TURURI DE CASE

TUR VIDEO Apartament de 50 metri pătrați din Berceni, amenajat de proprietari cu mobilă de la IKEA

publicat pe 03 aug. 2020

    Nume: Laura Paraschiv, Digital Associate
    Oraș: București, cartierul Berceni
    Tip de locuință: apartament cu două camere
    Suprafață: 50 metri pătrați
    Stă aici: din 2013, proprietar
    Împarte casa cu: soțul ei, Daniel, și beagle-ul Thomas

    ”Minimalism on a budget”, așa definesc cei doi proprietari stilul în care și-au amenajat  locuința. Este vorba de un apartament cu două camere (50 metri pătrați) din cartierul bucureștean Berceni, mobilat în mare parte cu piese de la IKEA, proiecte DIY și oglinzi. Laura s-a folosit de trucul cu oglinzile și le-a integrat în fiecare încăpere, ca să facă spațiul să pară un pic mai mare.

    Ea e copywriter într-o agenție de digital și împarte casa cu  soțul ei, Daniel, și Thomas, un beagle de cinci ani. Cei doi proprietari au mers pe o amenajare minimalistă a spațiului, asta după ce în 2013, când s-au mutat, au aglomerat spațiul cu foarte multă mobilă și lucruri care s-au dovedit a fi nefolositoare.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Laura-Teodora (@laurateodora) on

    De opt ani conviețuiesc, proiectează și regândesc cei 50 de metri pătrați pe care îi au la dispoziție, astfel încât să le satisfacă toate nevoile. Livingul și dormitorul au trecut prin modificări semnificative de-a lungul anilor, iar acum apartamentul este în sfârșit mai aerisit și accesibil.

    Până de curând, în dormitor se afla un dulap masiv în care erau depozitate hainele de iarnă și de vară, precum și restul lucrurilor care nu aveau un loc destinat în casă. Fiindcă își doreau să elibereze spațiul, au decis să-l dezmembreze și să caute o alternativă pe care să o integreze în living.

    Astfel, au ales să cumpere sistemul PAX de la IKEA pe care l-au personalizat în funcție de necesități și pe care l-au montat pe un perete din living. Cu ajutorul oglinzilor și a culorii albe, au reușit să aducă mai multă luminozitate și adâncime încăperii.

    Laura și-a amenajat în living un colț de citit cozy pe care-l mai împarte – din când în când – și cu Thomas. Biblioteca de cărți se află în locul fostei uși a balconului și reprezintă proiectul lor preferat DIY.

    „A fost o provocare să luăm măsurile individuale pentru fiecare raft din sticlă, pentru că a rămas într-un mod organic gaura asta din perete și fiecare raft are o altă dimensiune. Am avut pățanii cu ele, unele s-au spart, altele nu intrau în niciunul dintre lăcașuri. A fost o provocare, dar eu sunt mândră de ea”, povestește Laura.

    colț_de_citit_living_home_tour_laura_teodora
    Biblioteca de cărți se află în locul ușii care dădea spre balcon

    Amenajare minimalistă într-o bucătărie azurie

    Când s-au mutat în apartament, au ales să spargă peretele dintre hol și bucătărie, realizând astfel un spațiu deschis la care poți avea acces de cum intri pe ușa casei. Dacă paleta de culori a celorlalte camere este neutră, în bucătărie predomină în aceeași amenajare minimalistă și azuriului, un albastru ușor cald, care este în armonie cu mobila de bucătărie albă.

    Laura și-a dorit să aibă un blat mare pe care să se poată desfășura atunci când gătește. Astfel, a decis să scoată plita încorporată și să o înlocuiască cu două plite portabile de la IKEA pe care să le pună în funcțiune doar atunci când are nevoie de ele, apoi să le depoziteze și să se poată bucura de spațiu.

    Atât masa, cât și scaunele din bucătărie, sunt de la IKEA. Și-au dorit ca masa să poată fi ușor de transportat în living, atunci când țineau vreo cină sau o seară de boardgames. Astfel au cumpărat blatul și picioarele separat, cele din urmă fiind metalice, astfel încât să poată fi mutate cu ușurință prin apartament.

    „Scaunele sunt tot așa un clasic de la IKEA, dar au trecut printr-o redecorare, în sensul că ele erau negre, iar acum câțiva ani au trecut printr-o nuanță de albastru și în final au ajuns în nuanța asta de gri mut, tot așa ca să nu încarce vizual camera și să-ți dea ideea de spațiu mărit”, spune Laura.

    Oglinzi și plante în fiecare cameră

    În fiecare încăpere se regăsesc plante și oglinzi. Oglinzile sunt obiectele pe care Laura a simțit să le așeze în fiecare încăpere, fiindcă dau senzația de spațiu mărit și de mai multă luminozitate.

    Pe lângă cromatică caldă folosită în amenajarea apartamentului, proprietarii au ales să vină cu o pată de culoare și așa au decis ca ghivecele plantelor mari să fie toate același model, în culoarea galben muștar.

    ghivece_hornbach_home_tour_laura_teodora
    Ghivecele plantelor din toată casa sunt cumpărate de la Hornbach.

    Chestionar cu idei bune

    Stilul casei: Ne place să numim stilul casei minimalism on a budget. În sensul că am ținut să facem casa suficient de neaglomerată, să respire suficient de mult și să fie loc să ne deplasăm. Practic este puțin inspirată din stilul scandinav, plus încă ceva luat tot de la nordici, partea aceasta de minimalism.

    Inspirație: Trebuie să recunosc că am gândit casa pe repede înainte pentru că era apartament gol goluț. Noi am luat-o de la zero ca tineri care nu aveau foarte multe și în momentul în care am umplut-o și ne-am dat seama că am aglomerat-o ceva mai mult decât voiam, ne-am gândim că vrem un spațiu aerisit, în care să ne mișcăm ușor, să avem lucrurile ascunse bine și să avem libertatea să respirăm în apartamentul acesta, nu doar să trăim aglomerați cu lucruri și plante.

    Elementul preferat: Ne-am dat seama de curând că am populat fiecare încăpere, nu sunt multe, dar le-am populat pe fiecare, cu câte o oglindă. Știu că este un truc să te ajute să luminezi spațiul sau să pară încăperea mai mare, dar am pus oglinzi în living, în dormitor, avem două pe hol, una evident în baie și dacă se poate o să pun una și pe balcon.

    Cel mai bun lucru vara: Noi avem apartamentul cu direcția spre nord și ne-a bucurat faptul că nu avem tot soarele în casă. În accelași timp căldura se tot adună aici și am gestionat în așa fel încât să putem avea o circulație bună a aerului între toate încăperile.

    Cel mai bun lucru iarna: Dat fiindcă este un apartament mic, 50 metri pătrați cu totul, am decis să-l facem iarna un loc foarte cozy. Cozy este oricum din prisma spațiului, dar ne place că putem să facem foarte ușor fiecare colț pe care îl avem un loc călduros, în care să stai cu o clasică cană de cacao în brațe, să te poți acoperi cu o păturică, să poți sta la un film sau să citești o carte.

    Cel mai mare răsfăț: Nu am investit în ceva neapărat foarte scump de-odată, dar pe măsură ce am decis ca toate lucrurile să fie calitative și bune, ne-am gândit că avem neapărată nevoie să investim în pat. Și chiar dacă rama patului în sine nu este un brand, am vrut să facem în așa fel încât somiera și salteaua să fie din alea bune, pentru că ne-am dat seama că somnul, probabil știam asta, dar somnul este cel mai important, iar atunci când te trezești dimineața odihnit, într-un pat comod și dintr-o saltea bună, face toată diferența pentru noi.

    Ce spun prietenii atunci când vin în vizită: Acum că am modificat mobilierul pe care îl aveam în dormitor și am făcut un singur dulap mare în living, prietenii se miră de faptul că toate lucrurile noastre pot să încapă într-un singur dulap în casă. Ceea ce, sinceră să fiu, într-un apartament cu două camere este foarte eficient să ai un singur spațiu pentru depozitare.

    Un personaj de ficțiune care s-ar simți bine la tine acasă: Am un personaj care mi-e foarte drag mie dintr-un serial pe care îl urmăream în adolescență. Este vorba de Rory Gilmore, din Fetele Gilmore, și cumva mi-o imaginez așa în momentul în care ajunge și ea young adult sau full adult, să se mute într-un apartament cum este al nostru, să investească în locuri în care să-și pună cărțile și să aibă per total așa un apartament mic, dar cozy.

    Sfaturi despre cum să amenajezi o casă în care să te simți bine: Pentru noi a fost o chestie pe care am aflat-o pe parcursul anilor, însă dacă ar fi să dau acest sfat, ar fi să nu te grăbești să umpli o casă cu lucruri. Poți să stai foarte bine pe o saltea până îți găsești patul ideal, poți să mănânci doar din frigider până îți găsești mobila care să încastreze aragazul tău preferat. Aș spune să o iei încet, să te gândești foarte bine la lucrurile pe care le vrei pe termen lung în casă și să nu faci achiziții de moment.

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    2 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Mihnea
    Mihnea
    4 years ago

    Buna ziua! Puteti sa ne spuneti de la ce producator/model a achizitionat salteaua patului? Va multumesc frumos.

    Laura Paraschiv
    Laura Paraschiv
    4 years ago
    Reply to  Mihnea

    Bună. Laura la butoane. Salteaua este tot Ikea 🙂 cu spumă cu memorie.