Riflajele decorative, o soluţie elegantă pentru o amenajare cu stil
Fie că vorbim de placarea pereţilor, fie că vorbim de separarea unor spaţii interioare, riflajele decorative sunt tot mai populare când vine vorba de amenajări moderne şi stilate. Au avantajul de a fi extrem de versatile și pot fi montate în spaţii cât mai diverse, de la locuinţe mari sau mici, la spaţii comerciale, hoteluri şi clădiri de birouri.
Ce sunt riflajele şi de ce sunt tot mai populare
Riflajele, fie ele din lemn, MDF sau PVC, sunt în mod practic un ansamblu de lamele aşezate paralel, în mod orizontal sau vertical. Deşi am putea spune că nu sunt neapărat esenţiale într-o locuinţă, birou sau magazin, trebuie să recunoaştem că o amenajare interioară cu riflaje arată foarte bine.
În plus, te poţi folosi de placarea cu riflaje ca să atragi atenţia asupra unei anumite zone din interior sau poţi îmbina plăcutul cu utilul şi să foloseşti riflajele pe post de element despărţitor într-un spaţiu pe care vrei să îl împarţi fără să iei însă din suprafaţă. Riflajele pot fi montate atât pe perete, cât şi pe un suport predefinit sau, de ce nu, suspendate de tavan.
Mai mult, dacă îţi doreşti un aspect şi mai modern, poţi monta între lamelele riflajelor o bandă cu led ce va lumina zona mai bine, dar fără să obosească ochiul, iar atmosfera creată va fi una caldă şi primitoare.
Cum şi unde poţi folosi riflajele în propria casă
Într-un studio, de exemplu, montarea unor riflaje este o metodă ideală pentru a separa zona de dormit de cea de zi fără să pierzi din spaţiul şi aşa destul de redus, iar încăperea va avea și un aer elegant. Mai mult, felul în care alegi să le montezi te va ajuta să creezi impresia unui spaţiu mai înalt, dacă riflajele vor fi verticale sau mai late, în cazul în care riflajele vor fi aşezate pe orizontală.
Bucătăria poate căpăta şi ea accente deosebite dacă acoperi peretele de lângă zona de luat masa cu un panou cu riflaje într-o culoare contrastantă cu cea a mobilei de bucătărie. Dacă vrei să ai un efect complet, poţi opta să le montezi pe verticală şi să continui cu ele şi pe tavan, deasupra mesei, iar în felul acesta delimitezi și mai bine zona respectivă.
Livingul poate dobândi un aspect inedit cu o investiţie minimă. Poţi opta pentru decorarea peretelui din spatele televizorului sau, dimpotrivă, a celui de lângă canapea. Obții astfel o zonă dominantă, dar familiară și prietenoasă în acelaşi timp. Dacă ai însă livingul şi bucătăria de tip open space, poţi utiliza riflajele pe post de perete despărţitor, fără să ai senzaţia că limitezi spaţiul şi fără a obtura substanţial lumina.
În dormitor poți monta riflaje pe peretele unde este situat patul, dar le poți integra şi pentru a delimita zona unde ai biroul, dacă e cazul, sau locul destinat îngrijirii personale, dacă foloseşti o măsuță de toaletă.
Şi pe hol poți folosi această tehnică cu succes. Peretele decorat cu riflaje poate integra cu cuier interesant sau poate delimita un spaţiu de trecere în restul casei, aşezând în faţa lui o banchetă comodă sau un dulăpior cochet.
De multe ori balconul casei e ignorat când vine vorba de amenajarea lui într-un stil prietenos, care să te încurajeze să petreci mai mult timp acolo. Pentru cei mai mulţi este un spaţiu numai bun pentru depozitare şi uscarea rufelor, omiţând plăcerea de a bea o cafea acolo, într-o dimineaţă răcoroasă de vară.
Dacă te-ai hotărât să-l transformi într-o oază de relaxare, poţi face asta cu o investiţie minimă. Acoperă unul dintre pereţi cu riflaje decorative şi aşază în dreptul lui o măsuţă cu scaune sau chiar o canapea micuţă, numai bună să te cuibăreşti pe ea cu o carte în braţe. Dacă te numeri printre norocoşii cu un balcon mai generos, poţi folosi riflajele ca să delimitezi spaţiul, astfel încât să păstrezi şi partea utilă a balconului, dar să te bucuri şi de zona ta de relaxare.
Mici secrete de care să ţii cont
Dacă te-ai convins că riflajele sunt o alegere inspirată pentru a da un look nou şi stilat casei tale, e bine să ţii cont şi de câteva mici secrete care să te ajute să obţii efectul dorit.
Arată frumos acest element de decor, aşa este, dar nu exagera cu utilizarea lui. Dacă îl foloseşti în mod excesiv rişti să obţii exact opusul a ceea ce visai. Foloseşte-l ca punct de interes, ca un element de decor statement, nicidecum pentru o suprafaţă prea mare.
De asemenea, asigură-te că zona în care vei monta riflajul nu este deteriorată. Lamelele acestuia vor atrage atenţia oricui va ajunge în locuinţă, iar orice mică imperfecţiune din spatele lor va fi imediat observată. Riflajul este un element decorativ menit să înfrumuseţeze, nicidecum să mascheze.
Şi dacă tot am menţionat mai devreme cuvântul relaxare, cred cu tărie că locuinţa trebuie să fie un spaţiu cât mai primitor, locul în care să ne simţim protejaţi şi confortabil. Nu trebuie să întorci toată casa cu susul în jos pentru asta şi nici să cheltui o avere. Efectele stilate pot fi obţinute cu investiţii mici, iar în magazinele MAM Bricolaj găseşti o gamă largă de soluţii, dar şi consilieri specializaţi care te pot îndruma.