DESIGN EXTERIOR

Cum să amenajezi un loc de joacă afară pentru copii mai mici și mai mari

publicat pe 26 mai 2021

    De la ce pui pe jos pentru ca cei mici să fie în siguranță, până la cum alegi poziția potrivită în curte, îți spunem tot ce trebuie să știi ca să amenajezi un loc de joacă pentru copii sigur și distractiv.

    Dacă pentru adulți visul e o grădină amenajată cu foișor și balansoar, pentru cei mici o casă pe pământ vine cu posibilitatea de a avea un mini-parc în curte. Și e destul de simplu să le îndeplinești dorința și să amenajezi un loc de joacă pentru copii. Venim în sprijinul tău cu sfaturi de la Ioana Borca, arhitectă peisagistă la Green Spot Brașov.

    Unde să amplasezi un loc de joacă pentru copii

    Înainte să te apuci de cumpărat toate cele necesare, ar fi bine să stabilești care va fi locul din curte unde pui spațiul de joacă și cât de mult teren îi vei acorda, ca să știi apoi ce elemente să cumperi. „Ca poziționare în curte, se optează pentru zone aflate în proximitatea razei de observație a unui adult, fie că vorbim de locul de relaxare (foișor, balansoar, o simplă bancă) sau proximitatea unor ferestre pentru a permite vizibilitatea și din interior, dacă adultul este reținut cu sarcinile zilnice în casă”, sfătuiește arhitecta peisagistă Ioana Borca de la Green Spot.

    Un alt criteriu de care ar trebui să ții cont în poziționarea unui loc de joacă pentru copii este orientarea cardinală. „Este de preferat să eviți nordul”, atenționează arhitecta. În general, locurile zonele dinspre nord sunt cele mai întunecoase și, implicit, friguroase.

    Pardoseala e importantă, căci le oferă siguranță celor mici

    Următorul pas este să amenajezi pardoseala, care este importantă pentru siguranța copiilor. De multe ori ajung să se joace direct pe jos, iar alteori pot cădea de pe elementele de joacă precum tobogane și leagăne, așa că trebuie să ofere amortizare. „Gazonul nu este cea mai bună alegere, precum nu e nici pietrișul în unele cazuri”, explică Ioana.

    Recomandarea ei este să amenajezi „podeaua” unui loc de joacă pentru copii cu un strat dens de mulci sau nisip, care este mai prietenos cu mediul. „Se aplică în amenajările Montessori”, menționează arhitecta, un concept de educare a copiilor cu accent pe independență, libertate de mișcare, explorare și alte câteva principii.

    loc de joaca pentru copii
    Tartanul, dalele de cauciuc pot amortiza căderea într-un loc de joacă pentru copii

    O altă opțiune este tartanul. „Pe jos se pretează elementele de tartan, dale de cauciuc, care amortizează accidentările cauzate prin căzături”, precizează arhitecta.

    La capitolul elemente de joacă, imaginația e limita

    Un must-have într-un loc de joacă pentru copii este „separarea pe categorii de vârste între toddleri și diferite grupe, de exemplu între trei și 14 ani, eventual și intermediari între aceste grupe”, explică Ioana Borca. Ținând cont de asta poți face și lista de cumpărături, pe care să incluzi elemente potrivite vârstei copiilor tăi.

    triunghi de catarare
    Triunghi de cățărare PIKLER, Mama și lemnul, 450 lei

    Dacă ai toddleri în familie, te poți orienta către un sandpit, adică o cutie cu nisip în care cei mici se pot juca în siguranță. Poți cumpăra și un tobogan de mici dimensiuni, ca să nu riști să cadă de la o înălțime periculoasă, sau balansoare cu elemente de siguranță speciale pentru vârste mai mici.

    leagan pentru copii
    Set de leagăne, vidaXL, 559 lei

    Pe măsură ce copiii tăi cresc, poți completa zona cu accesorii mai „serioase”. Cum ar fi un tobogan mai înalt, un leagăn mai mare, poate chiar și un mini teren de fotbal dacă îți permite spațiul. Iar cu vârsta vine și nevoia de un pic mai multă intimitate a celor mici. „Pentru copiii mai mari pot fi integrate căsuțe în copac, zone destinate sportului cum ar fi coșuri de basketball, spații care le conferă o intimitate odată cu creșterea, dar și activități de dezvoltare personală”, precizează arhitecta peisagistă Ioana Borca.

    casuta loc de joaca pentru copii nobodinoz mottom
    Căsuță NOBODINOZ Provence Green, Mottom, 1850 lei

    Iar limita e imaginația, mai ales când cei mici sunt deja la clasele școlii primare. Poți cumpăra elemente de care să vă bucurați și voi, adulții, cum ar fi o masă de ping-pong, un arc cu săgeți cu ventuză sau alte obiecte pentru activități distractive pe care le poți face împreună cu ei.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments