Smart ideas

14 moduri utile și creative prin care poți folosi spaţiul de sub scări

Utilizarea cât mai eficientă a spaţiului este una din cele mai mari provocări în designul de interior. Zone importante, precum bucătăria sau dormitorul, ne fură atenţia şi energia şi dăm uitării alte locuri cu potenţial, cum ar fi spaţiul de sub scări.

Îl ignorăm pentru că este mic şi îngust şi nu ştim ce să facem cu el. Adună praf, cutii cu amintiri sau plante veşnic verzi în ghivece maro. Devine motiv de frustrare dacă duci lipsă de metri pătraţi. Dar te-ai gândit cum ai putea să-l folosești? Ți-am pregătit o listă cu idei care să te inspire.

1. Zonă de depozitare

Spaţiul de sub scări este locul potrivit pentru a ascunde orice, de la haine la pantofi sau alte mărunţişuri de care ai nevoie dar pe care nu ştii unde să le pui. Fie că este vorba de dulap pentru paltoanele de iarnă sau sertare pentru cizme şi fulare, acestea au loc datorită adâncimii generoase oferite de înălţimea scării.

Aspectul exterior rămâne la alegerea ta. Poţi închide cu uşi sau poţi crea un spaţiu dinamic, unde zonele închise alternează cu poliţe la vedere, perfecte pentru a expune pozele de familie.

2. Bibliotecă şi zonă de citit

Îmbracă pereţii în cărţi, alege o lampă cu lumină caldă şi decide dacă ai nevoie de un fotoliu pe care să citeşti sau un pat mai mic pe care să mai tragi un pui de somn. Atmosfera intimă creată de înălţimea mică şi suprafaţa îngustă este perfectă pentru a-ţi petrece serile citind cartea preferată.

3. Spălătorie

Dacă nu vrei să ocupi spaţiu preţios în baie sau în bucătărie, poţi reloca maşina de spălat haine, uscătorul şi coşurile de rufe murdare în spaţiul de sub scări. În acest fel ele nu îţi stau în cale, sunt uşor de accesat, dar şi uşor de ascuns. Trebuie doar să verifici dacă este posibil să le conectezi la instalaţiile sanitate şi electrice deja existente.

spatiu sub scari - msv
Spațiu utilizat la maxim prin transformarea acestuia în spălătorie.

4. Zonă media

Dacă ai acces direct la scări din zona de living sau de luat masa, poţi folosi acel spaţiu mort pentru a te uita la televizor. În cazul în care eşti pasionat de jocuri video, poţi să-ţi amenajezi colţul în care ai expuse consolele, joystick-urile, un ecran lat şi un beanbag comfortabil în care să stai atunci când te joci.

5. Colţ pentru artă

În cazul în care vrei să ai mai mult loc pentru tablourile preferate sau bibelourile primite în dar de la bunica, spaţiul de sub scări este locul ideal pentru a le expune fără a ocupa alte zone importante alte casei.

spatiu sub scari - expozitie
Sub scară este loc suficient pentru expunerea obiectelor decorative.

6. Cămară

Deşi nu este o zonă răcoroasă, spaţiul de sub scări poate fi transformat în cămară pentru produse neperisabile. Astfel poţi să ţii toate ingredientele organizate şi să eliberezi şi spaţiu în bucătărie.

spatiu sub scari - camara
Spațiu perfect pentru depozitarea produselor neperisabile. Foto: Pinterest

7. Extinderea bucătăriei

Spaţiul de sub scări poate fi folosit şi pentru a-ţi extinde bucătăria dacă aceste două zone sunt alăturate. Fie că este vorba de mai mult blat pentru gătit sau sertare pentru depozitare, poţi transforma o zonă aparent banală în punctul principal de atracţie al locuinţei.

8. Zonă de bar

Fie că este vorba de cocktailuri sofisticate, un pahar de vin roşu sau o cană de cafea dimineaţa, spaţiul de sub scări poate fi transformat într-un mini bar care să le aibă pe toate.

9. Depozitare pentru lemnele de şemineu

Rolul unui şemineu este atât practic, cât şi estetic. El poate schimba radical atmosfera unei locuinţe. În schimb, dacă lemnele de foc sunt aruncate într-un colţ din lipsă de spaţiu s-ar putea să nu mai arate atât de bine.

spatiu sub scari - semineu
Spațiu creat special pentru depozitarea ordonată a lemnelor.

10. Spaţiu verde

Pe timp de iarnă, spaţiul de sub scară poate deveni o adevărata oază pentru plantele tale. De cele mai multe ori punem acolo un ghiveci sau două, fără a ne gândi prea mult la aspect. De data aceasta experimentează cu sisteme de expunere, cu poliţe şi materiale şi transformă acest colt anost într-o adevărată expoziţie de flori.

11. Zonă de socializare

Scara ajută la circulaţia în casă, dar aceasta poate deveni şi zonă de socializare dacă spaţiul permite. Fie că e vorba de fotolii, un divan sau taburet, acest colţişor poate deveni noul tău loc preferat de a bea cafeaua alături de cei dragi.
În cazul în care se află la intrare, poţi amenaja o zonă de şedere pentru a te încălţa mai uşor.

12. Zonă de joacă pentru copii

Scările pot fi un loc ideal de depozitare, dar şi un loc ideal pentru joacă. Dacă vrei să foloseşti spaţiul la maxim, oferă copiilor atât o zonă unde să se simtă în largul lor, cât şi loc unde să-şi ţină toate jucăriile la un loc.

13. Birou

Dacă mereu ţi-ai dorit un colț doar al tău, în care să lucrezi în linişte, fără ca acesta să fie în living sau dormitor, spaţiul de sub scări este locul potrivit pentru aşa ceva. Ai loc suficient pentru a-ţi instala biroul, calculatorul şi câteva zone de depozitare.

14. Spaţiu pentru animalele de companie

Scările pot deveni locul unde mânâncă animalul tau de companie, unde doarme sau unde se joacă. În cazul în care este năzdrăvan, poţi construi o cuşcă confortabilă în care să stea cât timp lipsești de acasă.

spatiu sub scari - animale
Animalul de companie va avea propria lui cameră fără a încurca pe nimeni.

Secretul utilizării cât mai eficiente a spaţiului de sub scări este să-ţi dai seama de ce ai nevoie în casă. Ia-ţi măsurătorile necesare, dă frâu liber imaginaţiei şi apucă-te de treabă. Cu puţin ajutor din partea unor persoane creative, până şi cămăruţa lui Harry Potter ar fi fost mai primitoare.

În cazul în care ai pus deja în funcţiune acest spaţiu, lasă un comentariu cu o poză pentru a deveni şi tu o sursă de inspiraţie pentru cei din jur.

Spune-ți părerea

avatar
  Subscribe  
Notify of
ULTIMELE ARTICOLE