Lifestyle

Doi tineri au construit un sat de vacanță cu specific maramureșean, dar la poalele masivului Cozia

publicat pe 08 dec. 2023

    Au cumpărat patru case maramureșene și un hambar vechi de peste un secol, le-au demontat bucată cu bucată și apoi, cu ajutorul unor meșteri pricepuți, le-au reasamblat la poalele masivului Cozia, în județul Vâlcea. Personajele principale în această poveste sunt Ana-Maria Duduleanu și soțul ei, Leonid, doi tineri cu background în marketing care au pariat pe un proiect turistic care sintetizează perfect conceptul de slow living: de la modul în care sunt decorate interioarele, până la gastronomie și activitățile propuse celor care se cazează aici.

    Ana-Maria și soțul ei au visat mulți ani să aibă un business în zona turistică. Au știut de la început că nu vor să construiască ceva de la zero, ci vor să pună în valoare case cu poveste care să transmită ideea de întoarcere la rădăcini. Amândoi iubesc lucrurile vechi și au învățat să le aprecieze și mai tare, după anii petrecuți în Franța. Ideea de a readuce la viață case tradiționale din lemn a fost, spun ei, singura opțiune pe care au luat-o în calcul când s-au hotărât să investească în turism. Misiunea nu a fost însă tocmai ușoară, motiv pentru care proiectul s-a întins pe o durată de aproape patru ani.

    Casele demontate, bârnă cu bârnă, au fost aduse cu tirul din Maramureș

    Casele și hambarul din lemn au o vechime de aproape 150 ani. Le-au adus din Maramureș, demontate, și le-au reasamblat cu meseriași din zonă. În unele cazuri, nu au putut recupera lemnul și a fost nevoie să înlocuiască scândurile vechi. Oricum, au adaptat arhitectura căsuțelor astfel încât interiorul să fie cât mai confortabil. Au înălțat podul, de exemplu, destul de mult pentru a acomoda câte două dormitoare.

    Ana spune însă că nu și-au propus neapărat o restaurare ca la carte a caselor aduse din Maramureș. Și-au dorit, mai degrabă, o reinterpretare a arhitecturii care să facă cinste peisajului vâlcean de la poalele Coziei și interioare cozy și actuale, ca design.

    „Casele de lemn tradiționale românești au o anume energie, au o valoare mare, și sentimentală, și financiară. Cumva, sunt ca niște nestemate pe care, oricum, nu le vom mai găsi disponibile în câțiva ani”, spune Ana-Maria. „Noi am cumpărat casele din satul «Albastru și origini» direct din curțile oamenilor, împreună cu meșterul care le-a și strămutat și ridicat pe terenul nostru. Este o adevarată experiență să stai de vorbă cu acei oameni, să înțelegi puțin istoria acelor locuințe și de ce preferă acum să renunțe la ele, preferând casele noi”.

    Ana-Maria și soțul ei s-au ocupat singuri de supravegherea șantierului

    Proiectul „Albastru și origini” este gândit ca un sat în sat, o replică la scară redusă a unei comunități maramureșene. Cuprinde patru case din lemn, fiecare cu propria poveste și cu propriul stil de amenajare. Include, de asemenea, un hambar care este vatra satului și loc de stat la povești și de gustat preparate delicioase.

    Fiecare căsuță are două camere individuale la mansardă, un living și baie comune la parter. În total, optsprezece locuri de cazare. Implementarea proiectului a fost un proces lung și complicat, care a venit la pachet cu multe provocări. Ana și Leonid s-au ocupat singuri de supravegherea șantierului. Au făcut asta după program, ocupându-se, în același timp, de creșterea fiicei lor, Tamara.

    Amândoi vin din domenii complet diferite. Ana-Maria a fost director de marketing într-o companie multinațională. Soțul ei nu este la prima experiență antreprenorială, având propria agenție de marketing online și dezvoltare de proiecte web.

    „Vorbim de ideea de a avea cabana noastră de când ne-am cunoscut. Evident, pe atunci nu ne gândeam la un business, ci visam să avem un loc al nostru, aproape de natură. Ne-am plimbat mult, de la călătorii cu cortul, până la vacanțe în Ibiza”, spune Ana. „Experimentam și adunam foarte multe idei. Apoi, foarte natural discutam despre cum ne-am dori să arate cabana noastră, ce fel de atmosferă să fie acolo, ce activități să le oferim oamenilor. Pe măsură ce au trecut anii și s-au sedimentat ideile, ne-am hotărât să dezvoltăm acest business în care am pus foarte mult suflet”.

    Satul de vacanță se află la trei ore distanță de București

    Leonid și Ana au cumpărat terenul din Vâcea în 2016. O proprietate de vreo 10.000 metri pătrați, cu pomi fructiferi și o priveliște ce-ți taie răsuflarea. Această panoramă unică i-a convins pe cei doi să investească în Berislăvești, un sat pe care nu-l cunoșteau înainte și de care nu-i lega nimic. Terenul a mai avut câteva atuuri care au contat. Se află la o distanță rezonabilă de București (trei ore de mers cu mașina). Un plus a fost și faptul că existau deja utilități în zonă (apă, curent electric). Construcția propriu-zisă a satului de vacanță a început în 2018. Apoi în 2021, căsuțele au început să primească primii oaspeți, care au fost la început, prietenii lor.

    „Mulți nu au înțeles de ce să investim într-un sat oarecare, fără vad turistic”, spune Ana-Maria. Dar sunt foarte mândră că am reușit să rămânem focusați pe ideea noastră și să nu cădem pradă recomandărilor nesolicitate ale celor din jur. Eu am renunțat la jobul din multinațională, deși mi-a plăcut foarte mult activitatea în marketing. Mi-am dorit să mă ocup full time de acest business. Natural, mi-am dat seama că nu îmi doresc să avansez mai mult în multinațională. Am simțit că energia și timpul meu trebuie să meargă către altceva care îmi oferă un scop în viață, un «meaning»).

    Căsuțele sunt vechi pe exterior,  dar minimaliste și primitoare, înăuntru

    Ana a fost cea care s-a ocupat de amenajarea interioară a căsuțelor din lemn. A ales, pentru fiecare, un stil diferit care să le pună cât mai bine în valoare trecutul. Touși, nu a vrut să ducă lucrurile într-o zonă previzibilă de tradițional. În schimb, a folosit obiecte vechi, păstrate în familie de generații sau piese adunate, de-a lungul timpului, din diverse piețe sau târguri de antichități. Le-a integrat armonios în amenajare, păstrând spațiile minimaliste și cozy. În toate cele patru căsuțe, a folosit o cromatică neutră, inspirată din peisajul de afară. De asemenea, a apelat la materiale naturale pentru a sugera ideea de tihnă și simplitate. Ana își amintește cu drag de această etapă a proiectului. Recunoaște că a avut mari emoții să se ocupe de tot fără consiliere de specialitate. Leonid a fost însă cel care a încurajat-o să își pună ordine în idei și să aibă încredere în propriul simțul estetic.

    „Sincer, inițial eu mi-am dorit să colaborăm cu un designer de interior. Îmi era teamă că nu pot să amenajez ceva despre care oamenii să spună «Wow, cât de armonios este!». Știam foarte clar cum vreau să arate totul pentru că visez, de ani de zile, fiecare detaliu al proiectului. Dar cred că mi-ar fi fost greu să îi explic unui designer ce anume îmi doresc de la interiorul căsuțelor și care este vibe-ul pe care vreau să îl transmit. Pentru mine, este un loc extrem de personal. Aici am pus laolaltă cuferele de zestre ale bunicii cu dulapuri de stejar din piețele de antichități din Franta. Aici perdelele sunt făcute din țesătura de la stră-străbunica mea. Decorațiunile sau mobilierul sunt făcute de artiști tineri, pe care am vrut să îi susținem și încurajăm sau de meștesugari vechi, ultimii din tagma lor, găsiți după căutări îndelungi”.

    Un concept gândit în jurul experiențelor oferite

    Satul de vacanță de la poalele masivului Cozia se închiriază doar integral pentru oaspeți care au un program comun. De obicei, ajung să se cazeze aici instructori de yoga, psihologi sau traineri care organizează retreat-uri. Și câteva companii au ales să facă aici team building-uri pentru angajații lor. Au mai existat și clienți privați care au închiriat locația pentru mici evenimente în familie. Ana-Maria colaborează cu diverși artizani locali pentru că pune mare accent pe experiențele oferite clienților ei. Oaspeții de la „Albastru și Origini” au prilejul de a participa la ateliere tematice de olărit, de țesut covoare sau de lucru în sare.

    „Eu și soțul meu nu am pornit acest sat de vacanță cu discuția despre «o afacere», ci despre cum vrem să îi facem pe oameni să se simtă în locul pe care îl vom crea. Ne-am gândit la ce mâncare dorim să le oferim, cum ne dorim să aibă grijă de ei personalul nostru, ce fel de saltele și perne dorim să avem, pentru un somn lin. Ne-am gândit la facilitățile din curte sau cum putem să îi susținem în a-și crea un program autentic, de impact, în comuniune cu natura. Am ales cu grijă fiecare detaliu. Fiecare colțișor al casei a fost decorat deosebit astfel încât să le creeze o anume stare și să genereze acea mirare, dar și pace că sunt într-un loc atât de liniștitor”, spune Ana-Maria.

    Interesantă este și partea de gastronomie. Preparatele sunt un mix de influențe din mai multe culturi. Astfel, în meniu sunt preparate percum pate de hribi cu jeleu de fructe, tartă cu ceapă caramelizată, supă de dovleac cu fistic ori tocăniță de vită, îmbăiată în scorțișoara și anason.

    Sursă foto: Albastru și Origini și Sotheby’s România

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments