Before&after: au înlocuit tot parchetul și gresia cu rășină epoxidică, iar podeaua arată ca o pictură imensă
publicat pe 02 feb. 2021În 2019, proprietarul unui apartament cu trei camere a hotărât că e timpul să-și renoveze apartamentul. A urmat înlocuirea parchetului și a gresiei din tot spațiul cu rășină epoxidică și crearea unui spațiu cald din materiale dure și neprietenoase la prima impresie.
Apartamentul are trei camere, 80 de metri pătrați și se află într-un bloc vechi din cartierul bucureștean Vitan. Proprietarul l-a renovat prima dată în anii ’90, după moda de atunci, cu multe arcade de gips carton, scafe cu spoturi, gresie cu model și materialele în tendințe la momentul respectiv. Dar în 2019, niciun element din anii ’90 nu mai avea de-a face cu stilul de viață și gusturile lui, așa că a hotărât că e momentul pentru o schimbare, Pentru renovarea de față a lucrat cu arhitecții Alexandru Bucur și Răzvan Dumitriu de la biroul Interiology.
Șantierul a început în mai 2019, cu decopertarea totală a finisajelor, șapelor, tencuielilor, înlocuirea instalațiilor electrice și sanitare. Proprietarul și-a dorit un spațiu modern, spectaculos, cu lumină rece cât mai multă, fără gresie, faianță sau parchet, ci pardoseală din rășină epoxidică lucioasă, chiar și pentru cele două balcoane. Arhitecții au propus cât mai multe suprafețe lucioase, ca să compenseze culorile mai închise și masculine ale epoxidicei și microcimentului (un material care are o nuanță mai închisă, rece, ca cimentul). Porțiunile lucioase reflectă din plin lumina: placări cu sticlă vopsită pentru pereți, blat din sticlă pentru barul din living, sticlă între corpurile de mobilier din bucătărie.
„Provocarea proiectului a constat în reconfigurarea spațiului. Deși camerele erau delimitate deja de pereți, felul în care am ales să creăm noi nișe, să mutăm frontul bucătăriei și să o deschidem către hol pentru o perspectivă mai spectaculoasă la intrare, faptul că am regândit baia mică, toate acestea au schimbat radical aspectul apartamentului”, specifică arhitectul Alexandru Bucur.
În ciuda materialelor reci și lucioase, accentele din lemn de stejar și iluminarea fac amenajarea foarte primitoare. Pardoseala epoxidică din living, bucătărie și hol are o bază gri-petrol, amestecată cu negru și praf de argint care să îi ofere efectele cromatice dorite. Microcimentul gri-ciment se regăsește pe pereții din living, bucătărie și băi. Microcimentul și rășina epoxidică sunt luate de la Concrete Art și montate de echipa lor.
Sticlă lucioasă, compozit și microciment în bucătărie
Bucătăria este deschisă către hol, pentru a deschide spațiul. Și au regândit-o complet, ca spațiul să fie mai eficient pentru lucru: au desenat în plan un mobilier în formă de „Z”, care să urmeze forma pereților. Acest lucru i-a ajutat să poată insera toate electrocasnicele, care nu ar fi încăput în altă configurație: frigiderul, cuptorul electric, plita și mașina de spălat rufe. De asemenea, au creat un spațiu încăpător pentru luat masa, acolo unde era inițial mobilierul de bucătărie.
Cromatica pornește de la aceeași pardoseală epoxidică gri cu praf argintiu, ce a influențat culoarea mobilierului, un MDF lucios vopsit gri-petrol, cu blat și chiuvetă integrată din compozit alb. Între corpurile suspendate, au pus o placare de sticlă lucioasă bleumarin. Benzile led încastrate în plafonul de gips carton se reflectă în suprafețele lucioase și fac spațiul să pară mai mare.
Pardoseală epoxidică și bar de sticlă în living
După renovare, livingul e de nerecunoscut: un spațiu minimalist, de impact, cu pardoseală epoxidică gri. Mobilierul suspendat e făcut pe comandă, din lemn, MDF lucios alb și metal.
Peretele cu canapeaua și cel cu televizorul sunt acoperiți cu microciment, iar zona cu barul din sticlă și frigiderul de vinuri e pusă în valoare printr-un poster făcut pe comandă.
Au înlocuit vechiul tavan cu o scafă perimetrală, ce scaldă încăperea în lumină ambientală. Celelalte surse de lumină punctuale sunt plafoniera din centrul tavanului, lampa suspendată deasupra blatului și lampadarul pentru canapea. Toate corpurile de iluminat le-au luat de la Kelektron, prin magazinul Azabak. Canapeaua generoasă de la Rovere reproduce nuanța gri petrol a pardoselii. Plintele din aluminiu, o alegere nonconformistă pentru un apartament, mențin cromatica de griuri. Arhitectul Alexandru Bucur atrage atenția asupra problemelor care pot apărea la tăierea și asamblarea lor: ele trebuie tăiate foarte precis și îmbinate la 45 de grade.
Microciment și sticlă în cele două băi
Au finisat integral băile cu microciment, l-au montat atât pe pereți cât și pe pardoseală. Este un material de nouă generație, care înlocuiește cu succes plăcile ceramice, zonele expuse la apă (dușul, blatul de chiuvetă) fiind perfect izolate.
În baia mică, pentru depozitare, au montat în nișa de deasupra vasului de toaletă rafturi din lemn. Și tot din lemn au ales micile suporturi de decorațiuni, ca să creeze contrast.
În dormitorul mare, noptierele și veiozele creează mici accente glam, iar pardoseala epoxidică are o nuanță de verde închis, mai caldă și mai potrivită pentru zona de noapte.
Tips&tricks pentru amenajare de la arhitectul Alexandru Bucur
De ce să ții cont dacă alegi rășină epoxidică sau microciment:
Finisajele precum rășină epoxidică sau microciment au nevoie de mână de lucru specializată. De exemplu, atunci când inserezi efecte de culoare și praf de argint în epoxy, trebuie să o mixezi extrem bine, să ai grijă la bulele de aer care se formează, să nu mai calci în urma ta, să te miști rapid. Odată intrată în reacție cu aerul, rășina începe să se încălzească și nu mai poate fi întinsă. În spațiul respectiv trebuie să nu mai existe praf care s-ar putea depune pe ea, de aceea trebuie lăsată să se usuce cu geamurile închise timp de câteva zile, interval în care nu se va intra în spațiu.
La microciment, manopera se întinde pe mai multe zile, din cauza timpilor de uscare între straturi (hidroizolație, microcimentul propriu zis în două straturi, care se aplică folosind gletiera, ca o tencuială, apoi la final gel sigilant rezistent la apă). Dacă îl aplici în spații umede și în duș, este foarte importantă hidroizolația inițială.
De ce să ții cont dacă vrei să montezi benzi led:
Atunci când vrei să folosești benzi led, trebuie să prevezi dinainte locul în care vei ascunde transformatorul. Acest loc trebuie să fie accesibil, în caz că va trebui să îl înlocuiești.
Foto: Vlad Crețeanu
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de cei de la Interiology.
-
PROIECTE DE AMENAJARE
Before&after: jacuzzi în living, într-un apartament de 44 metri pătrați din centrul Bucureștiului
-
Before&After
Before&after: de la apartament nerenovat din anii ’80, la bijuterie japandi cu elemente neoclasice
-
Before&After
Before&after: o renovare din Cotroceni cu poveste și multe obiecte de artă moștenite
-
hotnews
La câte grade se spală catifeaua. Cum se curăță corect acest tip de material
Contează și detergentul sau dacă folosești balsam.
-
UTILE
De ce să pui folie de aluminiu în mașina de spălat rufe. Cel mai cool truc
Efectul se va vedea pe hainele tale.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]
Imi spuneti va rog scaunele de la bar de unde sunt?
ioooi.ro
aspect general bun. utilitate micsorata mai mult decat serios, cu false pretentii de modern. scump, inutil si lipsit de minima durabilitare.
Buna ziua, de ce spuneti asta? Utilitatea pare micsorata dar sunt foarte multe zone de depozitare in nise in pereti (bucatarie, hol, dormitoare, plus dressingul foarte mare , care intr-adevar nu se vede in fotografii, din dormitorul matrimonial. Legat de durabilitate, sa stiti ca vopseaua epoxidica este data si in hipermarketuri unde este un trafic mai mult decat intens.
Buna ziua,
Sunt curios daca a fost implementat sau nu designul interios in apartament?
Stau in blocul de vis-a-vis si nu cred ca a fost implementat…Balconul arata la fel de ani de zile!
Si daca nu a fost implementat, nu inteleg de ce a fost publicat pe site!
Multumesc!
Bună ziua!
Desigur că designul de interior a fost implementat – fotografiile din articol ilustrează acest lucru. Aveți și comparația cu felul în care arăta spațiul inițial (before).
Referitor la balcon, s-a intervenit doar la interior – tâmplăria ferestrelor nu a fost schimbată.