Case

Mixerul preferat al proprietarei a dictat culoarea întregii bucătării, într-o casă din Balotești

publicat pe 14 mai 2024

    Numai un pasionat de gătit poate înțelege cum e să îți cadă cu tronc un aparat electrocasnic. Într-atât de tare, încât să alegi culoarea bucătăriei în funcție de cromatica lui. Este povestea unei amenajări care respiră veselie prin toți porii. Vorbim despre o casă din Balotești, preluată la roșu și transformată, în doar o jumătate de an, într-o locuință de familie colorată și primitoare.

    Beneficiarii, doi tineri care lucrează în IT, și-au dorit o amenajare care să integreze toate pasiunile lor: gătitul, timpul petrecut în familie, plantele verzi. Au apelat la arhitecta Anda Toma (Vlăstar Interiors) care i-a ajutat nu doar să găsească estetica potrivită, ci și să organizeze spațiul în funcție de nevoile lor. Casa este desfășurată pe parter, având o suprafață utilă de 112 metri pătrați. Este compusă dintr-un hol generos la intrare, open space care include bucătărie, dining și living, camera fetei, birou, dormitor matrimonial cu dressing deschis și două băi.

    Amenajarea este una practică și colorată

    Proiectul a fost preluat când pereții erau încă la roșu. Toate finisajele din casă au fost realizate de dezvoltator, sub îndrumarea Andei. Un plus al locuinței a fost compartimentarea spațiului care a permis crearea de zone cu funcționalități bine definite, dar și ușor de accesat. Era nevoie de un interior cât mai practic, spune arhitecta care s-a ocupat de amenajare, având în vedere componența familiei: doi adulți, un copil și două pisici.

    „Întotdeauna, implementarea din șantier este o provocare”, spune Anda. „De obicei, când ajungem în acest punct al proiectului, avem o idee foarte clară despre cum vor fi detaliile și atunci când realitatea ne spune subtil că are și ea niște idei (diferite, bineînțeles) ne punem la masă/birou și începem să căutăm soluții. Aici, am avut o situație mai complicată în dormitorul matrimonial. Beneficiarii, Mady și Armand și-au dorit un pat cât mai confortabil. Am ales un model destul de lat, așa că am fost cam la limită cu spațiul pe care l-am lăsat între prize”.

    Finisajele și corpurile de iluminat separa zonele din open-space

    Delimitările dintre o zonă și alta s-au făcut, în mare parte, cu ajutorul finisajelor, mai ales la nivel de pardoseală. În holul de la intrare, de exemplu, sunt plăci ceramice de mari dimensiuni. În bucătărie e gresie cu model patchwork, iar în rest, parchet laminat. Pentru a crea o legătură între spații, Anda s-a folosit de fundalul alb al pereților, de texturi și de accentele de culoare. Elementele din lemn sau imitație de lemn sunt alte detalii care au rolul de a da un aspect unitar amenjării și sunt prezente în întreaga casă, cu excepția bucătăriei.

    „Am început proiectul de design în 2020. Inițial, am pornit cu un buget de 20.000 euro, dar, bineînțeles, suma a fost depășită. Faptul că am folosit cam peste tot mobilier pe comandă a crescut investiția. Dar a fost o soluție care ne-a ajutat să organizăm spațiul în detaliu”, spune Anda.

    Un mixer mult iubit a dat culoarea bucătăriei

    Cea mai folosită zonă a casei este open space-ul care include bucătăria, diningul și livingul. Este un spațiu luminos, cu acces ușor spre foișorul din curte și spre gradină. Pentru Mady, proprietara, terenul de joacă este însă, de departe, bucătăria. Aici s-a implicat și în amenajare, pentru că este pasionată de gătit și a vrut ca totul să arate ca la carte.

    Și-a îndeplinit  visul de a avea un pot filler pe care l-a comandat din SUA. Pot filler-ul e, de fapt, o baterie de apă care se montează pe perete în dreptul aragazului. Nu este foarte popular în Europa, dar destul de des întâlnit în bucătăriile americanilor.

    În ceea ce privește mobilierul, Mady și-a dorit să aibă cât mai mult spațiu de depozitare. Anda a venit cu ideea corpurilor închise, înalte până în tavan, cu mici inserții vitrate care să aducă un plus la nivel estetic. Desigur, turcoazul mobilierului este cel care face ca spațiul să fie cu adevărat, vibrant. Un amănunt haios în amenajarea bucătăriei: cromatica a fost aleasă în funcție de mixerul de la Kitchen Aid, un obiect pe care Mady îl adoră și care are locul lui special pe blat.

    În living a primat ideea de confort

    Zona de dining delimitează vizual bucătăria de living. Masa rotundă se potrivește bine în layout-ul propus de Anda, pentru că oferă mai multă libertate de mișcare. Este un spațiu pus în evidență de cele trei lustre suspendate, cu abajur din sticlă transparentă. În zona de living, mobilierul este minimal, accentul fiind pus, mai ales, pe confort. De altfel, canapeaua, achiziționată de la Mobila Dalin, este cea mai scumpă piesă de mobilier folosită în amenajare, exceptând, desigur, soluțiile custom-made. Încăperea se bucură de multă lumină naturală, ceea ce face ca spațiul să fie mai primitor. Ajută mult și verdele draperiilor, dar și prezența plantelor naturale.

    Dormitorul reia elemente folosite și în restul casei

    Dormitorul matrimonial este un spațiu elegant și odihnitor. Din punct de vedere cromatic, Anda a continuat aici linia generală a proiectului, combinând tonuri discrete de gri cu accente de verde citron. Încăperea este aerisită, lucru accentuat și de mobilierul cu picioare. Atmosfera caldă este sugerată și de tapetul discret de la XTDeco.

    Camera fetiței este un exemplu de gestionare a spațiului pentru că integrează soluții de depozitare care se contopesc cu decorul. Mijlocul încăperii este lăsat liber pentru mai mult loc de joacă, iar patul Montessori sub formă de căsuță este opțiunea perfectă pentru un copil de trei ani.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Anda Toma (Vlăstar Interiors)

    • Încearcă pe cât posibil să ai plante naturale în casă. În afară de faptul că filtrează aerul natural, dau prospețime și culoare spațiului.
    • Fă în așa fel încât pasiunile tale să se regăsească în amenajare. Tu vei locui acolo, nu vrei să arate totul ca un muzeu gândit de un designer. Pune-ți amprenta!
    • E ok sa îți asortezi bucătăria cu obiectele electrocasnice, dar și invers.
    • Pentru a eficientiza cât mai mult spațiul pe care îl ai, apeleaza la soluții custom-made.
    • Și un sfat pe care l-am învățat chiar de la beneficiari: privește întodeauna lucrurile și dintr-o perspectivă relaxaă și plină de umor!

    Foto: Vlad Crețeanu & Vlăstar Interiors

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments