DESIGN INTERIOR

8 lucruri pe care să le știi înainte să introduci griul în amenajare și ce culori complementare cu gri funcționează cel mai bine în casa ta

publicat pe 18 iul. 2020

    Când alegi să-ți faci amenajarea în culoarea gri, nu există limite. Te poți juca în atâtea feluri cu diferite nuanțe de gri, cu texturi complementare și le poți combina fără griji cu culori mai tari. Cum? Iată câteva tips&tricks.

    Ce e nevoie să știi despre culoarea gri înainte s-o incluzi în amenajare? Am întrebat specialiștii, iar ei ne-au dat o listă cu opt idei de care să ții cont:

    1. Alege nuanța potrivită în funcție de luminozitate

    „Griul nu înseamnă doar o combinație de alb și negru. Valorile de gri se combină adesea cu nuanțe calde sau reci. Deci poți folosi un gri cald (cu 5-10% galben) sau un gri rece (cu 5-10% albastru), în funcție de preferințe sau destinația camerei respective”, explică specialistele Milena Ţăranu şi Mariana Bercu de la Interior. Și gradul de deschidere sau închidere a culorii depinde de combinațiile din spate, însă oricum te-ai juca în spațiu, încearcă să ții cont de luminozitate.

    „Utilizează griul deschis în spații care nu primesc prea multă lumină. Acesta poate ajuta un spațiu să pară luminos și încăpător. Dar nu adăuga nuanțe întunecate de gri în spații care nu primesc multă lumină, deoarece acestea vor face spațiul să pară și mai mic și mai întunecat”, spune arhitectul Irina Radu de la iDecorate

    2. Combină nuanțele între ele pentru un efect de profunzime

    Mai multe nuanţe de gri
    Mai multe nuanţe de gri? De ce nu?

    În general, combinarea nuanțelor sau a tonurilor aceleiași culori nu duc întotdeauna la un rezultat estetic echilibrat, dar griul e permisiv. Specialistele de la Interior sunt de părere că nu există prea mult gri. Poți să-l folosești chiar în abundență, pentru o amenajare monocromă alb-negru în valori diferite de gri, accentuează ele.

    Când combini o nuanță de gri închisă pe pardoseală cu una mai deschisă pe pereți, obții un efect frumos de profunzime, în care se vor remarca mai ușor elementele de accent.

    3. Adaugă culori în proporții echilibrate

    alb-negru
    Grâul va arăta întotdeauna bine cu alb şi negru, dar e la fel de permisiv şi cu nuanţe mai tari

    Designerul de interior Mădălina Plugaru crede că griul este folosit ca o culoare de fundal, exact ca în situația în care pui o bază pe o pânză și apoi începi să vii cu diferite culori ca să dai viață tabloului. Griul are această funcție miraculoasă de a ajuta celelalte culori să iasă în evidență. 

    Iar Milena și Mariana sunt de părere că griul este acea „little black dress” pentru amenajările de interior. „Depinde ce vrei să obții: vrei o atmosferă dinamică? Folosește gri în combinație cu una, maxim trei culori tari. Griul creează un canvas alb în care poți picta în culorile dorite. Vrei un cadru minimalist, atmosferă de calm și liniște? Folosește griul în combinație cu alte culori monocromatice, de intensitate joasă: alb, negru, crem”, spun ele.

    4. Îmbină griul cu texturi îndrăznețe

    Pe lângă paleta de culori obținută cu ajutorul vopselei, te poți juca și cu texturi. Arhitectul Irina Radu de la iDecorate recomandă folosirea plintelor albe și a textilelor vibrante, roz blush sau diverse tonuri de verde mentă. Cauți ceva mai prețios? Materialele metalice și tonurile argintii aduc eleganță și strălucire unei scheme gri. Poți alege un tapet/vopsea metalică, pe care îl încălzești prin adăugarea unui mobilier tapițat cu catifea.

    Diferite atingeri metalice pot menține schemă generală gri rece sau pot adăuga căldură, în funcție de finisajul și textilele pentru care optezi, adaugă ea. Dacă vrei să rămâi într-o schemă rece, combină nuanțele metalice cu albastru regal sau alte tonuri de gri; pentru a obține un interior cald, adaugă pasteluri.

    5. Adu griul în living

    gri în living
    Cu gri în living, relaxarea e garantată

    Când am întrebat specialistele care este camera cea mai potrivită pentru a adăuga o nuanță de gri în amenajare, toate au fost de părere că livingul este prima opțiune. „Putem folosi gri în amenajarea unui living micuț: nuanțe de gri cald la pereți, plintă și tavanele pe alb, pardoseală un stejar deschis, iar pentru mobilier să folosim albul, nuanțele de lemn, griul antracit și accentele de culoare. Vom obține o atmosferă cozy, dar în același timp rafinată și elegantă”, crede designerul de interior Mădălina Plugaru.

    Singura observație este că trebuie să menții un fir unitar în amenajare, așa că griul ar trebui să se regăsească în diferite proporții pe toată suprafața spațiului tău de amenajat.

    6. Asociază griul cu un stil de amenajare potrivit

    Griul a revenit în trend de câțiva ani și va rămâne acolo o bună perioadă, dar este mai potrivit amenajărilor contemporane, în linii drepte și cu design slim. Designerul Mădălina Plugaru explică acest lucru prin faptul că această culoare este inspirată din finisaje precum piatra, ardezia sau cărbunele.

    7. Camuflează uzura

    „Este un avantaj dacă folosești culoarea gri în zonele cu trafic intens, este o culoare care maschează uzura în timp (canapeaua din living, camera copiilor, finisajele de pardoseală, pereții, spațiile HORECA sau de birouri etc.)”, spun specialistele de la Interior.

    8. Pune gri chiar și pe tavan

    Pentru că este atât de versatil, griul merge foarte bine și pe tavan. Fie că este încadrat de o scafă albă și se continuă tot cu pereți gri sau este delimitat direct de pereții albi, griul pe tavan poate da un efect dramatic într-o casă amenajată ca un muzeu de artă.

    Culori complementare cu gri: 5 combinații de culori cu gri pentru un decor stylish

    Griul rămâne una dintre cele mai populare culori neutre atunci când vine vorba de amenajări interioare. Însă, așa cum am menționat mai sus, griul vine pe o varietate de nuanțe, așa că dacă alegi combinații de culori cu gri armonioase rezultatul va fi o amenajare interioară actuală și, desigur, personalizată. Ce culori complementare cu gri vor complimenta spațiul? Ei bine, totul depinde de tipul de decor spre care tinzi.

    Nuanțele de gri sunt extrem de versatile – de la tonuri reci deschise, la tonuri medii neutre mai calde, până la un gri cărbune profund și misterios.

    Indiferent de nuanța de gri pe care intenționezi să o utilizezi, observă lumina din cameră și felul în care nuanța aleasă își schimbă intensitatea de-a lungul zilei. Acest truc te va ajuta să alegi cea mai bună nuanță de accent din paleta de culori complementare cu gri.

    1. Gri pal și ocru sau muștar

    Ocru, una dintre culorile momentului, se potrivește de minune cu orice nuanță de gri, însă în special cu griul pal. Pe fundalul unui gri pal, un galben muștar puternic dă profunzime tonului de gri. Această combinație de culori nu înseamnă că trebuie să optezi pentru un decor modern.

    x

    Contrastul dintre ocru sau galben muștar este perfect pentru un decor country, contemporan sau retro. Adăugarea de pigmenți bogați la o schemă de culori gri încălzește până și cel mai rece ton de gri. Poți folosi nuanțele menționate în combinație cu un verde profund pentru un aspect îndrăzneț. Concentrează-te pe alegerea pieselor de mobilie și a obiectelor de decor și artă potrivite.

    2. Gri și alb pur

    Glamour, dar relaxat, mixul gri-alb pur te poate ajuta, contrat aparențelor, să obții un design interior statement. Primul lucru pe care trebuie să îl iei în considerare este că nu toate nuanțele de gri și de alb se potrivesc, așa că albul pur este o alegere sigură.

    x

    Această combinație se potrivește în orice spațiu, cu orice tip de mobilă, fiind atemporală. Folosește accente din lemn pentru a încălzi vizual spațiul ori suprafețe de marmură sau sticlă, pentru un aspect rafinat. Te poți inspira în alegerea pieselor de mobilier din decorul scandinav, această propunere de culori complementare cu gri fiind specifică acestui stil de decor.

    3. Gri și roz pastel

    Dacă ești în căutarea unor combinații de culori cu gri chic, griul și rozul pastelat merg de minune împreună. Poți să înveselești un spațiu industrial, un decor modern country sau să dai un twist decorului tău scandinav printr-o amprentă de o eleganță clasică și totuși neașteptată.

    x

    Detaliile potrivite sunt lemnul natural, în nuanțe deschise, care completează schema cromatică și tonurile metalice aurii sau din alamă. Folosește o iluminare delicată și accesorii cu un plus de strălucire. O idee bună sunt și finisajele glossy – dacă folosești această combinație de culori în baie, de exemplu, optează pentru elemente din marmură sau pentru un mozaic lucios pe podea, cu un model simplu.

    4. Gri și albastru navy

    Ca-n cazul oricărei culori de vopsea închisă, este important să o echilibrezi cu suprafețe mari acoperite de tonuri neutre pentru a nu fi obositoare din punct de vedere vizual. Un accent de albastru intens pe un gri deschis crează un spațiu reconfortant.

    x

    Bleumarinul bogat se amestecă armonios cu un gri pal și un albastru mai deschis, făcând parte din șirul de combinații de culori cu gri blânde, naturale.

    Îmbrățișează aceleași nuanțe somptuoase de bleumarin pentru lenjeriile de pat și cuverturi pentru a lega tonurile, adăugând note de roz pal pentru un decor mai vesel.

    5. Gri și portocaliu

    Nuanțele vibrante de portocaliu combinate cu tonurile medii ca intensitate de gri – nici prea deschise, nici prea închise – formează un cuplu cromatic fantastic și un efect vizual îndrăzneț și modern.

    x

    Tonurile pământii de portocaliu contrastează armonios cu tonurile de alb pur și gri, ieșind în evidență subtil. Acest mix este ideal într-o amenajare retro sau vintage.

    Pentru mai multe idei am adunat câteva imagini inspiraționale care ilustrează combinații de culori cu gri. Vezi cum poți lucra cu artificiile de decor într-o amenajare în care griul este culoarea dominantă.

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments