viewcatchers
PROIECTE DE AMENAJARE

Într-un apartament de 60 metri pătrați cu un living întunecat, designerul a folosit culori închise ca să dea profunzime spațiului

publicat pe 31 mai 2022

    Într-un apartament cu două camere din Cluj-Napoca, open space-ul ce cuprinde bucătăria, zona de zi și de luat masa au o singură sursă principală de lumină naturală: fereastra la balcon. Spațiul este întunecat și în teorie, asta îl face greu de amenajat. Culorile deschise par a fi răspunsul firesc în acest caz, dar designerul Laura Scripcariu, de la Scripcariu Arhitectura & Design, a fost de altă părere.

    Peretele vopsit în gri antracit sau bucătăria de un albastru electric sunt o parte din alegerile făcute pentru a crea atmosfera dorită fără să o întunece mai tare. Clienții i-au acordat toată încrederea cuvenită și s-au lăsat pe mâna ei. Rezultatul acestui apartament amenajat în stil contemporan este unul luminos și plin de personalitate.

    stil modern © viewcatchers 1
    Accentele puternice de culoare dau personalitate acestui open space.

    Un open space cu de toate

    Apartamentul nu este mare: are 60 de metri pătrați, un dormitor, livingul, care e open space cu bucătăria, o baie și un balcon. Pentru amenajare, Laura a lucrat îndeaproape cu proprietarii, au ales împreună mobilierul contemporan și detaliile care delimitează spațiile.

    Un corp de de depozitare pentru pantofi și cuier delimitează holul de la intrare de living, iar riflajul din lemn creează o legătură vizuală subtilă între cele două încăperi. Tot în hol, o oglindă mărește spațiul și reflectă lumina.

    stil modern © viewcatchers 6
    Zona de lucru este situată în continuarea bucătăriei și este marcată prin culori închise: gri antracit.

    Un riflaj asemănător celui din hol desparte livingul de o zonă mică de birou, improvizată la dorința proprietarului. Deși mic, biroul are suficient loc de depozitare pentru o imprimantă și câteva sertare. În continuarea lui se află un stâlp vopsit în aceeași nuanță de gri antracit, care separă acest spațiu de bucătărie.

    Livingul, deși mic, e suficient de încăpător pentru o canapea în formă de L și o zonă media cu spații de depozitare generoase. Canapeaua este poziționată cu spatele la restul spațiul pentru a separa zona de zi de zona de luat masa și bucătăria.

    Open space-ul are o singură sursă de lumină naturală, dar culorile închise nu întunecă spațiul, ci dau profunzime spațiului. Dacă Laura ar fi ales culori deschise, precum alb sau bej, acestea ar fi părut murdare într-un spațiu cu lumină atât de slabă.

    Mobilierul în stil contemporan ajută și el la păstrarea unei atmosfere aerisite deoarece volumetria lui este una simplă, curată. Ajută și faptul că nu există foarte multe obiecte care să blocheze lumina naturală sau să încarce spațiul inutil.

    Corpurile de iluminat, deși nu sunt multe, sunt poziționate strategic. Lustra din living este din aceeași colecție cu șina cu spoturi luminoase, iar banda LED de la bucătărie aduc un strop de lumină ambientală și căldură în spațiu.

    stil modern © viewcatchers 9
    Bucătăria ocupă un singur perete și conține toate electrocasnicele necesare pentru gătit.

    Diningul împreună cu bucătăria conțin elementele cele mai îndrăznețe din amenajare: mobila de un albastru tirolez în combinație cu albul corpurilor suspendate. Mobilierul e compus ca o ramă pe perete care cuprinde toate obiectele și electrocasnicele necesare gătitului.

    stil modern © viewcatchers 10
    Masa de dining a fost o provocare pentru că trebuia să aibă 8 locuri, dar fără să pară excesiv de masivă. Ea servește și pe post de blat de lucru.

    În open space, proprietarii și-au dorit o masă de dining cu cel puțin opt locuri. A fost o provocare pentru Laura să îi găsească un loc și o formă potrivite într-un spațiu mic, dar a reușit. Blatul laminat este de la Egger și imită betonul aparent, păstrând astfel tonul cromatic prezent în apartament.

    stil modern © viewcatchers 11
    Peretele vopsit în gri antracit este locul perfect pentru expunerea tablourilor sau a pozelor de familie.

    Peretele vizavi de bucătărie este gândit în sine ca un obiect decorativ. Laura a folosit profile decorative de la Orac Decor pentru a crea un grid pe perete, în interiorul căruia pot fi expuse tablouri, poze sau picturi făcute direct pe perete.

    Open space-ul este zona preferată a proprietarilor datorită multifuncționalității sale. Aici pot să gătească, să se bucure de un film sau de un pahar de vin alături de prieteni dragi.

    Laura a amenajat dormitorul cât mai aerisit, cu strictul necesar de mobilă, de la dulapul cu o nișă specială pentru cărți, la măsuța de machiaj, pat și cele două noptiere. Scafa din spatele patului are rol decorativ pe care se pot depozita diferite obiecte. Inserțiile de stejar din mobilă împreună cu nuanța parchetului aduc căldură în spațiu.

    Dormitorul dispune de foarte multă lumină naturală și asta a permis folosirea albului în cantități mult mai mari. Ușile dulapului sunt finisate în alb lucios tocmai pentru a reflecta lumina.

    Aceeași nuanță caldă de stejar e și în baie, care e în contrast cu pardoseala din plăci ceramice de dimensiuni mici. Pentru a da un aer mai elegant, dar și pentru a crea senzația de spațiu mai mare, Laura a placat de sus până jos doi pereți cu oglindă fumurie.

    Implementarea proiectului a durat aproximativ trei-patru luni și a decurs fără probleme. Bugetul a fost aproximativ 25.000 de euro, iar mobila la comandă a costat cel mai mult. Clienții sunt foarte încântați de casa lor, iar Laura Scripcariu este și ea mulțumită la rândul ei.

    Resurse:

    Tips&tricks pentru amenajare de la Laura Scripcariu

    • Amenajarea unei case este realizată cu succes doar dacă i se dedică timp și răbdare pe tot parcursul procesului, ca în final să respecte atât tema dată de beneficiar cât și normativele de proiectare.
    • Achiziționarea materialelor de finisaj, a mobilierului, a corpurilor de iluminat etc trebuie să fie rezultatul unui studio care să respecte raportul calitate-preț, dar și bugetul alocat.
    • Implementarea proiectului este la fel de importantă. Calitatea executării este dată de materiale și de specialiștii cu care se lucrează.

    Foto: viewcatchers

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments