Ce trebuie să știi înainte să te apuci de o amenajare: sfaturi practice de la 5 specialiști
publicat pe 10 mart. 2020Un studiu realizat de platforma Houzz în 2018 arată că pentru 33% din cuplurile respondente, planificarea amenajării și procesul în sine au fost frustrante, iar 7% s-au gândit chiar să se despartă sau să divorțeze în mijlocul lucrărilor. Pentru un proces cât mai lin, cinci designeri și arhitecți români te pregătesc temeinic cu sfaturi despre organizarea șantierului.
Cele mai frecvente probleme într-o amenajare sunt cauzate de buget, de opiniile diferite despre cum ar trebui să arate rezultatul final, de comunicarea adeseori deficitară între părțile implicate, de durata prelungită a proiectului și diversele evenimente neprevăzute de pe șantier, care seamănă uneori cu un câmp de luptă.
Dar cum poți avea o experiență cât mai lină și mai pozitivă atunci când gândești amenajarea în cuplu? Fie se ocupă doar unul dintre parteneri, așa cum se întâmplă de multe ori, fie planificați și pregătiți totul temeinic. Am luat exemplul unui apartament nou, pe care îl cumperi direct de la dezvoltator și am discutat cu designeri și arhitecți români despre toate etapele unei amenajări.
Apartament nou: cum procedezi?
Când ai de amenajat un apartament nou, nu mai treci prin stresul cauzat de lucrările grele care se desfășoară sub presiunea șantierului: decopertarea pereților, înlocuirea țevilor și a instalațiilor sau schimbarea ușilor și ferestrelor.
Dar sunt alte lucruri care necesită o atenție specială. Mai întâi, asigură-te că alegi apartamentul corect. Designerul de interior Natalia Berezovskaia a scris un articol pe blogul ei, în care atrage atenția asupra dimensiunilor reale ale spațiului: uneori, planurile promovate de dezvoltator sunt înșelătoare și cotele nu corespund realității. Trebuie să fii atent la suprafețele reale, la numărul de ferestre, la spațiul util, care trebuie să fie bine împărțit pe zone și să ofere trasee corecte de circulație (nu e indicat să treci prin bucătărie ca să ajungi în baie).
Odată cumpărat apartamentul nou, arhitecta Cristiana Zgripcea te sfătuiește să iei în calcul posibilitatea că vei avea nevoie să faci modificări care implică lucru intens. „Este posibil să vrem să mutăm prize, ca să avem echipamentele electrocasnice la bucătărie, așa cum este mai confortabil și nu cum a prevăzut dezvoltatorul. De asemenea, este posibil ca plafonul și pardoseala să nu fie perfect paralele, iar o eroare mai mare de doi centimetri la acestea nu ar putea permite implementarea unui mobilier de jos până sus, pentru că mobila nu poate fi decât perfect dreaptă”, explică ea.
Când apelezi la un arhitect sau designer și cum?
Dacă vrei să faci modificări la instalațiile electrice ori sanitare sau vrei să elimini pereți, e bine să apelezi la un specialist încă din faza de șantier, te sfătuiește și arhitectul Alexandru Bucur: „Chiar și în cazul apartamentelor noi, mai ales dacă sunt greșeli de proiectare sau spații voit subdimensionate, e de preferat să poți interveni chiar din faza de șantier și să corectezi. Aici arhitectul te poate ajuta. Însă, atenție, nu vei putea face mari modificări și nici nu vei găsi multă înțelegere din partea dezvoltatorilor. De asemenea, modificările de prize și iluminat trebuie făcute tot în această fază, pentru a adapta cât mai bine spațiul dorințelor tale”, povestește el.
„Momentul în care trebuie să contactezi arhitectul de interior e înainte să intre echipa de meșteri în locație, nu după ce s-au blocat din diverse situații. Noi îi îndrumăm, alături de constructor, etapizat pe fiecare pas”, ne învață arhitecta Cristiana Zgripcea.
Și Alexandru Bucur insistă pe importanța de a te gândi din timp la proiectul tău de amenajare. „Dacă apelezi la un designer de interior, ar trebui să știi deja ce-ți dorești pentru spațiul tău. Poate că nu te pricepi să spui cum ai vrea să arate amenajarea, dar trebuie să fii pregătit să-i povestești ce activități obișnuiești să ai, câți membri vor folosi amenajarea și în ce moduri. E bine să încropești un panou cu fotografii, detalii sau exemple din alte amenajări. Să îi spui ce pasiuni și obiceiuri ai. Desigur, în acest proces te va ajuta și arhitectul sau designerul, prin întrebările potrivite” adaugă el.
Ordinea lucrărilor: cu ce ar trebui să începi?
Designerul de interior Simona Ungurean te îndeamnă să începi cu instalațiile electrice și sanitare: este foarte important ca ele să fie poziționate în funcție de mobilarea pe care o dorești. „Următorul pas pe șantier ar fi montarea gresiei și faianței în băi (recomand ca faianța sau mozaicul din bucătărie să se monteze după amplasarea mobilierului de aici)”, explică Simona.
Urmează ușile și parchetul, care poate fi aproape orice nuanță. Însă atenție la uși: dacă nu știi cum vei amenaja încă, cel mai bine e să mergi pe o culoare neutră, un alb sau gri. Ușile maro sunt foarte greu de integrat. Iar când alegi nuanța pereților, ține minte că există mii de nuanțe, deci cel mai bine alege mai întâi piesele colorate din fiecare încăpere și apoi alege vopseaua în funcție de acestea. „Privește mostra de culoare în lumină naturală, dar nu în bătaia soarelui, ci mai degrabă într-un colțișor unde nu bate lumină prea multă”, adaugă ea.
Bugetul, cât e bugetul?
Întrebarea despre buget e una dintre cele mai apăsătoare și importante dintr-o amenajare, și trebuie să o pui (și să răspunzi la ea) înainte de începerea lucrărilor propriu-zise. Bugetul unei amenajări depinde de stadiul în care e locuința și de spațiile pe care vrei să le pui la punct. Din păcate, marea majoritate a celor care amenajează estimează greșit costurile.
„Experiența din România ne arată că în 80% din cazuri clienții subdimensionează bugetul de investiție. E o mare neconcordanță între ceea ce doresc să facă în acea amenajare și bugetul pe care sunt dispuși să-l aloce. Neconcordanța e atât de mare încât, de multe ori, ajung să le estimez din start un buget dublu față de cel la care se gândiseră. O posibilă explicație este faptul că se promovează foarte mult de către constructori finisajele ieftine (parchetul laminat, ușile din China, mobila din pal din magazinele de bricolaj, gresia de cinci euro pe metrul pătrat etc.), implementate prost, în renovări fără o gândire funcțională și estetică”, spune Alexandru Bucur.
Natalia Berezovskaia ne dă ca exemplu piața din America, unde se consideră că o amenajare trebuie să coste cam 40-50% din valoarea locuinței, „în timp ce la noi proprietarii își cumpără apartamente de 120-150.000 euro și vor să le amenajeze cu 10.000-15.000 euro. E o atitudine nerealistă, ținând cont că doar o bucătărie la comandă, oricât de simplă, ajunge la 1.500-2.000 euro. Eu încă le mai povestesc clienților acest lucru și le dau aceste exemple. Cei care înțeleg încearcă să ia cea mai bună decizie: să investească pe termen lung într-o amenajare de calitate sau mai bine să facă ei singuri. Chiar prefer să le recomand clienților, decât să găsească pur și simplu un designer „ieftin”, și să creadă că din nimic se poate face un palat, mai bine să amenajeze pe cont propriu, dar să-și asume un timp pentru a se documenta despre materiale, despre mobilă, despre tot ce presupune un proiect de calitate” afirmă ea.
Iar bugetul unei amenajări nu este unul fix și universal valabil. El depinde de stadiul în care se află spațiul, de dorințele tale etc. „Dar, pentru că ne plac cifrele, aș putea estima astfel: dacă vorbim de o locuință „la alb”, amenajarea generală a unui studio costă în medie în jur de 10.000 de euro, amenajarea unui apartament cu două camere 20.000 euro, a unuia cu trei camere aproximativ 25.000-30.000 euro. Sumele includ intervențiile, de la constructor până la perdele, și un mobilier mai degrabă economic”, punctează arhitecta Cristiana Zgripcea.
La ce să nu faci economie
Arhitecta Oana Țapu crede că „nu ar trebui să faci rabat de la finisajele care se schimbă greu ulterior și mobilierul pe care îl vei folosi cel mai des (pat, canapea, bucătărie etc). Culoarea unui perete sau o perdea, un corp de mobilier sau o lampă, sunt mai ușor de înlocuit, însă gresia, faianța și obiectele sanitare necesită un efort mai mare. În plus, aș recomanda să nu faci economie la elementele care îți aduc zâmbetul pe buze, fie că e vorba de o masă sau o lampă frumoasă, un tablou, o floare sau orice alt obiect cu care rezonezi”, spune ea.
Și manopera constructorilor, plăcile ceramice și tâmplăriile merită atenție specială, chiar dacă cer un buget mai mare, punctează arhitecta Cristiana Zgripcea.
Și Alexandru Bucur mizează pe elementele esențiale, care nu se văd: „șapele, izolațiile, instalațiile, adezivii de plăci ceramice și de parchet sunt fundația unui spațiu de calitate, iar designul bun pleacă de la o fundație bună.
Nu uita: planifică foarte bine procesul, ca să fii pregătit pentru ce urmează. Temele făcute dinainte te pot scuti de timp, bani și nervi. Iar pentru surse de inspirație – răsfoiește site-ul nostru.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajare cu multe spații pentru depozitare și culori puternice pentru un apartament de 50 metri pătrați
-
Sponsored
Secretele unui mobilier de baie impecabil: sfaturi pentru dulapuri și oglinzi rezistente în timp (P)
-
hotnews
La câte grade se spală catifeaua. Cum se curăță corect acest tip de material
Contează și detergentul sau dacă folosești balsam.
-
UTILE
De ce să pui folie de aluminiu în mașina de spălat rufe. Cel mai cool truc
Efectul se va vedea pe hainele tale.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]