Inspirație pentru casă: 5 amenajări din arhiva Lovedeco în care negru este baza
publicat pe 07 sept. 2020Teoretic, negrul se asortează cu orice culoare. Practic, e greu de introdus într-o amenajare fără riscul că va transforma spațiul într-o grotă, mai ales când îți dorești să fie piesa de rezistență. Dar avem dovezi că se poate și trimiteri către amenajările din care te poți inspira.
Fără să generalizăm, din punct de vedere cromatic, cele mai multe case sunt amenajate în nuanțe neutre. Dacă simți nevoia să spargi tiparele și să-ți lași imaginația să zboare, încearcă să introduci negrul în casa ta. Găsești câteva surse de inspirație în proiectele de mai jos.
1. Mobilier negru combinat cu nuanțe calde de lemn
Într-un apartament de 145 de metri pătrați din zona Lacul Tei, Andrei Ichim, manager la Silver Décor a decis să creeze un efect vizual spectaculos, combinând nuanțe calde de lemn cu mobilă predominant neagră. Pentru amenajarea interiorului, proprietarul a lucrat împreună cu Irina Radu de la iDecorate.
Negrul apare încă de la intrare, prin inserții din ceramică mată aplicate pe mobilier. Zona de dining este marcată printr-un perete complet negru, iar în living mobilierul se joacă cu aceeași nuanță. Pata de culoare de care are nevoie camera este canapeaua albastră.
În bucătărie mobilierul este negru, la fel și frigiderul, totul într-un contrast cu un backsplash în nuanțe de cupru. Și în dormitorul cu aer glam există un perete de accent negru pe care este pus un televizor cu dimensiuni generoase. Holul este garnisit cu un decor alb-negru în segmente hexagonale, dispuse asimetric pe unul dintre pereţi.
2. Sticlă neagră și accente clasice
Arhitectul Sorin Stanciu, de la studioul Pure Ambiance Design, s-a ocupat anul trecut de amenajarea propriului apartament de 57 de metri pătrați cumpărat într-un bloc nou din Iași. Marmura este prezentă peste tot și se armonizează perfect cu accentele de negru. În dormitor Sorin a creat o piesă de mobilier neagră cu televizor și șemineu, care, pe lângă faptul că oferă spațiu de depozitare, desparte încăperea de dressing.
Zona de living este separată printr-un divider negru, iar mobilierul din bucătărie este din MDF, cu blat negru, din piatră naturală, care urcă pe perete. Masa de dining și masa de cafea sunt proiecte DIY, ambele cu picioare metalice și blat de sticlă neagră.
3. Nuanțe monocromatice și stil modern
Acest apartament din Craiova, obținut prin unirea a două apartamente, a fost amenajat în nuanțe de alb, negru și gri de arhitectul Răzvan Drinceanu și echipa de la Blanc Architecture. Proprietarii au optat pentru un decor monocromatic în care negrul este bine pus în evidență. Un corp de mobilier negru, cu rafturi deschise, delimitează intrarea în apartament de zona de zi. Parchetul nu este negru, însă este închis la culoare și creează o punte de legătură între cele două spații. Masa și scaunele din zona de dining sunt negre, iar locul e separat de bucătărie prin uși glisante de sticlă cu ramă neagră.
Mocheta crem din toate camerele creează contrast în amenajare. Dormitorul păstrează aceleași linii drepte și aceleași joc cromatic, potențat de accesorii cu aspect de cupru, de aplice și de covoare. Deși la prima vedere nuanțele închise pot părea plictisitoare, apartamentul are un detaliu care echilibrează situația: ferestrele mari care îi permit luminii naturale să intre și să creeze o atmosferă primitoare.
4. Stil industrial, mult negru și o grădină interioară
În spatele acestui penthouse de 200 de metri pătrați din București, stau arhitecții Raluca și Radu Dofin de la Dofinteriors. Proprietarii apartamentului și-au dorit o amenjare inspirată din stilul industrial, pusă în practică cu o paletă cromatică închise și cu materiale naturale. Negrul în nuanțe mate alături de gri oferă culoare pereților, mobilierului și ușilor camuflate în zid.
Betonul cofrat de la nivelul plafonului și cărămida vopsită în negru și alb dau textură întregii amenajări. Inclusiv băile și camerele copiilor respectă aceeași rețetă a culorilor și a materialelor. S-ar putea ca spațiul să ți se pară rece și neprimitor, însă întreg ansamblul este îmblânzit de multă lumină naturală care pătrunde în interior prin ferestrele ample, de suprafețe vitrate, de plante verzi și de o curte interioară care aduce un plus de lumină.
Arhitecții Dofin pun mult accent pe relația omului cu natura și de aceea încearcă să aducă în fiecare proiect pe care îl concept un strop de verdeață.
5. Negru cu accente avangardiste
Acest apartament de 52 de metri pătrați din centrul Brașovului a fost readus la viață de designerul de interior Laurențiu Paicu și dat spre închiriere în sistem Airbnb. Proprietarii și-au dorit o amenajare care să atragă atenția și care să te facă să revii pe viitor sau să recomanzi apartamentul și altora.
Arhitectul Paicu a optat pentru un interior modern, cu accente ușor masculine și avangardiste, în care a integrat contraste puternice. Jocul alb-negru iese cel mai puternic în evidență și este completat de combinația dintre texturile mate și cele lucioase. Ceramica neagră este piesa de rezistență a întregii amenajări și este prezentă în dormitor, baie și bucătărie.
Dormitorul este jumătate alb, jumătate negru și este cel mai concret exemplu că non-culoarea negru se integrează perfect într-un spațiu generos ca suprafață și înălțime și oferă un efect vizual de mărire.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.
-
Sponsored
Secretele unui mobilier de baie impecabil: sfaturi pentru dulapuri și oglinzi rezistente în timp (P)
Baia este unul dintre cele mai solicitate spații din casa ta, expus constant la umiditate, temperaturi fluctuante și produse chimice. Mobilierul de baie, în special dulapul de baie și oglinda, […]
-
Plante
Soluție din apă cu scorțișoară pentru a readuce o orhidee la viață. Cum trebuie să procedezi
Soluția face minuni.