LIFE

O tânără și motanul ei, Crusoe, trăiesc într-o autorulotă de 10 metri pătrați

publicat pe 02 nov. 2023

    Dacă ai visat vreodată să vinzi tot și să pleci în lume, să te trezești în fiecare dimineață cu un alt peisaj, să ai un stil de viață nomad, atunci probabil ți-a trecut măcar o dată prin gând să cauți mașini ce pot fi transformate în autorulote și să te apuci de treabă.

    Continuă seria „Viața în autorulotă” cu Raluca, o tânără de 27 ani originară din Tecuci, a făcut deja acest pas și a pornit în aventura vieții sale. Și nu e singură, ci alături de motanul ei Crusoe.

    Cum au ajuns Raluca și Crusoe în autorulotă

    Cei mai mulți dintre noi vrem stabilitate, ținem la „casa noastră” și la lucrurile din ea, prindem rădăcini într-un loc și rar ne mai desprindem de acolo. Dar există și firi pentru care traiul ăsta nu este suficient, care-și doresc să exploreze lumea și pentru care natura reprezintă cea mai mare bucurie.

    Raluca este unul dintre acești oameni și momentan locuiește în Râșnov, alături de motanul ei Crusoe, într-o autorulotă pe nume Baraka. Tânăra ține cursuri de dezvoltare personală prin teatru, muzică, dans și pictură, pentru copii.

    Povestea ei nomadă a pornit alături de un fost iubit cu care a colindat lumea într-un van Vw T3 Syncro. Apoi s-au despărțit, dar a rămas cu ea dragostea pentru călătorit și pentru o viață mai simplă. Și-a cumpărat propriul van și a încercat viața de nomad pe cont propriu, dar mentenanța tehnică și spațiul mult prea mic au făcut-o să pună pauză. Până a descoperit rulota.

     

    „Simțeam, totuși, că ceva lipsește. Îmi era dor de libertatea de explorare, de stat în natură și la foc și de a adormi cu cântecele greierilor pe fundal”, adaugă ea. Atunci când un amic de-ai săi a hotărât să se mute în rulotă și a fost în vizită la el, s-a îndrăgostit iremediabil de statul în caravană. „Este un soi de tiny home; are mai mult spațiu decât un van, dar și toate utilitățile, exact așa cum îmi doream”, subliniază tânăra.

    Amenajarea autorulotei pentru traiul de zi cu zi

    Raluca și-a cumpărat rulota din Pitești, în toamna lui 2021, cu prețul de 5400 euro. A luat-o deja amenajată, i-a făcut câteva mici modificări, cu ajutorul unor prieteni, iar apoi a personalizat-o după propriul gust. Și-a creat un spațiu practic, dar și foarte cozy, de unde nu-i lipsește nimic.

    În partea dreaptă are un aragaz + cuptor, chiuvetă, dar și sertare și dulapuri, în față este toaleta cu cabină de duș, iar în partea stângă are o măsuță cu două fotolii, un frigider foarte încăpător, un dulap, un fotoliu de tip L care se face pat, un minibar, dar și multe locuri de depozitare.

    „Am panouri solare, iar căldura și aragazul merg pe gaz. Am un butoi de 50 litri pe care îl folosesc pentru gătit și spălat și, de obicei, îmi place să fac duș afară, la dușul solar”, mai spune Raluca. Ea subliniază că a locuit aici în diferite perioade ale vieții sale, și când avea job full time/part-time și când nu avea job, așa că zilele au decurs întotdeauna diferit.

    Cheltuieli și planuri pentru viața în autorulotă

    Locuiește în rulotă de primăvara până iarna, iar în lunile friguroase de obicei închiriază ceva temporar. Traiul în rulotă i-a redus și cheltuielile substanțial – nu plătește chirie (minus 300 euro) și nici curent, iar pe gaz dă în jur de 250 lei pe lună. A mai investit în curățarea sobiței și a înlocuit bateria la chiuvetă, dar le consideră detalii minore.

    Imaginea ei ideală, după apariția lui Făt-Frumos pe cal alb, care momentan se luptă cu balaurul cu 10 capete, așa cum zice, este să aibă o căsuță de cob undeva într-un sătuc transilvănean, unde să practice permacultura și să țină workshop-uri, dar până atunci îl are pe Crusoe, un motănel de un an, alintat și iubitor, care s-a adaptat cu brio la toate schimbările și mediile diferite în care a fost.

    Încă de la 15-16 ani, când a intrat în perioada „hippie”, Raluca a visat la o rulotă cu ajutorul căreia să călătorească, așa că stilul de viață mobil, în comunitate și aproape de natură a fost un vis împlinit.

    Din experiențele de până acum a învățat să nu cumpere mai mult decât are nevoie, cum să renunțe la anumite lucruri pentru a face spațiu pentru altele. S-a apropiat de oameni cu principii similare de viață și încă mai învață, dar pentru cei care vor să-i calce pe umeri are o singură concluzie: „Urmează-ți visul, ascultă-ți inima și ai încredere!”

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments