CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum se face albirea hainelor cu bicarbonat de sodiu fără să strici materialul

publicat pe 05 iun. 2024

  Albirea hainelor trebuie să fie făcută cu substanțe naturale pentru un efect pe măsură. Bicarbonatul de sodiu este un agent de albire natural care acționează rapid. Iată cum se face albirea hainelor cu bicarbonat de sodiu fără să ai teama că strici materialul. Totodată, îți explicăm și ce alte substanțe naturale mai poți folosi. 

  Albirea hainelor cu bicarbonat de sodiu 

  Albirea hainelor cu bicarbonat de sodiu este o metodă naturală, non-toxică, una dintre cele mai eficiente. În special pentru că țesătura hainelor nu are de suferit sub acțiunea bicarbonatului. 

  De altfel, este foarte important de știut că bicarbonatul de sodiu este potrivit pentru majoritatea tipurilor de țesături. Însă, este recomandat să testezi substanța pe o mică porțiune înainte de a aplica pe întreaga haină. 

  Bicarbonatul de sodiu este bun pentru albirea hainelor grație capacității sale de a acționa ca agent de înălbire natural. Bicarbonatul neutralizează acizii prezenți în pete și în alte substanțe și îndepărtează astfel murdăria din țesături. Totodată, poate să absoarbă mirosurile neplăcute. 

  Bicarbonatul de sodiu este unul dintre cele mai comune produse naturale găsite în locuințe. Este compus din cristale albe și fine care au capacități de curățare și de albire. Bicarbonatul este obținut prin procesul de cristalizare a unei soluții saturate de carbonat de sodiu și dioxid de carbon. 

  Cum se prepară soluția 

  Există două feluri prin care poți folosi bicarbonatul de sodiu pentru albirea hainelor. 

  Un prim mod este să adaugi o cantitate de bicarbonat în mașina de spălat. Pune hainele murdare în cuva mașinii și adaugă doza obișnuită de detergent. Adaugă și o lingură de bicarbonat de sodiu în compartimentul mașinii de spălat, selectează programul dorit și lasă mașina să finalizeze ciclul de spălare. 

  Odată scoase din mașina de spălat, hainele ar trebui să fie mai albe, să aibă un miros mai proaspăt și chiar să fie mai strălucitoare ca aspect. 

  Un alt mod prin care poți folosi bicarbonatul de sodiu ca agent de albire a hainelor este realizarea unei paste. Amestecă bicarbonat de sodiu și apă în cantități egale și aplică pasta direct pe petele de pe haine. Lasă pasta să acționeze pentru minim o oră, după care spală hainele la programul indicat pe etichetă. 

  Acest tip de pastă de bicarbonat este foarte eficientă pentru a îndepărta petele dificile, cum sunt cele cauzate de cafea, ceai, vin și sânge. 

  Alte metode de albire a hainelor 

  substante naturale pentru albirea hainelor
  Oțetul sau coaja de lămâie ajută la rândul lor la albirea hainelor

  Albirea hainelor se poate face și cu alte substanțe naturale. Astfel, dacă nu ai bicarbonat de sodiu în casă, iată ce alte substanțe poți să folosești: 

  Oțet: jumătate e cană de oțet alb pusă în mașina de spălat sau în timpul procesului de clătire ajută la îndepărtarea petelor și la albirea hainelor; 

  Sare: poate să fie pusă direct în mașina de spălat pentru albirea hainelor. Pentru un efect și mai puternic combină sare cu bicarbonat de sodiu; 

  Apa oxigenată: ajută la scoaterea petelor și la albirea hainelor. Apa oxigenată poate fi pusă în cuvă, în apa. Verifică înainte etichetele hainelor pentru a te asigura că nu sunt afectate de substanță; 

  Coajă de lămâie: pune câteva coji de lămâie în apa de spălare, alături de bicarbonat de sodiu. Combinația duce la albirea hainelor. Cojile pot să fie puse și în timpul procesului de clătire. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum se face albirea hainelor cu bicarbonat de sodiu fără să strici materialul