Skip to content
Mița Biciclista - brasserie

7 dintre cele mai frumoase spații unde poți savura un brunch în București

Capitala noastră duce lipsă de multe lucruri (de la infrastructură, la apă caldă), dar în mod cert nu duce lipsă de locuri cool și urbane, perfecte pentru toate gusturile, poftele și bugetele. Seria noastră Hotspot vrea să-ți prezinte mare parte din aceste spații. În episodul de azi vorbim (din nou, da) despre mic dejun și brunch. N-ar trebui să fie o surpriză, mai ales când știm că Bucureștiul e plin de cafeluțe de specialitate, iar locurile hip unde găsești ouă și bunătăți matinale (mai mult sau mai puțin în buget) apar des și constant, pentru că cerere și dorință există.

Brunch în București: locurile care îmbină designul cu preparate delicioase

Așa cum bine știi, în ziua de azi brunch-ul a devenit un soi de ritual urban, o ocazie de răsfăț și, de multe ori, motivul perfect să ieșim din casă în weekend (ba chiar în timpul săptămânii, de ce nu?). De la lista pe care ți-am sugerat-o în 2021 s-au schimbat multe în urbe, așa că ne-am propus să venim cu idei noi, nu fără a menționa că așteptăm și de la tine sugestii, în secțiunea de comentarii de mai jos.

1. Bistro Patio

Pe strada Nicolae G. Caramfil, la numărul 74B, la parterul clădirii One Herăstrău, vei găsi Bistro Patio. Chef Michael Passarelli, desemnat Best Chef 2025 la categoria Bucătărie Mediteraneană, alături de somelierul Andrei Popa, au construit împreună o poveste culinară solidă și autentică. „Numele „Patio” provine din cultura spaniolă, care desemnează o terasă. Exact această viziune ne-a inspirat: un loc în care oamenii vin să se deconecteze, să se bucure de preparate delicioase și să simtă acel „acasă” într-o formulă rafinată”, spun ei.

Renovarea spațiului a început în 2024 și s-a încheiat în decembrie, același an. Cei doi și-au dorit ca fiecare detaliu să reflecte ideea de confort și rafinament. Spațiul are o suprafață totală de 174 de metri pătrați și împărțit armonios în trei zone: bucătăria, sala de mese și zona de vânzare pentru pâine artizanală și cafea. La interior pot găzdui 32 de oaspeți, iar terasa, care are 100 de metri pătrați, oferă loc pentru alți 46 de vizitatori.

Design-ul poartă semnătura celor de la Urban Caves, iar meniul este gândit de Passarelli. „Preparatele noastre includ trufe negre românești, caviar Heritage Prestige din Belgia, vită Creekstone din America, dar și reinterpretări rafinate ale unor clasice de brunch, precum Eggs Benedict cu caviar, toasturi cu pâine artizanală, sau French Toast cu pâine brioche, făcută chiar de noi. Un element distinctiv este chiar pâinea artizanală, produsul în care investim cel mai mult. Momentan avem 12 sortimente disponibile, create de Bogdan Patrichi, dar lista va fi extinsă progresiv până la 40, în funcție de preferințele clienților”, zice el.

Doritorii pot cumpăra de aici și o selecție de ingrediente premium, cum ar fi paste, orez, piureuri de fructe, muștar artizanal, uleiuri de măsline; toate sunt utilizate și în bucătăria Patio. Restaurantul organizează frecvent evenimente tematice și seri de degustare, iar selecția de vinuri realizată de Andrei este un motiv în sine de a le trece pragul.

Mai multe detalii aici și aici.

2. BRYO by B3ton

Pe bulevardul Mărășești, la numărul 2B, la parterul unui bloc, vei găsi BRYO by B3ton, deschis pe 1 iunie 2020. Localul face parte din grupul de restaurante B3TON, cu patru concepte de food în București: B3ton Restobar, B3ton Gastrobar, Bryo by B3ton și B3ton Street Gourmet.

Inițial s-a numit BRYO Appetite, dar în primăvara lui 2025 s-a rebranduit, sub umbrela B3TON, un nume de încredere în scena restaurantelor din București. „Numele este o adaptare a cuvântului românesc brio. Proprietarul, Adrian Coman, s-a gândit că lumea va mânca cu brio preparatele de aici”, spune PR-ul Ghazaleh Emami.

Renovările au început în iarna lui 2019, dar au fost oprite în timpul izolării COVID. Design-ul aparține firmei Houseline, cu ajutorul head designer-ului Aurelia Filip. „Procesul a durat două luni, cu recomandări de materiale și finisaje, planuri 2D de electrică și sanitare, schițe și detalii de pereți și mobilier, randări. Ulterior, toate au fost implementate de către echipa proprie de meșteri specializați”, precizează ea.

În meniu vei găsi preparate ușoare, combinații savuroase de produse locale, dar și rețete de brunch reinterpretate, cum ar fi open sandwiches, avo-toasts în diferite combinații de ingrediente, omlete, pizzeti, dar și salate.

Mai multe detalii aici și aici

3. Baristro beans & bites

Dacă tot vorbim de parcul Carol, la o aruncătură de băț de el, pe Candiano Popescu, vei găsi Baristro (beans, bites & bread), al cărui logo jucăuș și design interior sunt semnate de Oblic Studio.

Interiorul deține și „cea mai lungă masă din Carol”, după cum spune arhitectul Ștefan Prigoreanu, un spațiu cozy, unde coexistă scaune-fotoliu, raftul de reviste, un lampadar și un corp de iluminat galben-viu, dar și un măslin. Arhitecții au jonglat cu lemnul de stejar, ceramica, betonul, metalul brut sau vopsit, astfel că întreg spațiul pare salonul deschis și bine aerisit cromatic al cuiva bucuros de oaspeți. Există și o mică terasă, înconjurată de verdeață, perfectă pentru zilele însorite.

Pe lângă diferitele sortimente de cafea de specialitate, meniul este yum total și conține omlete, tipuri de focaccia variate, dar și ouă în diferite forme, inclusiv unele prăjite cu labeh, care-s extrem de bune. Nu uita să încerci french toast-ul de la desert, o adevărată nebunie!

Mai multe detalii aici și aici.

4. Nishani

Pe strada General Cristian Tell, la numărul 26, s-a deschis, în ianuarie 2024, Nishani – A fi sau a nu fi. „Ideea a prins contur în momentul în care am cumpărat spațiul și am început construcția clădirii. Era pentru prima oară când aveam o proprietate a noastră, așa că ne-am dorit să ne reflecte rădăcinile. Grupul din care facem parte, Infinit.Love, este condus de oameni cu origini aromâne, iar dorința de a prinde rădăcini și la propriu, și la figurat, în București, a fost inspirația principală”, spun cei care dețin spațiul.

În ceea ce privește numele, „nishani”, de origine aromână, are mai multe semnificații, iar explicația sa aproape poetică a devenit esența proiectului – poate însemna arvună, daruri de logodnă, decorație, minune, năzdrăvănie, nenorocire, splendoare, țintă sau semn distinctiv.

„Multitudine de sensuri, de la binecuvântare la provocare, de la frumusețe la dramă, ne-a atras. Am simțit că sintetizează perfect complexitatea poveștii noastre. În plus, sonoritatea exotică a numelui adaugă o notă de mister și curiozitate, exact așa cum ne-am dorit”, adaugă ei.

Renovarea și construcția au început cu ani buni înainte de deschidere, iar pentru proiectare au colaborat cu echipa de arhitecți de la Lama Arhitectura pentru clădire, iar designul interior a fost realizat de departamentul lor intern de design și arhitectură, coordonat de Teodora Tătaru. Rezultatul este un spațiu care evocă o casă veche de aromâni, reinterpretată într-un stil modern. Podeaua este decorată cu un model pixelat inspirat din portul popular aromân, transpus artistic într-un desen supradimensionat. În centrul localului este amplasat un bar-sufragerie, unde oaspeții pot sta așezați în jurul lui, pentru a recrea sentimentul de intimitate specific unei case. Elemente clasice, precum reinterpretări ale motivului „Răpirea din serai”, completează atmosfera.

Mihai Dragomir, Florin Ion și Răzvan Ungureanu sunt bucătarii care semnează meniul, axat pe rețete tradiționale aromânești descoperite direct în comunitățile din Dobrogea. „La brunch, oaspeții găsesc preparate de comfort food reinterpretate, de la cașcaval pane la piure cu pui, toate gătite impecabil. Ingredientele autentice, precum brânza adusă de la aromânii din Dobrogea, dau un gust profund de acasă, dar într-o formă modernă și surprinzătoare”, adaugă proprietarii.

Mai multe detalii aici și aici.

5. Teto

„Ideea localului a venit în 2017 și în 2018 ne-am văzut visul împlinit, după un an de muncă de negociere și de birocrație usturătoare. Numele este YOLO într-o altă limbă pe care nu ne mai aducem aminte cum am găsit-o”, povestește Medeea Piron, co-proprietar Teto, un restaurant deschis pe Popa Petre, la numărul 27.

În mai 2023, Medeea și Dan au mutat Teto într-un spațiu nou, amplasat într-o clădire construită nou, într-un cartier istoric din oraș. Pe 1 iuie au deschis, iar design-ul aparține Medeei, fără să aibă în ajutor nici randări, nici poze sau moodboard. A văzut spațiul și a știut cum trebuie să arate. S-a lăsat ghidată de imaginație pentru texturi și culori. „Am un simțit interior pentru care trebuie să-i mulțumesc tatălui meu, de la el am moștenit modul de a gândi în ansamblu.”

Meniul aparține lui Chef Andrei Chelaru, chef premiat de către Gault Millau, cunoscut pentru stilul inedit de a reinterpreta bucătăria românească și a o transforma într-o poveste de actualitate. „Nu s-ar fi gândit nimeni că poți avea un meniu de brunch românesc la o cafenea care se vrea cool & urbană, dar uite că se poate. Multora nu le vine să creadă că aveam desert cu mălai și reducție de borș, dar e adevărat. Se numește Alivanca, plăcinta reinterpretată de chef”, precizează Medeea.

Feel-ul localului este cel de vară, de asta a și ales culori pastel precum verde și roz, pe care le-a adus împreună într-o compoziție de texturi și elemente simple. Nu lipsesc plantele, iar cireașa de pe tort este tapetul de la Vladila, care te duce direct cu gândul la vremea caldă.

Mai multe detalii aici și aici.

6. B4 Market

Pe Radu Beller, la numărul 54, în aprilie 2019, a fost deschis B4 Market, în spatele căruia se află Grupul Entourage. „Ne-am dorit să aducem în București aceeași energie relaxată, cu accent pe calitate, estetică și socializare. Conceptul este inspirat și din Borough Market din Londra, de unde vine și ideea unui spațiu deschis, modular. Numele „b4” este un joc de cuvinte care evocă ideea de „înainte” (before) și definește cele patru componente ale localului: b4breakfast, b4beans, b4bread și b4bistro”, adaugă ei.

Spațiul este amplasat la marginea parcului Floreasca, unde înainte funcționa cafeneaua Ambiance. Au început renovarea în 2018 și au finalizat în aprilie 2019. Au colaborat cu echipe specializate, dar și cu arhitecții de la Re-act Now, care au reușit să le transpună viziunea într-un spațiu aerisit, cu lumină naturală, inspirat din piețele londoneze.

„Am păstrat deschiderea spre parc și am adăugat o structură metalică verde cu geamuri largi, inspirată din Borough Market. Plantele, lumina și view-ul spre parc transformă locul într-o oază urbană”, explică proprietarii.

Meniul este dezvoltat intern și urmărește echilibrul între gust, calitate și prezentare. Oferă preparate cu influențe internaționale, opțiuni sănătoase, produse de panificație, viennoiserie artizanală, dar și cafea de specialitate.

Mai multe detalii aici și aici

7. Mița Biciclista – brasserie

Situată într-una dintre cele mai frumoase case restaurate ale orașului, pe strada Biserica Amzei, la numărul 9, brasseria deschisă în noiembrie 2024 completează universul deja celebru al Miței Biciclista cu o experiență gastronomică autentic franceză – mic dejun, prânz și cină, în fiecare zi de la 8:00 la 00:00.

Meniul e creat după rețete clasice franțuzești și gătit cu ingrediente premium – făină și unt din Franța, ouă de la găini crescute liber, brânzeturi rafinate și deserturi create în laboratorul propriu de cofetărie: de la Saint Honoré și Paris-Brest la Mille-Feuille și Crème Brûlée.

Dacă n-ai timp de stat, la parter găsești și magazinul de patiserie și cofetărie, deschis până seara la 20:00 – cu prețuri prietenoase și gusturi care concurează cu cele din marile cofetării ale Parisului. La etaj, salonul istoric e o bijuterie arhitecturală cu atmosferă intimă, accente moderne și muzică ambientală creată special pentru spațiu.

Mai multe detalii aici și aici

 

Foto via paginile de social media ale localurilor

Hai cu noi pe Insta