Living, dormitor și insulă de bucătărie într-o garsonieră de 30 metri pătrați, amenajată cu 10.000 euro
publicat pe 26 iul. 2021Garsoniera pe care urmează să o vezi are numai 30 metri pătrați. Cu toate acestea, nu poate fi descrisă altfel decât așa: e o locuință completă, cu living pentru relaxare, zonă de dormit cu pat dublu, un mini-birou lângă ea, insulă cu scaune de bar pentru luat masa și o bucătărie echipată. Pe lângă toate, a încăput și un dressing generos, așa că proprietarul nu duce lipsă de spații de depozitare.
Și s-a asigurat personal de asta, căci tot el a creat întregul concept de amenajare. De fapt, totul a pornit de la o provocare. „Am vrut să-mi dovedesc mie și câtorva prieteni că se poate amenaja un apartament de 30 metri pătrați la cheie și poate fi funcțional”, povestește Lucas Cornea. Garsoniera se află într-un bloc din comuna Giroc, județul Timiș. Lucas a cumpărat-o la roșu în anul 2019, iar în trei luni a și amenajat-o.
A eliminat peretele dintre bucătărie și living, pentru o amenajare funcțională în garsoniera de 30 metri pătrați
Dezvoltatorul a predat spațiul la alb, doar cu gresia montată – finisaj ales tot de Lucas. Iar de restul finisajelor s-a ocupat ulterior – de unele dintre ele chiar personal. Și a fost nevoie și de o recompartimentare. „Apartamentul a fost prevăzut cu bucătărie separată de living, dar am renunțat la această propunere de despărțire a spațiilor”, explică el. Marele avantaj a constat în geamurile mari care ofereau multă lumină naturală și de care a vrut să profite.
Și tot datorită luminii din abundență, și-a permis să folosească nuanțe închise atât la bucătărie, cât și în hol, care par că „împing” pereții și dau un efect vizual de lărgire a încăperii. Fără compromisuri la nivel stilistic, totuși. Deși folosirea culorilor închise într-o amenajare e o decizie riscantă, căci poate da senzația de grotă, Lucas le-a „încălzit” cu foarte mult lemn natur, pe care l-a aplicat chiar și pe pereți. Textura contrastează plăcut cu nuanțele de gri și dă întregului spațiului o atmosferă primitoare.
„Dormitorul” e delimitat prin riflaje de lemn
Zona de dormit e delimitată vizual de zona de relaxare din living prin riflajele din lemn, care au fost un proiect DIY și care asigură și intimitate. De acolo se vede tot apartamentul și a devenit rapid colțul preferat al lui Lucas. La capătul patului, după „zidul” de riflaj, i-a încăput și un mini-birou.
În zona de relaxare, a încăput o canapea destul de spațioasă, o măsuță de cafea și o comodă cu televizor – toate cele necesare unui living în toată regula. Lucas a accesorizat spațiul cu un covor pe care îl avea dinainte de amenajare și care a dat tonul întregului concept. „Am mers pe ideea de lemn și contraste puternice. Alegerea de a merge cu parchet și pe pereți este una dintre semnăturile mele în amenajările pe care le-am mai realizat”, explică el.
Insula DIY oferă loc de luat masa și fundal pentru comoda cu TV
Iar între living și bucătărie delimitarea e făcută printr-o insulă tot DIY pe care Lucas a gândit-o în jurul unor scaune de bar pe care le avea deja. Așa a creat o zonă de luat masa potrivită pentru trei persoane, dar și un fundal cu textură de lemn pentru comoda cu televizor, astfel încât privirea să nu „fugă” direct către bucătărie în timpul vizionării unui film.
Investiția totală pentru această amenajare de garsonieră de 30 metri pătrați a fost de 10.000 euro, din care o mare parte s-a dus către mobila făcută pe comandă în proporție de 90%. Restul pieselor sunt cumpărate de la Jysk și IKEA. Mobilierul de bucătărie, patul și depozitările au costat 4000 euro, în insula dintre bucătărie și living a mai investit 1500 euro, electrocasnicele, cumpărate de la LG, Samsung și Beko, au costat 2000 euro.
Tips&tricks pentru o amenajare funcțională de la Lucas Cornea:
- Dacă îți permite stadiul în care primești proiectul, pregătește-te din timp și comandă obiectele pe care nu le găsești pe stocuri.
- Folosește texturile în decorarea pereților, dau personalitate. În cazul meu, am folosit parchetul.
- Folosește-te de înălțimea camerei și realizează mobilierul de depozitare pe cât de înalt posibil. Poți depozita lucruri pe care le folosești mai rar în partea de sus.
- Cumpără un pat de dormit rabatabil, iar astfel poți salva loc de depozitare sub el.
- Personalizează-ți singur tablourile din amenajare, așa sigur nu vei avea surpriza să îți vezi tabloul cumpărat în vizită la un prieten!
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Lucas Cornea.
-
PROIECTE DE AMENAJARE
Garsonieră de 29 metri pătrați, amenajată simplu și eficient cu 8000 euro
-
Garsoniere
8 dintre cele mai spectaculoase transformări: garsoniere amenajate ca apartamente cu două camere
-
Garsoniere
Un studio cu dormitor plutitor și influențe japandi, amenajat în doar o lună și jumătate
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Ce pericole pentru sănătate prezintă gândacii de canalizare și cum poți scăpa de ei
Curățenia temeinică e sfântă și la fel și sigilarea crăpăturilor și găurilor.
-
Grădină
Cele mai frumoase flori de toamnă pentru casa și grădina ta
Nimic nu se compară cu o grădină plină de flori în pesajul de toamnă.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi culorile potrivite pentru dormitor, în funcție de spațiul disponibil. Combinații ideale de nuanțe
Culorile potrivite influențează felul în care percepi camera.