Amenajarea unui apartament din Pipera a avut 3 criterii: culori închise, ușor de întreținut, șantier scurt și multe spații de depozitare
Amenajarea unui apartament cu trei camere din Pipera (Voluntari) a pornit de la dorința beneficiarilor de a locui într-un spațiu aerisit și bine organizat. Ca să fie siguri că reușesc să scoată maximum din cei 78 de metri pătrați ai locuinței lor, Elena și Robert au colaborat cu arhitectul de interior Andreea Petroiu de la Intento. Împreună, au reușit să obțină o amenajare modernă și confortabilă, pliată pe nevoile unei familii cu copil. Asta în doar trei luni și jumătate și cu un buget de 27.000 euro.
Andreea a preluat locuința la alb, iar lucrările au însemnat, în mare parte, mobilarea interiorului în funcție de nevoile proprietarilor și personalizarea câtorva pereți. Singura modificare la nivel de structură a fost eliminarea zidului despărțitor dintre living și bucătărie. A fost o soluție gândită pentru a crea un spațiu deschis care să încurajeze timpul petrecut în familie. Finisajele sunt cele alese de dezvoltator, cu excepția unui chenar din ceramică la nivelul pardoselii, în zona peretelui demolat.
Funcționalitatea spațiului a dictat tonul amenajării
Amenajarea nu și-a propus să se încadreze într-un anumit stil de design. Elena și Robert au vrut, mai degrabă, ca interiorul să fie cât mai bine organizat. Cunoscând dinamica familiei alături de fetița lor Sia, au insistat ca paleta cromatică să includă culori închise, ușor de întreținut.
„Nu am întâmpinat probleme în implementarea proiectului. Singura provocare a fost să ne încadrăm într-un deadline strâns pentru că beneficiarii își doreau să se mute cât mai repede”, spune arhitecta de interior Andreea Petroiu. „În trei luni și jumătate, apartamentul era gata să își primească noii proprietari. Locuința era la alb, când am început proiectul. Am hotărât să păstrăm finisajele alese de dezvoltator, ceea ce a redus considerabil durata șantierului. Ne-am axat mai mult pe eficientizarea spațiului cu ajutorul soluțiilor de mobilare custom-made”.
O mare reușită a proiectului este atmosfera caldă și relalxată, obținută prin soluții de depozitare care nu domină decorul, prin textile și prin atenția acordată detaliilor. E o amenajare cu note elegante și linii predominant minimaliste. Andreea a echilibrat culorile închise cu tonuri blânde de alb, beige sau gri, iar pentru un plus de căldură a adăugat inserții mici de lemn. Mobilierul este realizat pe comandă, în tot apartamentul, ceea ce a permis crearea unor soluții personalizate în detaliu în funcție de nevoile beneficiarilor. Destul de dificilă a fost eficientizarea zonei de intrare, gândită, la începutul șantierului, ca un spațiu deschis, comun cu bucătăria și cu livingul. Andreea a reușit să proiecteze aici corpuri de mobilier care să înlocuiască tradiționalul cuier din hol. Astfel, hainele de exterior și încălțămintea rămân ascunse, păstrând spațiul aerisit și organizat.
Zona de open-space a devenit rapid nucleul casei. Este locul în care Elena, Robert și Sia își petrec cel mai mult timp. Încăperea, care cuprinde bucătărie cu dining și un living generos, este mobilată minimal. Pentru beneficiari, a fost important ca zona de zi să se plieze pe nevoile lor. Un lucru la care au ținut în mod deosebit a fost insula de bucătărie cu masă de dining, în prelungire. Mobilierul din living include o canapea de colț care să păstreze liber centrul camerei, o bibliotecă poziționată lângă televizor și o comodă suspendată. Din punct de vedere estetic, direcția este aceeași ca în zona de intrare: linii simple, tonuri de gri și mici inserții de lemn care armonizează decorul.
Amenajarea dormitoarelor a ținut cont și de nevoia de depozitare
Dormitorul matrimonial are dimensiuni generoase și lumină naturală din abundență, ceea ce a permis o amenajare care să pună accent și pe partea de funcționalitate. Andreea a profitat de configurația încăperii pentru a adăuga spațiu suplimentar de depozitare, cu ajutorul mobilierului custom-made. La sugestia Elenei și a lui Robert, a integrat, în dormitor, și un spațiu de lucru, orientat către fereastră. Camera Siei are o cromatică mai blândă, iar designul a fost gândit pentru a fi relevant și când micuța va crește. Amenajarea a fost ceva mai dificilă aici, încăperea fiind dispusă pe lungime.
Tips&tricks pentru amenajare de la Andreea Petroiu (Intento Design Studio)
- La demolarea unui perete interior într-un spațiu gata finisat, putem folosi inserții de pardoseală diferite pentru a marca zonele și a nu da impresia de reparații locale
- În proiectele cu termene de predare limită, trebuie să ne asigurăm încă din primele faze ale conceptului, că produsele și soluțiile folosite vor fi disponibile în termenul dorit.
- Atenție la eventualele aparataje încă nemontate. Echipamente precum interfoane, echipamente de control climă/încălzire pot interfera cu montajul placărilor sau finisajelor speciale.
- În cazul amenajărilor cu tonuri neutre sau discrete, recomandăm realizarea de mostre, mai ales pentru vopsele lavabile colorate.
- În utlizarea tapetului recomandăm colaborarea cu furnizorii de tapet și graficienii acestora, pentru a ne asigura că pattern-ul folosit se pliază pe perete așa cum ne dorim.
Foto prin Intento Design Studio
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de designerul Andreea Petroiu de la Intento Design Studio.