Before&After

Before&after: dintr-un apartament de 110 metri pătrați au făcut două mai mici, de închiriat

publicat pe 10 nov. 2021

    Cu aproximativ 110 metri pătrați la dispoziție, proprietarii acestui apartament cu tavane înalte dintr-o clădire-monument din Cluj au văzut renovarea spațiului ca pe o investiție. Au apelat la echipa Studio A ca să-l recompartimenteze în două apartamente mai mici, amenajate elegant și confortabil pentru a fi închiriate.

    Lucrurile nu arătau prea bine la început, însă designerul Andreea Mocan a văzut imediat potențialul. „Camerele sunt mari, cu o înălțime de aproximativ 3,50 metri și cu ferestre generoase care le scaldă cu lumina”, descrie ea. Chiar dacă pereții erau murdari și demodați, iar parchetul din lemn într-o stare prea avansată de degradare, designerii au reușit să vadă în spatele defectelor și și-au dat seama din start cum să amenajeze în ton cu istoria locului.

    „Am vrut să păstrăm atmosfera romantică pe care o are o astfel de clădire”, povestește Andreea. Ea și colegul ei au pus la punct un concept de design în stil clasic contemporan, care să se potrivească nu doar cu cerințele proprietarilor, ci și cu atmosfera pe care o impunea clădirea, construită între 1912 și 1913.

    110 metri pătrați reconfigurați în două apartamente de 40 și 68 metri pătrați

    Primele lucrări au fost cele de recompartimentare, astfel încât să împartă spațiul de 110 metri pătrați în două apartamente: unul mai mic, de 40 metri pătrați cu o singură cameră, și unul mai mare, de 68 metri pătrați, cu două camere.

    Cele două au rămas conectate printr-o ușă, în care este montat un dulap pe roți ce poate fi scos dacă proprietarii doresc să le reunească la un moment dat. În schimb, fiecare dintre cele două apartamente are câte o baie și câte o bucătărie proprie.

    Situațiile neprevăzute au întârziat lucrările

    Tot procesul a durat mai mult de un an de zile, însă nu doar din cauza procedurilor de recompartimentare. „Fiind o clădire-monument, au fost multe decizii tehnice de făcut pentru a atinge nivelul de confort dorit”, povestește Andreea. De exemplu, una dintre provocări a fost aducere camerelor la același nivel fără să obtureze deschiderea ușilor de la intrare. Asta pentru că unele încăperi aveau montat parchet, altele gresie, iar altele doar șapă.

    before after intrare apartament mare
    Plăcile ceramice pentru tot spațiul sunt cumpărate din Spania prin Pastel Ceramica

    Pereții trebuiau îndreptați, iar soluția cea mai potrivită a fost acoperirea lor cu rigips. „În primul rând, a fost mult mai simplu să îndreptăm pereții făcând asta și am putut ascunde în spatele lor noua instalație electrică și termică”, explică designerul.

    Deși parchetul nu a putut fi salvat, toate tâmplăriile interioare și exterioare au fost recondiționate. De la ușile de la intrare, la ferestre, toate au fost scoase, restaurate și montate la loc, ceea ce a necesitat timp. Mai mult decât atât, lucrările au început în 2020, iar când a venit pandemia, livrările materialelor au fost întârziate.

    Zone de zi și de noapte în aceeași încăpere

    Amenajarea apartamentului cel mic este una multifuncțională. Mai exact, camera are dublu rol: zonă de zi și zonă de dormit. Spațiul de living e mobilat cu o canapea confortabilă de la Prima Lighting, iar patul de dormit este o piesă de mobilier de sine stătătoare, cumpărată de la Somproduct.

    Aici, zona de luat masa a fost amenajată în bucătărie, care este mai spațioasă decât cea din celălalt apartament. Echipa Studio A a ales corpuri de depozitare albe, care să mențină continuitatea vizuală cu pereții. Iar mozaicul montat pe podea se „întinde” până la intrarea în casă.

    amenajare baie apartament mic
    Baia apartamentului mic, amenajată cu ceramică în nuanțe deschise

    Băile nu sunt foarte mari în niciunul dintre apartamente, însă echipa a ales să le finiseze cu plăci ceramice mari, lucioase, în nuanțe deschise, ca să mărească vizual spațiul.

    Living cu zonă de dining și de lucru în al doilea apartament

    Și pentru cel de al doilea apartament, designerii au gândit un concept în același stil. Au cumpărat toată gresia și faianța din Spania, prin Pastel Ceramica și au ales același model pentru ambele spații. Parchetul în stil chevron din living a înlocuit parchetul vechi din lemn, este fabricat în România și l-au cumpărat de la Transilvania Spirit. Masa din camera de zi are blat de marmură și a costat aproximativ 1500 euro, cumpărată prin Prima Lighting.

    Deși spațiul e mai generos, designerii au optat și aici pentru multifuncționalitate. Zona de zi integrează și diningul și un birou de lucru, iar canapeaua este extensibilă, pentru a acomoda mai mulți oaspeți. Cele trei tablouri materice sunt făcute de designerii Studio A din glet.

    Ușa către dormitor este capitonată, pentru ca cele două camere să fie izolate fonic una de cealaltă. Patul matrimonial este generos, cu cadru tapițat, iar în fața lui este montat și un TV. Pe peretele cu tăblia se află două tablouri DIY făcute de designeri, inspirate de imagini din Cluj și realizate în stilul one line drawing.

    Bucătăria este mai mică decât în cazul celuilalt apartament, însă este „dotată” cu o zonă de luat micul dejun.

    Tot spațiul poate fi reconfigurat oricând

    Deși brieful proprietarilor pentru designeri a fost scurt, una dintre cerințe a fost să obțină un spațiu ușor de reconfigurat, flexibil. „De aceea, am optat pentru un iluminat tehnic, un număr mai mare de prize și mobilier free standing. în camere nu este nici o piesă de mobilier montat pe perete, astfel încât se poate oricând reconfigura”, explică Andreea Mocan.

    Tips&tricks de la Andreea Mocan

    Alege o gresie lucioasă dacă ai un spațiu mic, cu puțină lumină naturală. Aceasta va reflecta lumina făcând spațiul să pară mai mare și mai luminos.

    Alegerea firmei de construcții și a unui manager de proiect este la fel de importantă ca alegerea unui designer. Detaliile executate bine fac un proiect reușit.

    Dacă îți dorești un spațiu flexibil, poți opta pentru un iluminat tehnic, acesta va permite oricând o reconfigurare a mobilierului în funcție de nevoile tale.

    tablou diy
    Tablou DIY realizat de designerii Studio A

    Pentru un plus de personalitate, nu cumpăra obiecte de artă de pe internet, ci caută un artist local sau chiar un designer pentru a avea niște obiecte personalizate și unice.

    Dacă ai un apartament într-o clădire istorică, încearcă să păstrezi cât mai mult din elementele originale și adoptă un stil care se potrivește cu atmosfera intrinsecă a clădirii.

    Foto: Alexandra Cincea & Andrei Boar

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments