DESIGN INTERIOR

6 obiecte care te vor face să îndrăgești și mai mult designul românesc

    Plănuiești să cumperi ceva nou pentru acasă, dar inspirația nu e de partea ta? Nu-i nimic, îți venim în ajutor cu o listă de propuneri semnate exclusiv de designeri, artiști sau branduri românești. Iată selecția!

    1. Lămpi moderne create de Dia Buga

    Lămpile create de Dia Buga sunt piese care nu pot trece neobservate. Formele lor organice, transparențele și onduleurile libertine le transformă în must-have-uri pentru orice iubitor de design. Pe lângă aspectul modern, au marele avantaj de a crea o atmosferă unică prin jocul de umbre, dat de materialul din care sunt confecționate.

    Dia este absolventă a Universității de Arte și Design din Cluj. La început, a realizat lămpi dintr-o bază plastică, ușor de prelucrat, care a ajutat-o mult în procesul de prototipare și experimentare. Apoi, a descoperit furnirul, un material elegant și subtil pe care l-a integrat cu succes în designurile sale. Folosește, în prezent, metal, lemn, pexiglas și sticlă pentru a da viață ideilor sale și este într-o continuă căutare în ceea ce privește exprimarea sa artistică. Fiecare corp de iluminat pe care îl creează este un produs unic, lucrat manual. Lămpile pot fi comandate prin intermediul paginii sale de Instagram sau direct pe pe site-ul www.diabugadesign.ro.

    2. Covoare cu concept de design românesc, lucrate în Nepal

    Trebuie spus de la început că un covor semnat Atelier Kairos nu este cea mai ieftină achiziție pentru acasă. Poți să îl consideri însă o investiție à la longue, având în vedere calitatea materialelor din care este confecționat și povestea din spatele brandului.

    Atelier Kairos combină designul contemporan creat în România cu meșteșugul tradițional tibetan. Fiecare covor este țesut manual în tehnica „hand-knotted”, într-un metru pătrat de covor regăsindu-se până la 155.000 de noduri. Având în vedere complexitatea procesului de execuție, o comandă poate fi gata și în câteva luni. Se lucrează numai cu materiale naturale și regenerabile (lână tibetană, mătase pură chinezească sau cânepă). Brandul a colaborat în trecut cu arhitectul de interior Bogdan Ciocodeică pentru crearea a două modele de covoare: Étude no. 3 și Motif no. 1. Recent, Sorin Urziceanu și Horia Berca, oamenii din spatele Atelierului Kairos, au bifat o nouă colaborare pe partea de design, de data aceasta cu arhitecta Eliza Yokina.

    3. Scaunul cu spătar din macrame, realizat de arhitecta de interior Irina Ursu

    design românesc scaun Irina Ursu
    Scaunul IU20 a fost prezentat la Anuala de arhitectură în 2020 și la Romanian Design Week, un an mai târziu. Foto: Alexandru Prodan

    Am văzut prima dată scaunul IU20, proiectat de Irina Ursu la Romanian Design Week, cu doi ani în urmă (apropo, nu mai e mult nici până la ediția de anul acesta). Este o piesă cu structură metalică, șezut moale tapițat și împletitură în tehnica macrame. Un obiect cu personalitate, lucrat integral manual, care evocă nostalgia trecutului prin procesul meticulos de execuție. Suprafața spătarului supradimensionat are un efect tridimensional cu o oarecare transparență și elasticitate, datorită tehnicii de lucru. Scaunul poate fi personalizat prin culoare, la nivelul cadrului, șezutului sau sforii folosite. Și mai interesant este că împletitura spătarului poate avea modele diferite, fiecare scaun devenind astfel o piesă unică de design.

    4. Vaze cu forme inspirate din natură

    Vazele create de Brîndușa Iacob sunt un adevărat spectacol prin formele lor organice și detaliile inspirate din natură. Ideea atelierului a apărut în lockdown, când Brîndușa a stat mai mult la țară, împreună cu mama ei. A fost o perioadă a redescoperirii și un prilej de a-și cultiva noi abilități. Artista a început să lucreze la roată tot felul de obiecte pentru casă: de la vaze și ghivece, până la suporturi de lumânări, cești sau farfuriuțe. Proiectul înseamnă și un shift în carieră pentru Brîndușa, care a lucrat înainte ca fotograf.

    5. Întrerupătoare din porțelan, făcute în Oradea  

    Sigur nu te-ai fi așteptat să găsești aparataje pe lista noastră cu propuneri de cumpărături, dar prizele și întrerupătoarele făcute de Luster Manufacture sunt adevărate bijuterii. Confecționate din porțelan, într-un atelier din Oradea, produsele au marele avantaj de a putea fi personalizate în funcție de cromatica amenajării. Le-am văzut des în proiectele de amenajare despre care am scris pe Lovedeco și am zis că trebuie neapărat să le includem în ghidul de astăzi.

    6. Ilustrațiile minimaliste create de Cristina Frei

    La capitolul artă și decorațiuni, o menționăm pe Cristina Frei, una dintre ilustratoarele noastre preferate. Lucrările ei se recunosc dintr-o mie, prin liniile simple, cromatica monocromă și mesajul transmis. Colaborările pe care le-a avut de-a lungul timpului i-au permis să găsească moduri diferite de exprimare artistică. Astfel, ilustrațiile ei au inspirat realizarea de bijuterii, calendare, broșe sau lumânări parfumate. Produsele pot fi cumpărate de pe pagina de Instagram sau de pe site-ul www.cristinafrei.com.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    6 obiecte care te vor face să îndrăgești și mai mult designul românesc