TURURI DE CASE

VIDEO Un designer de interior și-a amenajat apartamentul cu inspirație și elemente din vacanțele favorite

publicat pe 21 nov. 2023

    Nume: Dana Marin
    Oraș: București
    Tip de locuință: apartament circular, cu patru camere, într-o clădire din perioada interbelică
    Suprafață: 92 metri pătrați
    Stă aici: din 2020
    Împarte casa cu: soțul ei, Matei, și copilul lor de patru ani, Patric

    În spatele unei uși vopsite într-un albastru profund se desfășoară visul vacanțelor Danei Marin, designer de interior la Postcard Projects. Locuiește alături de soțul ei, Matei, și băiețelul lor de patru ani într-un apartament circular, interbelic, din apropierea Grădinei Icoanei din București. Spațiul de 92 metri pătrați este împărțit în patru camere: dining/birou, living, dormitorul matrimonial și camera lui Patric. Iar îmbinarea dintre compartimentare și modul în care Dana a organizat diferitele scenarii de design face dintr-o simplă vizită un adevărat tur al celor mai frumoase călătorii în care au mers proprietarii. Un tur prin care ne-a purtat chiar Dana și în care te invităm și pe tine.

    amenajare hol tapet oriental dana marin usa albastra
    Ușa de la intrare în acest apartament circular este vopsită în albastru. Dana a asortat-o cu tapetul în stil marocan cumpărat de la Mind the Gap

    Apartamentul l-au cumpărat în ianuarie 2020, chiar înainte de pandemie. Căutau deja de ani buni un loc al lor, însă nu găsiseră până atunci un spațiu în care să se simtă ca acasă, unul în care chiar să se vadă locuind pentru tot restul vieții. Pe cel care i-a făcut în sfârșit să spună „Clar, eu aici trebuie să mă mut!” l-au găsit într-un anunț online. Deși le depășea bugetul, Dana a insistat să îl vadă, iar după vizionare i-a fost limpede că găsiseră ceea ce căutau de mult. „Ne-am apucat să facem calcule, să ne împrumutăm la părinți, să scoatem bani din piatră seacă și am reușit”, povestește designerul. Au negociat și cu foștii proprietari, iar într-un final au ajuns la un acord. Au semnat actele după aproximativ trei săptămâni, iar abia atunci a început „distracția”.

    „Tot timpul e cumva mai dificil când amenajezi pentru tine, pentru că știi destul de multe din multe zone și te gândești la ce să te oprești. Dar noi ne-am axat foarte mult pe sentimentul de vacanță”, explică Dana.

    Și chiar îți redă sentimentul de vacanță atunci când pășești înăuntru. Asta nu doar datorită suvenirurilor plasate la locuri de cinste peste tot prin casă, ci și fiindcă designerul de interior și-a luat aproape întreaga inspirație din locurile în care a trăit cele mai dragi momente în vacanțele de până acum.

    Zona de dining și birou te învăluie în căldura specifică locuințelor nordice

    Influențele stilului nordic sunt inserate peste tot prin amenajare, iar ele își fac simțită prezența chiar din zona de dining/birou. Lemnul expus, mobilierul realizat de Peștele Fierăstrău, scaunele în stil vintage, polițele camuflate în nuanțele pereților, toate se îmbină în mod armonios. Prin jur, Dana a presărat amenajarea cu fel de fel de amintiri, precum coarnele de ren care au „urmărit-o” încă de la prima casă în care a stat în București, ori tabloul făcut de ea din vederi.

    „Eu mi-am dorit foarte mult un spațiu colorat și dacă era după mine poate era un pic și mai îndrăzneț de atât. Partenerul meu m-a temperat un pic, pentru că el e de principiu că trebuie să și trăiești zi de zi în locul respectiv”, povestește designerul.

    În living pășești într-o amintire din Amalfi

    Pe peretele din spatele canapelei stă imortalizat un peisaj din Amalfi, Italia. Danei și partenerului ei le-a plăcut atât de mult vacanța petrecută acolo, încât s-au inspirat din ea pentru amenajarea livingului. Pereții sunt vopsiți în aceeași nuanță cu aer nordic ca în dining, însă designerul a adăugat aici accente calde.

    Canapeaua făcută la comandă la Divanissimi este „încălzită” vizual cu textile – pătura este adusă dintr-o călătorie în Creta. Covorul este țesut manual din lână și este cumpărat de la Ikea, la fel ca aproape toate celelalte covoare din casă. În zona adiacentă, oglinzile de la Raw Materials sunt așezate într-un colț cu aer mediteranean.

    Dormitorul matrimonial te invită să te relaxezi într-o vacanță la mare

    Nisipul, apa, senzația de relaxare și calm – aceasta a fost inspirația Danei pentru amenajarea dormitorului matrimonial. Patul este elementul central și a fost făcut la comandă la Divanissimi, cu o saltea cumpărată de la TimFlex pe care, spune designerul, dorm ca la un hotel de lux.

    Tot în dormitor se află o a doua zonă de birou de la care mai lucrează Dana uneori. Scaunul este unul vintage găsit la Heartwood și retapițat de ea și soțul ei, iar biroul în sine este cumpărat de la The Home.

    Tematică teepee în camera lui Patric

    amenajare camera copilului dana marin postcard projects
    Camera lui Patric este amenajată cu inspirație teepee

    Pentru că și-a dorit să recreeze o atmosferă de cameră de explorator în camera fiului ei, Patric, Dana a ales pentru acest spațiu o tematică teepee. Patul este în formă de cort, în stil Montessori, iar în cameră se află și un cort special pentru joacă pe care cel mic l-a primit cadou de la nași.

    Iar biblioteca este comună – aici sunt și cărțile Danei de design de interior, și jocurile tip board games, și cărțile lui Patric, dintre care își alege în fiecare seară o poveste nouă.

    Bucătăria redă o atmosferă retro

    Brâul în stil azulejos este lipit pe peretele bucătăriei, însă dă impresia de faianță. Încăperea e piperată cu accesorii și decorațiuni retro – canvasuri, tablouri, postere – dar și o mulțime de obiecte aduse ca suveniruri din călătorii.

    „Masa am făcut-o noi dintr-un blat de lemn pe care l-am adus la culoarea nucului și din picioare luate de la Ikea. Scaunele toate sunt Ikea”, menționează Dana. Iar fiindcă vrea ca Patric să învețe să fie independent, a amplasat în apropierea blatului de lucru și un turn în stil Montessori, astfel încât el să poată urca și trebălui pe lângă ei când gătesc.

    Iar holul este la fel de colorat precum întreaga casă, datorită tapetului în stil marocan cumpărat de la Mind the Gap. „Eram îndrăgostiți de tapetul lor și chiar ne doream un accent de la ei, așa că am vrut să facem o încăpere statement. În momentul în care intri în casă, deschizi o ușă albastră și deja ai intrat în filmul vacanței noastre”, explică designerul.

    Chestionar cu idei bune

    Stilul casei: Noi cu siguranță suntem nordici contemporani prin faptul că iubim foarte mult lemnul și materiale naturale, dar, în principiu lemnul, materiale care oferă căldură. Prin cromatică, eu sunt mare fan turcoaz și o paletă care pleacă de acolo, diverse nuanțe. Deci ca stil aș zice nordic contemporan de mobilier și apoi am venit cu accente.

    Inspirație: În hol avem influențe orientale, în living avem influențe mediteraneene și cumva cam în același stil un pic și în bucătărie.

    Avantajele spațiului: Fiind circular, cumva tot apartamentul este decomandat, adică noi seara închidem cu totul camera lui Patric prin glasvand și atunci avem acces în zona de bucătărie prin holul de primire și vestibul.

    Cel mai bun lucru vara: Apartamentul este luminat în marea lui parte pe est, iar pe vest avem bucătăria și camera lui Patric și se poate sta în mod normal pe o lumină foarte frumoasă și caldă în logia de lângă camera lui. Se poate sta în balansoar să te relaxezi în partea de seară când se mai răcorește și cu ferestrele deschise.

    Cel mai bun lucru iarna: Ai spațiu să te muți dintr-o încăpere în alta și dacă nu trebuie să ieși din casă, nu te simți claustrofob că ai stat toată ziua în casă, practic. Mai schimbi spațiul, mai schimbi camera.

    Cel mai mare răsfăț: Unul dintre răsfățurile pe care mi le-am permis aici, pe care ni le-am dorit foarte mult, a fost mobila pe comandă, realizată de Peștele Fierăstrău, draperiile custom, pe care le-am schimbat de curând pentru că primele erau făcute în pandemie, cumva, pentru că aveam nevoie și nu erau în momentul acela foarte bine gândite, foarte bine calculate și le-am schimbat de curând cu totul la furnizorii mei de la Zonda și sunt foarte încântată că s-a schimbat spațiul.

    Proiecte DIY: În această casă am comandat și am lipit noi autocolantul de la Patric din cameră, cu balenuța little explorer, în bucătărie avem un brâu de azuleijos portughezi, tot noi le-am lipit. Masa din bucătărie este făcută de noi dintr-un blat luat, blat de lemn luat, tăiat, vopsit, finisat de noi, picioare luate de la Ikea, dintr-un alt setup. Ne-am mai luat mobilier vintage, pe care l-am retapițat noi.

    Ce înseamnă acasă pentru tine: Acasă pentru mine este un amalgam. În primul rând sunt băieții Matei, partenerul meu, și Patric, piticul meu de patru ani. Dar acasă este și un sentiment de siguranță și un sentiment de bine. E spațiul în care te regăsești. Iarna e hygge și vara este vacanța în care evadezi din căldura orașului.

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments