Case

Amenajare practică, dar cu inserții de culoare și design jucăuș, într-o locuință de familie din Ilfov

publicat pe 09 iul. 2024

    Doi tineri au apelat la serviciile arhitectelor Amelia Voicu și Anda Toma (Vlăstar Interiors) pentru amenajarea casei lor, din județul Ilfov. Și-au dorit un interior funcțional care să facă față dinamicii unei familii cu doi copii și care să nu se alinieze neapărat, trendurilor. După un an de șantier, beneficiarii s-au mutat într-o casă cochetă și colorată, dovadă că o amenajare practică poate să bifeze toate criteriile de design.

    Locuința din Ilfov este dispusă pe un singur nivel. Este împărțită în zonă de zi și zonă de noapte. Zona de zi include living, bucătărie deschisă și dining, iar în zona de noapte se află trei dormitoare și două băi. Arhitectele de la Vlăstar Interiors au preluat proiectul când locuința era încă la roșu. Pentru proprietari, durabilitatea amenajării a contat mai mult decât partea de design, de aceea au preferat să cheltuie mai mult pe finisaje.

    Bucătăria turcoaz, pata de culoare a casei

    Zona de zi a casei a fost gândită ca un open space. Este o încăpere luminoasă care se bucură de ferestre mari ce dau către grădină. Include trei zone cu destinații diferite: bucătărie, dining și living. Bucătăria este, de departe, cel mai colorat colț al casei. Mobilierul turcoaz, făcut pe comandă, îți dă impresia că ești în vacanță, la mare, indiferent de sezon. Pentru contrast, arhitectele de la Vlăstar Interiors au folosit detalii aurii, la nivelul corpurilor de iluminat și al accesoriilor mobilierului. Dinamica deosebită în amenajarea bucătăriei este dată nu doar de cromatica jucăușă, ci și de placările ceramice folosite, atât pentru pereți, cât și pentru pardoseală.

    Printre micile detalii care fac parte dintr-o casă și la care cele două arhitecte au acordat atenție sunt clasicii magneți suvenir. „Clienții și-au dorit să aibă la vedere colecția de magneți adunați din diverse locuri în care au călătorit. Am căutat un mod discret de a-i integra în decorul camerei”, povestește arhitecta de interior Anda Toma. „Am renunțat la varianta clasică, aceea de a-i lipsi pe ușa frigiderului. Ar fi încărcat vizual prea mult. În schimb, am făcut un panou special doar pentru ei”.

    Detaliile industriale echilibrează atmosfera din casă

    Dining-ul, poziționat în dreptul ferestrei, funcționează ca o zonă de legătură între bucătărie și living. Masa are dimensiuni generoase și este confecționată din lemn natur, cu cadru metalic. Pentru a aduce o pată de culoare în acest colț al încăperii, arhitectele de la Vlăstar Interiors au optat pentru scaune tapițate galbene de la Mobila Dalin. Un detaliu interesant este și lustra cu elemente metalice și globuri luminoase, poziționată deasupra mesei.

    Trecerea către living este marcată de un riflaj metalic pe care se pot agăța plante naturale. Grinda este și ea îmbrăcată în același profil metalic și evidențiază trecerea dintre zona de living și cea de dining.

    „Zona aceasta de open space este locul în care beneficiarii își petrec cel mai mult timp. Mai ales vara, pentru că au acces rapid către terasă. În living, am reușit să integrăm și puțin spațiu de depozitare cu ajutorul soluțiilor custom-made. Am alternat depozitările închise cu rafturi deschise, pentru cărți sau mici obiecte de decor”, povestește Anda. „Peretele pe care este poziționat televizorul este placat cu același lemn triplu-stratificat din care este realizat și parchetul. Aceeași soluție am folosit-o și în cazul barului care delimitează bucătăria de dining. Un răsfăț, din punct de vedere al bugetului, a fost canapeaua albastră din living room. Dar cred este justificată investiția. Este una dintre cele mai confortabile canapele pe care le-am testat vreodată”.

    Marele hop al proiectului a venit la final de șantier

    Beneficiarii și-au dorit să includă în dormitorul matrimonial și un mic birou pentru lucru de acasă. În ceea ce privește stilul de amenajare, încăperea are un aer ușor industrial, cu tonuri de gri, dar și cu multe nuanțe de lemn. În spatele patului, peretele este placat cu plăci de diferite culori cu textură rugoasă și aspect de lemn antichizat. Tapetul gri este un alt element statement care dă personalitate decorului.

    Biroul din dormitorul matrimonial este separat de spațiul de odihnă.

    Camera copilului este veselă și colorată, cu spații de depozitare închise pentru haine și jucării. Patul este integrat într-un dressing făcut pe comandă, iar zona de odihnă este iluminată cu bandă led. Mijlocul încăperii este liber pentru a lăsa cât mai mult spațiu de joacă celor mici.

    „O provocare pe partea de design a fost în baia principală. Aici am avut de-a face cu o fereastră, montată fix deasupra vasului de toaletă. Nu am vrut să renunțăm la ea, deși, din punct de vedere estetic, venea ca nuca în perete. Până la urmă, am reușit să o încadrăm în decorul băii și chiar ne place rezultatul”, spune Anda.

    Marele hop al proiectului a venit însă abia la final, când șantierul era gata, iar beneficiarii se pregăteau să se mute. Unul dintre muncitori a găurit, din greșeală, o țeavă de apă și casa s-a inundat. A fost nevoie de înlocuirea finisajelor în zona afectată. Și mobilierul pe comandă a fost deteriorat. Au rezolvat totul, dar asta a întârziat predarea lucrării.

    Tapetul cu harta lumii din camera copilului este de la Vladila.

    Tips&tricks pentru amenajare de la echipa Vlăstar Interiors

    • Există o soluție pentru orice problemă și/sau provocare, trebuie doar să o cauți chiar și-acolo unde nu te gândeai că ar putea fi.
    • Alege materiale de calitate și durabile, chiar dacă au un cost mai mare. Îți vei mulțumi în viitor.
    • Mergi pe mâna designerului, dar pune-ți amprenta personală și când simți că ai mai schimba ceva, nu-ți fie teamă să comunici asta.
    • Potț alege soluții neconventionale. E posibil ca la final să te surprindă mult mai plăcut rezultatele.
    • Procesul de amenajare nu se opreste niciodată. Fiecare decizie luată de-a lungul timpului asupra spațiului o să influențeze locuirea.

    Foto: Cătălin Georgescu și Vlăstar Interiors

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de echipa Vlăstar Interiors.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Amenajare practică, dar cu inserții de culoare și design jucăuș, într-o lo...