Costul este de 10% din valoarea produselor. Detalii aici

  Cum a fost ales cel mai stresant mobilier de asamblat IKEA

  Ca rezultatele să fie concludente, în cadrul studiului, 100 de participanți au avut ca task să asambleze unele dintre cele mai populare și bine vândute produse de la IKEA, totul în timp ce ritmul cardiac le era monitorizat. 

  În fiecare caz, participanții, grupați în echipe de câte doi, au avut un timp-limită pentru asamblarea produsului IKEA, timp bazat pe media de dificultate a fiecăruia. Scorul general de stres avea o limită de maxim 100.

  Acest index de stres al fiecărui produs IKEA s-a bazat rata de asamblare a produsului, precum și pe gradul de stres la care a fost supus fiecare participant. Cu cât scorul era mai mare, cu atât nivelul general de stres era la fel de mare. 

  Care este cel mai stresant produs de asamblat de la IKEA

  Dulap PAX ikea
  Dulapul PAX de la IKEA este foarte practic, dar destul de greu de asamblat

  Din cele 20 de produse testate, cel mai stresant produs de asamblat de la IKEA s-a dovedit a fi dulapul modular PAX. Pentru cei care nu sunt familiari cu produsul, PAX reprezintă o colecție întreagă de soluții de stocare care pot fi personalizate. Asta înseamnă că poți să decizi stilul ramelor, al ușilor,, precum și să stabilești câte sertare, rafturi și alte spații de depozitare vrei să aibă dulapul. 

  Detaliile acestea sunt nemaipomenite în contextul în care IKEA asta oferă în acest caz: soluții multe pentru depozitare. Numai că un astfel de mobilier IKEA impune o mulțime de piese care trebuie asamblate. 

  „Conform studiului nostru, dulapul PAX este cel mai stresant mobilier de asamblat de la IKEA. Scorul general de stres fiind de 100. Am observat și o creștere a ritmului cardiac cu 20%, adică cu 13 bătăi pe minut (BPM) în timpul asamblării acestui tip de mobilier”, s-a mai arătat în studiu. 

  Totodată, numai jumătate dintre participanți au reușit să asambleze corect și complet dulapul PAX în timpul acordat. 

  Top 10 cele mai stresante produse de asamblat de la IKEA

  Cum era de așteptat, studiul a scos la iveală și alte obiecte de mobilă de la IKEA care sunt greu de asamblat. Iată cum arată top zece cele mai stresante produse de asamblat de la IKEA: 

  1. Dulapul PAX (index de stres – 100)
  2. Cadru pat cu depozitare BRIMNES (index de stres – 87)
  3. Cadru divan cu 3 sertare HEMNES (index de stres – 86)
  4. Comodă TV BESTÅ (index de stres – 80)
  5. Ansamblu depozitare TV BESTÅ (index de stres – 78)
  6. Combinaţie corp cu picioare EKET (index de stres – 77)
  7. Comodă 8 sertare HEMNES (index de stres – 71)
  8. Cadru pat cu depozitare NORDLI (index de stres – 70)
  9. Comoda cu sertare NIKKEBY (index de stres – 67)
  10. Măsuță cafea TRULSTORP (index de stres – 65)

  De partea cealaltă, cel mai ușor de asamblat produs de la IKEA este etajera KALLAX.

  Etajera KALLAX ikea
  Etajera KALLAX e impune un grad mic de stres atunci când este asamblată

  „Un obiect de uz casnic foarte util, etajera KALLAX poate să fie asamblată fără a fi nevoie de unelte, prin simpla strângere împreună a diblurilor cu lemnul părților etajerei. KALLAX a fost, de asemenea, cel mai rapid articol asamblat, cu un timp mediu de asamblare de doar 16 minute. Indexul de stres a fost de doar 9”, arată studiul. 

  Ce mobilă IKEA oferă sentimentul de împlinire odată asamblată

  În altă ordine de idei, studiul a mai vrut să afle și care dintre aceste piese de mobilier de la IKEA dau sentimentul de împlinire odată ce sunt asamblate, indiferent de cât de greu sau de ușor se asamblează. 

  Chiar dacă are un index de stres de 70, cadrul de pat cu depozitare NORDLI a oferit cel mai mare grad de satisfacție odată asamblat. A fost urmat în această categorie de comoda NIKKEBY și de măsuța de cafea TRULSTORP, toate cu un scor de 9 din 10 al gradului de satisfacție. 

  La polul opus, chiar dacă este ușor de asamblat, etajera KALLAX nu a oferit participanților la studiu niciun sentiment de împlinire. 

  Iată că, odată cu acest studiu, poți să știi dinainte prin ce grad de stres și de satisfacție o să treci dacă te apuci să asamblezi singur o piesă de mobilier de la IKEA. În orice caz, rezultatul final e cel care contează, piesele de mobilier să fie corect asamblate și să se integreze perfect în casa ta. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Studiu: care sunt cele mai stresante piese de asamblat de la IKEA