DESIGN INTERIOR

Inspirație pentru casă: 5 amenajări din arhiva Lovedeco în care negru este baza

  Teoretic, negrul se asortează cu orice culoare. Practic, e greu de introdus într-o amenajare fără riscul că va transforma spațiul într-o grotă, mai ales când îți dorești să fie piesa de rezistență. Dar avem dovezi că se poate și trimiteri către amenajările din care te poți inspira.

  Fără să generalizăm, din punct de vedere cromatic, cele mai multe case sunt amenajate în nuanțe neutre. Dacă simți nevoia să spargi tiparele și să-ți lași imaginația să zboare, încearcă să introduci negrul în casa ta. Găsești câteva surse de inspirație în proiectele de mai jos.

  1. Mobilier negru combinat cu nuanțe calde de lemn

  Negrul se armonizează cu nuanța naturală a parchetului.

  Într-un apartament de 145 de metri pătrați din zona Lacul Tei, Andrei Ichim, manager la Silver Décor a decis să creeze un efect vizual spectaculos, combinând nuanțe calde de lemn cu mobilă predominant neagră. Pentru amenajarea interiorului, proprietarul a lucrat împreună cu Irina Radu de la iDecorate.

  Negrul apare încă de la intrare, prin inserții din ceramică mată aplicate pe mobilier. Zona de dining este marcată printr-un perete complet negru, iar în living mobilierul se joacă cu aceeași nuanță. Pata de culoare de care are nevoie camera este canapeaua albastră.

  Bucătăria este concepută în jurul contrastului dintre mobilierul negru și backsplash-ul de culoarea cuprului.

  În bucătărie mobilierul este negru, la fel și frigiderul, totul într-un contrast cu un backsplash în nuanțe de cupru. Și în dormitorul cu aer glam există un perete de accent negru pe care este pus un televizor cu dimensiuni generoase. Holul este garnisit cu un decor alb-negru în segmente hexagonale, dispuse asimetric pe unul dintre pereţi.

  2. Sticlă neagră și accente clasice

  Masa este un proiect DIY, cu blat din sticlă neagră, ce oferă eleganță.

  Arhitectul Sorin Stanciu, de la studioul Pure Ambiance Design, s-a ocupat anul trecut de amenajarea propriului apartament de 57 de metri pătrați cumpărat într-un bloc nou din Iași. Marmura este prezentă peste tot și se armonizează perfect cu accentele de negru. În dormitor Sorin a creat o piesă de mobilier neagră cu televizor și șemineu, care, pe lângă faptul că oferă spațiu de depozitare, desparte încăperea de dressing.

  Amenajare dormitor elegant cu marmură și șemineu Iași - PureAmbianceDesign
  Cel mai important element din dormitor este peretele negru cu șemineu.

  Zona de living este separată printr-un divider negru, iar mobilierul din bucătărie este din MDF, cu blat negru, din piatră naturală, care urcă pe perete. Masa de dining și masa de cafea sunt proiecte DIY, ambele cu picioare metalice și blat de sticlă neagră.

  3. Nuanțe monocromatice și stil modern

  Amenajare living alb negru apartament Craiova Blanc Architecture
  Lumina naturală transformă un interior monocromatic într-unul prietenos.

  Acest apartament din Craiova, obținut prin unirea a două apartamente, a fost amenajat în nuanțe de alb, negru și gri de arhitectul Răzvan Drinceanu și echipa de la Blanc Architecture. Proprietarii au optat pentru un decor monocromatic în care negrul este bine pus în evidență. Un corp de mobilier negru, cu rafturi deschise, delimitează intrarea în apartament de zona de zi. Parchetul nu este negru, însă este închis la culoare și creează o punte de legătură între cele două spații. Masa și scaunele din zona de dining sunt negre, iar locul e separat de bucătărie prin uși glisante de sticlă cu ramă neagră.

  Amenajare loc de luat masa alb negru apartament Craiova Blanc Architecture
  Ușile glisante cu ramă neagră conferă identitate zonei de luat masa.

  Mocheta crem din toate camerele creează contrast în amenajare. Dormitorul păstrează aceleași linii drepte și aceleași joc cromatic, potențat de accesorii cu aspect de cupru, de aplice și de covoare. Deși la prima vedere nuanțele închise pot părea plictisitoare, apartamentul are un detaliu care echilibrează situația: ferestrele mari care îi permit luminii naturale să intre și să creeze o atmosferă primitoare.

  4. Stil industrial, mult negru și o grădină interioară

  amenajare_în_stil_industrial
  Întreaga amenajare gravitează în jurul mixului dintre nuanțe de negru și gri.

  În spatele acestui penthouse de 200 de metri pătrați din București, stau arhitecții Raluca și Radu Dofin de la Dofinteriors. Proprietarii apartamentului și-au dorit o amenjare inspirată din stilul industrial, pusă în practică cu o paletă cromatică închise și cu materiale naturale. Negrul în nuanțe mate alături de gri oferă culoare pereților, mobilierului și ușilor camuflate în zid.

  Betonul cofrat de la nivelul plafonului și cărămida vopsită în negru și alb dau textură întregii amenajări. Inclusiv băile și camerele copiilor respectă aceeași rețetă a culorilor și a materialelor. S-ar putea ca spațiul să ți se pară rece și neprimitor, însă întreg ansamblul este îmblânzit de multă lumină naturală care pătrunde în interior prin ferestrele ample, de suprafețe vitrate, de plante verzi și de o curte interioară care aduce un plus de lumină.

  dormitor_amenajare_în_stil_industrial
  Suprafețele vitrate oferă adâncime unei încăperi amenajate în nuanțe închise.

  Arhitecții Dofin pun mult accent pe relația omului cu natura și de aceea încearcă să aducă în fiecare proiect pe care îl concept un strop de verdeață.

  5. Negru cu accente avangardiste

  apartament Brasov detaliu
  Îndrăznește să duci ceramica neagră în dormitor!

  Acest apartament de 52 de metri pătrați din centrul Brașovului a fost readus la viață de designerul de interior Laurențiu Paicu și dat spre închiriere în sistem Airbnb. Proprietarii și-au dorit o amenajare care să atragă atenția și care să te facă să revii pe viitor sau să recomanzi apartamentul și altora.

  Arhitectul Paicu a optat pentru un interior modern, cu accente ușor masculine și avangardiste, în care a integrat contraste puternice. Jocul alb-negru iese cel mai puternic în evidență și este completat de combinația dintre texturile mate și cele lucioase. Ceramica neagră este piesa de rezistență a întregii amenajări și este prezentă în dormitor, baie și bucătărie.

  apartament Brasov bucatarie
  Jocul dintre negru și alb potențează amenajarea masculină a spațiului.

  Dormitorul este jumătate alb, jumătate negru și este cel mai concret exemplu că non-culoarea negru se integrează perfect într-un spațiu generos ca suprafață și înălțime și oferă un efect vizual de mărire.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Inspirație pentru casă: 5 amenajări din arhiva Lovedeco în care negru este b...