10 lucruri care să nu-ți lipsească din living, de la canapea până la becul din lampadar
publicat pe 11 feb. 2021Într-un living modern te relaxezi, socializezi cu prietenii, urmărești un film la finalul zilei, te joci cu copilul sau iei o cină cu omul drag. Ca să le înglobezi pe toate într-o singură cameră, e nevoie să bifezi câteva lucruri esențiale, de la o canapea potrivită până la becul dintr-un lampadar.
Am rugat trei designeri să ne și să te ajute cu esențialul din fiecare încăpere a casei, câte zece lucruri care nu pot lipsi din baie, bucătărie, dormitor și living. Explică și de ce, dau și câteva recomandări, ca să îți fie mai ușor să alegi.
1. O canapea proporțională cu spațiul
Mulţi proprietari se orientează spre canapele de tip colţar, în ciuda spaţiului limitat, iar rezultatul este o încăpere aglomerată, în care culoarele de trecere sunt blocate, iar estetica are de suferit, a observat de-a lungul timpului arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess Design. În schimb, propune o canapea cu șezlong, care nu ocupă la fel de mult spaţiu, dar oferă confort sporit.
Înainte să comanzi online sau să mergi în showroom, fă măsurători şi gândeşte-te unde şi cum vrei să aşezi canapeaua. Ar trebui să ai cel puţin 60 centimetri culoar de trecere, cel puţin un metru distanţă de televizor (dacă ecranul are doar 26 centimetri, dar dacă e mai mare, distanţa de la canapea până la televizor crește). Iar dacă vrei să integrezi şi o zonă de dining, cu atât mai mult e nevoie de o canapea mai mică, astfel încât livingul să ocupe 60% din spaţiu, iar diningul 40%.
2. Perne decorative
Pernele decorative pot schimba radical atmosfera unui living, consideră arhitecta Beatrice Marta de la Something We Design. Încearcă unele cu pattern geometric sau în texturi pufoase. Și în mod clar, într-o amenajare cuminte și-n culori neutre, alege câteva perne în culori tari care să contrasteze.
Pernele decorative nu trebuie să fie simetrice, dar e bine să porneşti de la un concept atunci când le cumperi. Pot avea ca element comun o culoare, nişte pattern-uri care să se asorteze sau un element care se regăseşte şi pe canapea.
3. Măsuța de cafea
O măsuță de cafea e bună ca suport pentru căni, reviste şi accesorii, dar e și plus în designul camerei, consideră Beatrice. Te poți orienta către măsuţă de cafea cu formă neregulată, una dintr-o bucată de lemn brut sau către un set de măsuţe care să comunice între ele şi să poată fi mutate în funcţie de context.
4. Pardoseală în nuanțe de stejar
„Mi se pare că parchetul de stejar pune cel mai bine în scenă un living. Preferabil să fie nuanțe de stejar deschise sau cel mult medii”, explică Sergiu de la Pure-Mess Design. El dă senzația unui spațiu mai generos și e ușor de combinat fie cu alte culori pale, fie cu niște tonuri mai intense. Adaugă plintă din duropolimer albă sau de culoarea podelei pentru a completa amenajarea.
5. Un covor mare
„Nimic nu este mai cozy decât un covor mare, plăcut la atingere. Covorul leagă piesele centrale din living şi, aşezate în poziţii corecte, îndeamnă la conversaţie. De asemenea textilele precum covoarele şi draperiile ajută la diminuarea ecoului din casă”, explică arhitecta Gabriela Borlescu de la Gabrielle Interior Design.
6. Uși filomuro
O ultimă recomandare din partea arhitectului de la Pure-Mess Design este uşa de tip Filomuro, adică un model care se confundă cu peretele, aproape invizibil. Această simplificare estetică este utilă mai ales în cazul în care livingul este o cameră de trecere spre dormitor sau alte încăperi. Cu o uşă Filomuro, nu vei adăuga un element în plus care să aglomereze vizual atunci când se vede şi holul sau dormitorul.
7. Un fotoliu
„Cu toţii avem un colţ preferat acasă. Poate că acel loc este un fotoliu confortabil în care ne cuibărim şi ne bucurăm în tihnă de o carte bună şi o cană de ceai cald. Mai adăugăm un pouf şi un lampadar alături şi avem scena ideală pentru o seară liniștită acasă”, îşi imaginează arhitecta Beatrice Marta livingul perfect.
Fotoliul nu trebuie să fie din același set cu canapeaua, asimetria chiar se află în tendinţe. Ar trebui totuşi să se asorteze ca stil şi să se integreze în paleta cromatică a amenajării. De la celebrele fotolii cu spătar înalt de la Ikea până la luxuriantele Lounge Chair semnate de Eames, ai de unde alege.
8. Un lampadar
Și dacă tot pui un lampadar lângă fotoliu, Gabriela Borlescu îți recomandă să alegi pentru el un bec cu lumină caldă, căci creează o atmosferă relaxantă. În primul rând, ai nevoie de lumină țintită pentru citit, dar lampadarul poate fi și o piesă de accent. Caută unul cu un picior deosebit, sau un picior clasic cu un abajur special.
Extra tip: măsoară livingul înainte să-l comanzi.
9. Obiecte decorative
„Decoraţiunile sunt sarea şi piperul oricărei amenajări. Cu toţii avem obiecte dragi. Livingul este un spaţiu potrivit pentru a le pune în evidenţă”, punctează arhitecta Beatrice Marta. Găsește moduri interesante de a le expune, în care să diversifici înălţimile, volumul şi forma obiectelor decorative. Spre exemplu, pe trei cărţi cu coperta albă, poţi aşeza o lumânare parfumată într-un recipient negru rotund, iar în lateralul lor, o sculptură din lemn mai înaltă.
10. Plante
Gabriela Borlescu menţionează cât de sănătos este să ai plante ce oferă oxigen într-o cameră unde petreci foarte mult timp. Livingul ar trebui să includă şi câteva plante măcar din acest motiv. Dar dacă îţi place ideea, poţi realiza chiar un colţ dedicat, unde să aşezi mai multe ghivece pe o comodă sau o etajeră. O altă variantă ar fi să expui o singură plantă, de dimensiuni mari, într-un colţ al camerei, într-un ghiveci minimalist.
-
DESIGN INTERIOR
După ce criterii și cu ce poți să separi livingul de bucătărie într-un open space
-
LIFE
Câteva sfaturi bune de la părinți și bunici: ce să faci, dar mai ales ce să nu faci la tine acasă
-
DESIGN INTERIOR
Covor vs. mochetă: 4 designeri îți spun cu ce avantaje şi dezavantaje vine fiecare variantă
-
hotnews
S-au întors din Anglia în satul Saschiz, unde au deschis o ceainărie care pare scoasă dintr-un basm
Un mic colț de Rai.
-
Grădină
Dumitrițele, florile toamnei: în ce perioadă să le plantezi și pașii esențiali de îngrijire
Pentru o grădină de toamnă plină de flori colorate și texturi vibrante.
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.