Un spațiu de birouri de 179 metri pătrați a fost transformat în locuință
publicat pe 31 ian. 2023Un fost spațiu de birouri din zona Herăstrău din București a trecut printr-un proces amplu de reamenajare și reorganizare pentru a fi transformat într-un apartament cu totul deosebit. Beneficiarii au cerut multe schimbări în ceea ce privește partea practică și estetică a spațiului, motiv pentru care au apelat arhitectul Cristian Pătrașcu care a dat apartamentului o cu totul altă înfățișare.
Arhitectul Cristian Pătrașcu ne-a mai povestit până acum despre proiectele sale. Cum a transformat un apartament cu mobilă tipică anilor 2000 sau cum a aplicat stilul scandinav unei case din Balotești. De data aceasta, arhitectul a trebuit să transforme în locuință un apartament în care a funcționat un spațiu de birouri.
Cu o suprafață totală, cu tot cu balcoane, de 179 metri pătrați, apartamentul localizat în Cartierul Francez a venit la pachet cu niște finisaje de slabă calitate și cu un aspect neplăcut, mai ales în cele trei băi. Proprietarii și-au dorit o „reamenajare totală”, zice Cristian, prin schimbarea tuturor finisajelor (parchet, ceramice, uși), inclusiv modificări la partea electrică și de iluminare.
Totodată, beneficiarii și-au mai dorit includerea unui șemineu în zona de zi și a unui jacuzzi în baia matrimonială. Iluminarea din camere și trecerea la încălzirea în pardoseală au fost alte dorințe pe care Cristian Pătrașcu a trebuit să le includă în execuția proiectului pentru apartamentul din zona Herăstrău.
Amenajare apartament Herăstrău: proprietarii au vrut jacuzzi și încălzire în pardoseală
Trei luni a durat faza de proiectare a noului spațiu, după care au urmat alte trei luni de implementare. Cele trei dormitoare ale apartamentului au fost împărțite și amenajate de Cristian potrivit nevoilor beneficiarilor: un dormitor matrimonial, un dormitor pentru fetița cuplului, iar un birou a fost instalat în a treia cameră.
Zona de zi e cea mai importantă din casă. De aceea, Cristian și echipa lui au intervenit cel mai mult asupra spațiului existent prin închiderea bucătăriei și crearea unei scafe cu lumină. „Clienții și-au dorit să intervenim asupra iluminării în toate camerele și să introducem led-uri și iluminat de ambianță”, menționează el.
De altfel, a folosit lumina în tot proiectul apartamentului din Herăstrău, în diversele ei forme, ca să să scoată în evidență anumite materiale utilizate, corpuri de mobilier și spații noi create.
Tot aici, în bucătărie, arhitectul a folosit uși glisante din sticlă cu ramă metalică, efectul fiind acela al comunicării vizuale fluente cu zona de dining și de living. În aceeași măsură, „electrocasnicele sunt perfect integrate în corpurile de bucătărie, păstrând cromatica neutră care astfel ajută la utilizarea câtor mai puține culori”, explică tot el.
Dormitorul matrimonial păstrează elemente de design din living, însă primește o notă mai exotică prin tapetul din spatele patului. Iar ușa filomuro, care dă spre baie, este perfect mascată fiind îmbrăcată în tapet.
Modificarea totală a băilor a fost o altă necesitate. Proprietarii și-au dorit introducerea unui duș în pardoseală în una dintre băi și a unui jacuzzi în baia matrimonială. „Baia cu duș te duce cu gândul către mare, deoarece gresia utilizată are un aspect și o culoare asemănătoare nisipului. Iar faianța de pe peretele de accent are o cromatică specifică oceanului”, povestește Cristian.
A ieșit o amenajare caracterizată printr-un stil elegant cu accente luxury. Cristian a folosit o paleta cromatică neutră, combinată cu accente de culoare puternice date de materialele textile cu aspect de catifea, culori calde și câteva accente de auriu.
Din toată amenajarea, Cristian Pătrașcu are ca elemente preferate ușile fără toc de tip filomuro „care se pot vopsi sau pe care se pot aplica tapet așa cum este cazul în dormitorul matrimonial”. Dar și închiderea cu sticlă a bucătăriei și felul în care băile arată.
Buget și dificultăți în amenajarea apartamentului din Herăstrău
Bugetul total al amenajării apartamentului din Herăstrău a fost de 80.000 euro, cu 10.000 euro mai mult decât se anticipase. „Încălzirea în pardoseală și mâna de lucru au fost mai scumpe decât anticipat”, explică Cristian.
De altfel, trecerea de la încălzirea prin calorifere la încălzirea prin pardoseală a reprezentat o mare provocare în proiect. Câteva dificultăți în proiect au fost generate și de grinzile de dimensiuni foarte mari care au fost subțiate prin eliminarea îmbrăcării lor cu rigips.
Un alt element costisitor a fost integrarea electrocasnicelor la culoare cu fronturile de mobilier. Cu toate acestea, beneficiarii s-au arătat extrem de mulțumiți de forma finală a apartamentului.
Pentru acest proiect de amenajare, Cristian Pătrașcu a luat masa de dining de la Mobexpert, canapeaua din birou de la Bonami, tapetul din dormitor de la XT Deco, spoturile de iluminare de la Ioooi și coloana de duș de la Delta Studio.
Tips&Tricks pentru amenajare de la Cristian Pătrașcu:
- Treci la încălzirea în pardoseală atunci când faci o reamenajare totală. Lipsa caloriferelor este mult mai elegantă, iar sistemul de încălzire este mai eficient;
- Încearcă să modifici partea de iluminare. Lumina joacă un rol foarte important și poate afecta percepția asupra unui spațiu;
- Ușile tip filomuro (fără toc) sunt mult mai elegante, minimaliste și se pot integra cu succes în orice spațiu și pe orice perete.
Credit foto: Iulian Iacob
Povestea acestei amenajări ne-a fost trimisă de Cristian Pătrașcu. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți vă răspunde cât de curând.
-
Apartamente cu 4 camere
Stil minimalist și accente de culoare într-un apartament din București, amenajat cu 20.000 euro
-
Case
Un duplex din Florești în care baia a devenit dressing și dormitorul a devenit bucătărie
-
Apartamente cu 4 camere
Cum arată apartamentul în stil new-yorkez al antreprenoarei Mirela Bucovicean
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.
-
Sponsored
Secretele unui mobilier de baie impecabil: sfaturi pentru dulapuri și oglinzi rezistente în timp (P)
Baia este unul dintre cele mai solicitate spații din casa ta, expus constant la umiditate, temperaturi fluctuante și produse chimice. Mobilierul de baie, în special dulapul de baie și oglinda, […]
-
Plante
Soluție din apă cu scorțișoară pentru a readuce o orhidee la viață. Cum trebuie să procedezi
Soluția face minuni.