Before&After

Before&after: cu 35.000 euro au renovat apartamentul în stil scandinav și au scăpat de mobila din anii 2000

publicat pe 08 dec. 2022

    Proprietarii unui apartament plin cu mobilă veche și prea mare pentru dimensiunea încăperilor, au apelat la arhitectul Cristian Pătrașcu pentru a schimba absolut totul. El ne-a povestit tot procesul de amenajare a apartamentului din zona Unirii și cât de bine i se potrivește spațiului stilul scandinav.

    Apartamentul de trei camere și 82 metri pătrați, cu mobilă tipică stilului anilor 2000, a fost regândit de la zero. Cuplul care a cumpărat apartamentul din zona Unirii și-a dorit o schimbare la 360 grade: mobila veche să dispară, apartamentul să devină mai luminos, iar stilul scandinav să fie reflectat prin noile materiale folosite, prin noile piese de mobilier și prin felul în care acestea sunt așezate în casă.

    Amenajare apartament Unirii: schimbări pentru a câștiga spațiu

    În momentul în care a fost contactat, beneficiarii cumpăraseră apartamentul de curând și îl doreau reamenajat de la zero. Întregul proces de amenajare și reamenajare interioară a durat aproximativ șase luni. Proprietarii și-au dorit, la nivel de inspirație, o amenajare luminoasă și cozy, în stil scandinav.

    Cristian a venit cu o serie importantă de schimbări în timpul procesului de amenajare prin care s-a câștigat mai mult spațiu. Aceleași schimbări au punctat și în dreptul dorinței proprietarilor de a avea mai multă lumină în casă.

    „Toate finisajele au fost schimbate, iar livingul a fost extins și în balcon mărind astfel zona de zi. Vechea amenajarea avea mai multe scafe și zone de tavan fals coborât, astfel că prin renunțarea la acele scafe am reușit să facem un spațiu mult mai deschis pe înălțime și mai bine luminat natural”, explică arhitectul.

    A folosit o paletă cromatică neutră, care combină nuanțe de gri, bej și grej. „Accentele pastelate de culoare sunt date de scaunele de la dining, de mobilierul de la bucătărie și de peretele verde de lângă bibliotecă”, punctează el.

    Arhitectul a preferat să ascundă aerul condiționat în cadrul bibliotecii, decât să îl lase la vedere. Având canapeaua dispusă central, a poziționat o mini-bibliotecă în spatele acesteia, pentru a se integra mai bine în amenajare.

    Dormitorul matrimonial urmează aceeași linie a amenajării având un puternic caracter scandinav și dă o notă de relaxare. Cristian spune că, pentru această cameră, a pornit de la o o paletă cromatică cu alb, gri și textura lemnoasă, iar accentul de culoare le-a integrat grație materialelor textile.

    Before after apartament Unirii Cristian Patrascu
    Noul dormitor matrimonial are o linie mult mai relaxată și intimă Foto: Cristian Pătrașcu

    Ca în orice proiect de amenajare, apartamentul de la Unirii a avut la rândul lui o provocare: holul foarte lung și îngust. Pentru a-i da utilitate, dar și un aspect total diferit, Cristian a folosit mai multe piese de mobilier menite să îl divizeze și să îl împartă funcțional.

    Before after apartament Unirii Cristian Patrascu
    Holul îngust și nefolositor a devenit un spațiu util și plăcut în amenajarea gândită de Cristian Pătrașcu Foto: Cristian Pătrașcu

    A gândit „o zonă de cuiere care maschează și panoul electric, după care urmează o zona de șezut cu pantofar și o oglindă mare, iar în final o zonă de polițe”, arată el.

    Suma investită în proiectul de amenajare pentru apartamentul din zona Unirii a fost de aproximativ 35.000 euro. Mobila, obiectele de design și electrocasnicele, printre altele, au fost parte din buget. Ca resurse folosite, arhitectul a apelat la mai mulți producători precum: Ioooi, The Home, Somproduct, dar și Ikea.

     

    Tips&Tricks pentru amenajare de la Cristian Pătrașcu:

    1. Nu îți fie teamă să folosești uși de oglindă pentru mobilierul din zonele cu luminozitate redusă de pe hol;

    2. Maschează aerul condiționat. Astfel se poate integra mult mai bine în amenajare;

    3. Nu placa toți pereții din baie cu faianță. Folosește vopsea și tapet rezistente la apă;

    4. Folosește calorifere de design, vopsite și cât mai minimaliste acolo unde acestea joacă un rol important din punct de vedere vizual;

    5. Dacă ai o bucătărie deschisă cu living, atunci folosește electrocasnice încastrate, în special frigider încastrat.

    Povestea acestei amenajări ne-a fost trimisă de Cristian Pătrașcu. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți vă răspunde cât de curând.