LIFE

IKEA și Marimekko lansează BASTUA, colecția care îmbină designul nordic cu ritualurile de îngrijire personală

publicat pe 14 feb. 2023

  BASTUA este numele celei mai recente colecții pe care IKEA urmează să o lanseze în martie 2022. Colecția este o colaborare cu compania finlandeză de design lifestyle Marimekko și vrea să celebreze bunăstarea și de ritualurile de îngrijire personală. BASTUA cuprinde 26 de produse cu imprimeuri vibrante, de la piese de mobilier, până la articole din sticlă și textile.

  Ritualurile de îngrijire personală și saunele nordice au reprezentat punctul de plecare pentru această colecție. Dacă te interesează care e povestea din spatele numele colecției, atunci află că BASTUA descrie saunele din Småland, regiunea din sudul Suediei, unde a fost fondată compania IKEA.

  „Colaborarea cu Marimekko a venit ca un pas natural pentru IKEA, întrucât atât noi, cât și ei ne-am luat angajamentul de a oferi o viață de zi cu zi mai bună pentru cât mai mulți oameni, iar prin colecția BASTUA, ne concentrăm în primul rând pe bunăstare”, spune Henrik Most, Creative Leader la IKEA.

  „Colecția îmbină emoțiile oferite de verile nesfârșite cu farmecul simplu și estetic al naturii nordice, concepte redate în piese de mobilier și accesorii pentru casă”, completează tot Most.

  Marimekko, imprimeuri exclusive pentru colecția cu IKEA

  colectia BASTUA IKEA Marimakko
  Colecția include și prima găleată pentru saună din istorie Foto: IKEA

  Dincolo de scopul declarat de a te face să te simți bine prin relaxare, colecția BASTUA pune în evidență imprimeuri frumoase și îndrăznețe, acesta fiind unul dintre motivele pentru care compania Marimekko este recunoscută. De altfel, este pentru prima dată când Marimekko a creat un set de imprimeuri gândite exclusiv pentru o colaborare cu un brand.

  Misiunea Marimekko este de a încuraja oamenii să fie fericiți cu ei înșiși și de a aduce bucurie în viața de zi cu zi a acestora prin culori și imprimeuri îndrăznețe. De aceea, colaborarea cu IKEA a venit în mod natural. „Marimekko își propune să aducă bucurie în viața de zi cu zi a oamenilor prin imprimeuri și creații îndrăznețe, iar acum suntem entuziasmați să vedem cum acest lucru prinde contur prin colaborarea cu IKEA”, arată Rebekka Bay, Creative Director la Marimekko.

  „O parte fundamentală în călătoria de design și creație a imprimeurilor BASTUA a fost reprezentată de surprinderea esenței originilor finlandeze ale Marimekko, precum și conexiunea pe care această esență o are cu originile istorice ale culturii saunelor”, a continuat ea.

  Frunzele de rubarbă, unul dintre laitmotivele colecției

  BASTUA colectie IKEA Marimekko
  Frunzele mari și decorative de rubarbă sunt unul dintre laitmotivele acestei colecții Foto: IKEA

  Unul dintre imprimeurile principale este inspirat de frunzele mari și decorative de rubarbă, care uneori cresc în preajma clădirilor cu saune din Finlanda. Acest imprimeu se găsește pe mai multe articole, inclusiv pe îndrăgita sacoșă de cumpărături FRAKTA.

  Totodată, dincolo de acest imprimeu-motiv, colecția BASTUA mai înseamnă: mobilă, articole din sticlă și textile cu imprimeuri vibrante. Colecția include și prima găleată pentru saună din istorie, halate și prosoape. Acestea sunt, de regulă, obiecte folosite pentru a te bucura de momentele petrecute în saună, în timp ce alte articole sunt recomandate pentru a fi folosite înainte sau după acest ritual.

  Savurarea unei mese, relaxarea pe un scaun confortabil sau crearea unei atmosfere mai calme prin aprinderea lumânărilor BASTUA infuzate cu diferite arome, cum ar fi soc, rubarbă și vanilie dulce, toate ajută în ritualul tău de relaxare, anunță IKEA.

  Designul nordic, prezent și în colecția BASTUA

  Colecția BASTUA cuprinde și articole inspirate din designul nordic de mobilă. Masa clasică, împreună cu tăvile versatile și articolele din sticlă ale colecției ajută la crearea unei atmosfere și mai plăcute atunci când savurezi, de exemplu, gustările zilnice – indiferent de locul unde alegi să faci acest lucru.

  Designul special al tăvii BASTUA face ca aceasta să se potrivească perfect deasupra mesei. Din colecție face parte și o bancă, ideală pentru momentele de solitudine, care are un design rafinat și stabil.

  „Designul nordic de mobilă a fost mereu caracterizat de linii minimaliste și de construcții simple, care se concentrează pe funcționalitate”, spune Mikael Axelsson, designer la IKEA care a lucrat la această colecție. „Masa din colecția BASTUA este viziunea mea asupra acestui concept, întrucât este realizată din furnir de mesteacăn și are o margine înaltă, care ajută ca obiectele să rămână fixe acolo unde sunt poziționate”, explică el.

  Henrik Preutz, designer tot la IKEA, alături de Maija Louekari și Sami Ruotsalainen, designeri la Marimekko, au contribuit, de asemenea, la realizarea colecției care sărbătorește fericirea și bunăstarea nordică.

  Colecția BASTUA va fi lansată în toate magazinele IKEA în luna martie a anului 2023 și va fi distribuită în limita stocului disponibil. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  IKEA și Marimekko lansează BASTUA, colecția care îmbină designul nordic cu ...