
Canapeaua roz a influențat tot decorul într-un apartament din Cluj-Napoca amenajat pentru închiriere
Un spațiu generos, cu lumină naturală din plin și pereți înalți de trei metri a fost amenajat diafan, cu accente minimaliste. Proprietarii au cumpărat apartamentul de 95 metri pătrați cu intenția să îl dea în chirie. Se află în centrul orașului Cluj-Napoca, într-o clădire de 13 etaje, la etajul al nouălea, așa că are și o priveliște de minune. Tot ce îi lipsea era un decor pe măsură.
De el s-a ocupat designerul Lucia Sucală, care a primit misiunea de a-l face nu doar plăcut din punct de vedere vizual, ci și atrăgător pentru orice potențiali chiriași. Mai exact, să se plieze pe orice gusturi.
„Proprietarii și-au dorit să obțină un apartament primitor, cât mai neutru, pentru a fi închiriat cu ușurință, dar în același timp o amenajare care să se ridice la nivelul zonei-centru”, își amintește Lucia.
Suprafața este împărțită între un dormitor, un birou cu dressing integrat și canapea extensibilă, o baie, livingul cu bucătărie open space și un balcon generos, care se întinde pe toată lungimea apartamentului.
Canapea roz și accente calde în livingul cu bucătărie open space
Zona de zi este punctul focal al întregului apartament, și zona cu priveliște către oraș. Proprietarii și-au dorit ca aceasta să nu fie obturată, așa că designerul a păstrat mobilarea minimală. Livingul are nu unul, ci doi pereți cu suprafețe vitrate, iar cei doi stâlpi de rezistență din centrul încăperii au reprezentat o provocare. Însă Lucia i-a folosit pentru a crea o semi-compartimentare cu ajutorul lor, a comodei TV și a riflajelor, care separă zona media de ferestre, fără să le acopere.

Proprietara și-a dorit neapărat o canapea roz și aceasta a fost cumpărată de la Dalin cu 8000 lei, fiind unul dintre cele mai scumpe obiecte din amenajare, cu excepția mobilierului lucrat la comandă. Pentru a o pune în valoare fără să știrbească din neutralitatea spațiului, designerul a „asortat-o” cu accente calde și un tapet cu motive tropicale subtile care sparge monotonia albului.

Trecerea către bucătărie este marcată de o masă de dining extensibilă cumpărată de la The Home cu 3800 lei, și un pendul suspendat deasupra ei. Scaunele sunt tot de la The Home și au costat 400 lei bucata. Mobilierul are linii minimaliste, iar toate electrocasnicele sunt incorporate pentru a nu aglomera vizual zona.
Parchetul încălzește vizual dormitorul alb
Albul este culoarea de bază și în dormitor, unde parchetul încălzește vizual atmosfera. Spațiul are 15 metri pătrați, pe care designerul i-a amenajat aerisit, fără să încarce cu prea multe piese de mobilier sau accesorii.
Pentru pregătirea șantierului, a fost nevoie de dărâmarea a doi pereți pe care apăruseră crăpături adânci. Odată cu reconstruirea lor, a fost ocazie bună ca unul dintre ei să fie mutat cu 20 centimetri, ceea ce a creat extra spațiu de depozitare în dormitor.

Însă depozitarea principală a locuinței este concentrată în camera amenajată drept birou multifuncțional. Aici, designerul a amenajat un dressing pe toată lungimea camerei. În continuarea lui este proiectat și biroul, chiar lângă fereastră, pentru a beneficia de lumină naturală. Iar vis-a-vis este o canapea care poate fi folosită pentru dormit, pentru că este extensibilă.
Ledurile suplinesc lipsa luminii naturale în baie
Deși nu are fereastră, baia este un spațiu luminos. „Am optat pentru iluminat cu spoturi, însă mi-am făcut de cap cu ledurile”, spune designerul. Mai exact, a coborât tavanul și a creat o nișă deasupra dușului pentru a integra leduri, pe care le-a reluat și în spatele oglinzii, și sub mobilierul pentru lavoar.
Dușul walk-in este delimitat vizual printr-o ceramică mai închisă la culoare, în contrast cu restul băii, amenajată în alb. Cu 8,5 metri pătrați la dispoziție, Lucia a avut suficient spațiu pentru aduce în baie și mașina de spălat, pe care a mascat-o în spatele unui corp de mobilier realizat la comandă. Obiectele sanitare sunt de la Vileroy and Boch și au costat în total aproximativ 15.000 lei.
Buget și peripeții pe parcursul amenajării
Lucrările au durat aproximativ 10 luni, cu momente de pauză. Au fost întârziate și din cauza unor dificultăți cu montarea gresie. Aceasta a fost pusă greșit de două ori, iar a treia montare a fost cu succes, însă a necesitat scoaterea ei cu tot cu ușă.
Bugetul total a ajuns la 36.000 euro, fără manoperă și materialele finisajelor, care au fost un cadou din partea unui prieten al proprietarilor. Au apărut și cheltuieli neprevăzute de aproximativ 1500 euro. Mobilierul executat la comandă a costat 17.000 euro.
Tips&tricks de la Lucia Sucala
1. Ascunde cât mai mult cuierele, pentru a avea o senzație de ordine ca primă impresie atunci când pășești în casă.
2. Chiar dacă prețurile sunt mari, alege întotdeauna calitatea când vine vorba de mobilier. Vei petrece ani de zile împreună cu el!
3. Atunci când te lovești de un lucru care nu poate fi mascat, scoate-l în evidență.
4. Stabilește și insistă încă de la început bugetul pentru amenajare, pentru a nu te trezi în situația de a reface proiectul pe parcurs.
5. Încearcă să păstrezi relații bune cu meșterii serioși. Sunt foarte greu de găsit. Cu cât mai repede îți găsești oameni de nădejde, cu atât bătăile de cap sunt mai puține.
Foto: Expression Studio, Laura Marin
-
Apartamente cu 3 camere
Albul ca spuma mării predomină în acest apartament de vacanță din Mamaia
-
Apartamente cu 3 camere
Living pe două etaje și influențe japandi într-un apartament cu 3 camere din Capitală
-
Apartamente cu 3 camere
Un penthouse de 160 metri pătrați reamenajat de la zero cu 70.000 euro și finisaje de lux
-
LIFE
De ce primăvara și vara îmi cumpăr mai mult garoafe și garofițe decât orice alte flori
Și nu voi renunța la ele prea curând.
-
LIFE
Hotspot: Bistropolitan, un local eclectic care-ți propune o vacanță culinară în București
Ca să te simți ca în concediu chiar la tine în oraș.
-
LIFE
5 hoteluri de lux din România cu priveliști naturale care-ți taie răsuflarea
Conectează-te cu natura și treci în revistă aceste căzări superbe, în care să te simți ca prinții și prințesele.