LIFE

Cu 15.000 euro și ajutor de la familie, o tânără a amenajat de la zero această mansardă boho

    Am mai scris despre această casă de la poalele munților Făgăraș, aflată în cătunul Sumerna, într-o frumoasă poieniță cu peisaje spectaculoase, pe care Ioana Cristian a renovat-o și transformat-o dintr-o locuință de vacanță a familiei într-o pensiune modernă, cu accente tradiționale. Asta se întâmpla în 2021. Acum, după ce a pus mai mulți bani la pușculiță, Ioana a reușit să amenajeze și mansarda.

    Ioana a urmat o carieră de economist în București, dar după ce s-a căsătorit și a rămas însărcinată, și-a dorit să revină în locurile natale, aproape de orașul Victoria și satul Ucea de Sus. Aici a început un nou capitol de viață, unde ea și familia ei au renovat casa lor de vacanță, pe care ulterior au transformat-o în Casa de Sub Munte, o pensiune superbă, cu design tradițional reinterpretat, decorată cu elemente autentice recondiționate sau adunate de la bunici.

    Interiorul Casei de Sub Munte
    Interiorul Casei de Sub Munte

    Tatăl și fratele Ioanei sunt ingineri constructori și ei s-au ocupat de construcția casei, iar ea și cumnata ei s-au ocupat de tot ceea ce înseamnă designul interior. „Când ne-am propus să facem o pensiune, am știut că în această casă vor prinde viață toate obiectele moștenite cu drag de la bunici și străbunici. Ne-au lăsat o moștenire valoroasă și suntem recunoscători. Sunt obiecte de suflet și fiecare are o poveste deosebită”, explică proprietara.

    Proiectul casei a fost prevăzut și cu mansardă, însă, după ce au investit aproximativ 120.000 euro în restul casei, n-au mai avut posibilitatea să o amenajeze. În prezent, au reușit să-și ducă planurile la bun sfârșit și să pună la punct proiectul.

    Mansarda este poziționată într-o casă aflată la poalele munților Făgăraș
    Mansarda este poziționată într-o casă aflată la poalele munților Făgăraș

    O renovarea de la zero, gata în două luni

    Și de această dată, Ioana s-a bazat pe expertiza fratelui și tatălui ei, cei care au gândit toate detaliile tehnice. Au apelat la același constructor care a realizat și casa, deoarece el știa cel mai bine cum erau prevăzutăe instalațiile electrice și sanitare.

    Când au pornit la drum, spune tânăra, aveau doar lucarna pentru geamuri, cât și izolația, ambele făcute în 2021. „Anul ăsta am construit pereții despărțitori, camerele în sine, dar și băile. Practic, am luat-o aproape de la zero, iar lucrările au durat aproximativ două luni”, zice ea.

    Din fericire, cu experiența pensiunii în spate, n-au întâmpinat mari provocări pe parcurs, doar stresul că e posibil să nu termine lucrările la timp, dar lucrurile s-au legat frumos și totul a fost finisat în deadline-ul aferent. Ioana s-a implicat în absolut toți pașii construcției și amenajării, iar rezultatul final a ajuns la 15.000 de euro. Mansarda are 90 de metri pătrați, două camere mari, de 40 metri pătrați fiecare, cu băi proprii, și este conectată la rețeaua electrică, gaz și apă.

    Un stil boho chic, cu elemente IKEA și Jysk

    Ioana și cumnata ei sunt cele care au ales stilul mansardei. S-au inspirat din revistele de specialitate și de pe Pinterest, iar stilul final este wabi-sabi și boho chic. „Ne-am dorit ceva simplu, elegant și cozy în același timp. Este minunat să stai în pat, să admiri culmile munților Făgăraș, în timp ce savurezi o cafea bună și te pregătești să citești o carte interesantă. Am vrut să creăm un spațiu perfect care să vină în completarea acestor nevoi”, povestește proprietara.

    Nu au avut foarte multe piese de cumpărat – paturile le-au luat de la Recycl’Art, iar comodele și canapelele de la IKEA și Jysk. Restul de decorațiuni le-au cumpărat de la magazinele locale și le-au selectat cu grijă, astfel încât să se potrivească la fix cu atmosfera pe care și-au dorit să o transmită.

    Mansarda boemă și minimalistă, fără prea multe decorațiuni

    Ioana a gândit un spațiu romantic, destinat visătorilor și tuturor celor care caută un dram de liniște în haosul vieții cotidiene. Nu a încărcat inutil spațiul, ci a profitat de natura din jur ca parte vizuală din atmosfera generală a spațiului. Dacă ar fi să dea un sfat celor care vor să-și amenajeze mansarda, ea recomandă oamenilor să facă totul de la început, mai ales dacă au posibilitatea financiară pentru asta.

    „Noi am fost nevoiți să întrerupem activitatea pensiunii pentru un nou șantier, iar treaba asta ne-a consumat atât fizic, cât și psihic, până să ne putem bucura de ea. Dacă ai banii necesari, gândește din start instalațiile electrice și sanitare, astfel încât să fie totul mai ușor, atunci când începi lucrările”, spune ea.

    Mai mult, în ceea ce privește decorul, proprietara sugerează un stil simplu, deoarece mansarda, în sine, este un spațiu confortabil. „Am optat pentru culori calde, ușor de accesorizat. Recomand lambriu alb și dușumea, astfel încât să te poți juca ușor cu nuanțele la perdele, perne, cuverturi și covorașe”, încheie ea.

    PS: Casa de Sub Munte poate fi închiriată integral în weekenduri, iar cele zece camere costă 2500 lei pe seară. În timpul săptămânii, poți închiria și camere separat, iar costul lor este de 280 lei pe noapte.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cu 15.000 euro și ajutor de la familie, o tânără a amenajat de la zero aceas...