
Before&after: un apartament de 47 metri pătrați care nu fusese renovat niciodată pare mai mare datorită culorilor închise
publicat pe 11 oct. 2022Finisajele neschimbate de zeci de ani, ceramica deteriorată și iluminatul nepotrivit creau o senzație de înghesuială în acest apartament mic de 47 metri pătrați înainte de renovare, chiar dacă era aproape complet gol. Proprietarii l-au cumpărat cu gândul de a-l închiria și i-au văzut potențialul, în ciuda faptului că nu mai fusese renovat niciodată. Asta fiindcă se află într-un loc strategic: în blocul de vis-a-vis de clădirea COCOR, în Piața Unirii, aproape de Centrul Vechi din București.
Însă aveau mult de lucru pentru a-l aduce într-un stadiu potrivit pentru închiriere, pentru că se afla într-o stare avansată de degradare. „Din păcate, nu a mai putut fi salvat niciun element, nici măcar parchetul, care era din lemn”, își amintește designerul de interior Șerban Georgescu din echipa ISRA Design, care s-a ocupat de amenajare.

Pentru că nu urmau să îl amenajeze ca pe o locuință personală, proprietarii și-au pus toată încrederea în creativitatea echipei de design și au mers pe mâna lui Șerban. „Am avut mână liberă în ceea ce privește paleta de culori, materiale și design. Acest fapt a fost elementul definitoriu pentru rezultatul proiectului”, explică el.
Au spart pereții pentru a deschide bucătăria către living și a crea un open space
Apartamentul, care pare mult mai spațios acum, în ciuda suprafeței de numai 47 metri pătrați, are două camere. Una dintre ele, livingul, constituie și cale de trecere către un mic hol cu o baie și acces către dormitor. Iar după renovare, e greu de recunoscut vechea compartimentare. „Am spart peretele despărțitor dintre bucătărie și sufragerie, creând astfel un open space care a mărit semnificativ suprafața utilă a livingului”, spune Șerban.
Amenajarea a costat în total 50.000 euro, preț care a inclus și renovarea balconului. Din suma totală, aproximativ 35% au reprezentat costurile manoperei, materialele, geamurile, ușile și finisajele, iar 65% din bani au fost investiți în mobilier, ceramice și corpuri de iluminat. Cel mai costisitor obiect din amenajare a fost ceramica portocalie, pe care au cumpărat-o la prețul de 500 euro pe metru pătrat.
Culorile întunecate fac spațiul să pară mai mare
În ciuda faptului că spațiul este foarte limitat, designerul a folosit o paletă cromatică întunecată. Ceea ce, în ciuda așteptărilor, nu l-a făcut să pară și mai mic decât este, ci chiar a reușit să-i ofere mai multă profunzime vizuală.
„Am dorit să demonstrăm că negrul folosit preponderent într-o locuință cu dimensiuni reduse nu micșorează, ci în combinație cu un parchet de esență nobilă, mobilier minimalist, plan de iluminare ambientală și accente de culoare, fuzionează într-un element care va constitui partea cea mai importantă a atmosferei relaxante pe care o propunem”, explică designerul.

Iar acest aspect poate fi observat încă de la intrarea în acest apartament mic. Holul are deschidere către living, iar capătul de prespectivă este bucătăria, care este amenajată în negru. Mobilierul este realizat la comandă și personalizat pentru a încape la fix în spațiu și pentru a completa amenajarea și din punct de vedere estetic. Și este delimitată de living printr-o zonă de luat masa.
Stâlpul cu aspect de beton maschează țevile

„Am dorit realizarea unei zone intime pentru locul de luat masa printr-o peninsulă ascunsă în spatele stâlpului de beton special construit pentru a ascunde țevile inestetice”, explică designerul.
Canapeaua este elementul care creează contrastul central în living. „Pentru zona de living am ales accente de oranj citric, tânăr și vibrant pentru un plus de energie”, continuă Șerban. Iar astfel, prin fuziunea culorilor alese, a reușit să ofere mai multă profunzime întregului spațiu.
Totuși, pentru a nu supraîncărca amenajarea cu accente tari, a ales o nuanță deschisă de off-white pentru peretele din fața canapelei, finisat cu Architadelakt. Mobilierul este realizat la comandă pentru a se integra cu restul detaliilor minimaliste și cu accentele naturale de piatră, lemn și țesătură.
Patul are deasupra un „baldachin” de lumină
Dormitorul urmează aceeași paletă cromatică precum restul amenajării. Designerul a reușit să creeze și aici o atmosferă relaxantă și intimă, cu accente de lumină poziționate astfel încât să completeze culorile întunecate ale pereților. „Cadrul metalic negru ce tronează deasupra patului este de fapt un corp de iluminat LED smart, ce a fost creat special pentru acest dormitor din dorința de a crea impresia de baldachin dar și de a ilumina într-un mod deosebit zona de noapte”, explică Șerban.
Iar în fața patului, echipa a folosit același tip de finisaj ca în living, ceea ce oferă un aspect rugos și o textură care vine în contradicție cu elementele liniare folosite în întreaga amenajare.
Baia este vedeta întregii amenajări
Din punctul de vedere al designerilor, cea mai spectaculoasă încăpere din întregul apartament este baia. Aceasta are numai trei metri pătrați și în ciuda dimensiunilor reduse, pare mult mai spațioasă. Ceramica portocalie asigură un contrast puternic, pe care designerii l-au pus în evidență prin iluminatul ambiental și prin obiectele sanitare negre – precum lavoarul freestanding JACKO – Black Edition by ISRA.
Cea mai mare provocare a designerilor a fost să ascundă țevile de la baie și să mărească spațiul, astfel încât beneficiarii să nu fie nevoiți să stea pe wc pentru a se spăla pe mâini, așa cum era înainte. Însă sarcina lor principală a fost dezafectarea apartamentului și aducerea lui la zero, adică la nivelul de șapă, realizat izolații, tras țevi și refăcut trasee electrice.
Tips&tricks pentru amenajarea ta de la ISRA Design:
Când nu poți elimina un element nedorit, reinterpretează-l și scoate-l în evidență. De exemplu, construcția de beton sub formă de stâlp din apartament este de fapt o construcție de rigips carton, menită să mascheze coloana verticală de termoficare. Prin decorarea lui cu vopsea decorativă tip beton, am reușit să îl integrăm estetic și funcțional în spațiu.
Preconcepția utilizării culorii negre în spațiile de mici dimensiuni conform căreia acestea sunt percepute și mai mici este falsă. În asociere cu lumina ambientală și accentele de culoare, negrul se transformă într-un element rafinat, de lux.
Tavanele sunt unele dintre cele mai importante elemente în designul de interior. Ele integrează mobilierul, ascund lumina și creează înălțime și adâncime.
-
PROIECTE DE AMENAJARE
Before&after: jacuzzi în living, într-un apartament de 44 metri pătrați din centrul Bucureștiului
-
Before&After
Before&after: de la apartament nerenovat din anii ’80, la bijuterie japandi cu elemente neoclasice
-
Before&After
Before&after: o renovare din Cotroceni cu poveste și multe obiecte de artă moștenite
-
UTILE
Ce trebuie să știi înainte de a demola un perete intr-un apartament
De la evaluarea structurală și până la obținerea autorizațiilor necesare, uite ce să ai în vedere dacă vrei să spargi un perete din locuință.
-
Sponsored
Amenajarea grupurilor sanitare dintr-o clădire de birouri (P)
Într-o clădire de birouri, grupurile sanitare joacă un rol esențial în asigurarea confortului și igienei angajaților și vizitatorilor. Un design bine gândit al acestora contribuie nu doar la o experiență […]
-
UTILE
3 avantaje majore pentru care ar trebui să alegi încălzirea în pardoseală
Senzația de încălzire uniformă este ceva de dorit.