DIY

Mi-am vopsit ușile de interior în 3 zile și cred că oricine o poate face acasă

publicat pe 25 iun. 2023

    Pentru că apartamentul în care locuiesc se află într-un bloc vechi și este nerenovat, ușile erau demodate și aveau un aspect învechit pe care nu îl mai suportam. Așa că m-am hotărât să le vopsesc, pentru a le da un look nou fără o investiție prea mare. Am aflat că nu trebuie să fii expert în bricolaj pentru a completa cu succes pașii de vopsire pentru uși de interior și ți-i explic și ție.

    Ghid de vopsire pentru uși de interior

    Înainte de toate, ia în considerare faptul că procedeul de vopsire este potrivit pentru uși de interior înfoliate ori din diverse materiale fără prea multă personalitate. Dacă ai uși din lemn natur de calitate, le poți împrospăta doar cu un nou strat de lac, care va scoate din nou în evidență textura și modelele naturale ale lemnului.

    Vei avea nevoie de:

    – o cârpă;

    – hârtie abrazivă (după caz);

    – o pensulă sau o rolă – eu recomand o rolă din burete, pentru un rezultat uniform;

    – folie protectoare;

    – bandă adezivă din hârtie;

    – mănuși;

    – grund;

    – și, bineînțeles, vopsea.

    Pasul 1: pregătirea zonei de lucru

    Alege o încăpere aerisită în care să desfășori procesul de vopsire pentru uși de interior – de preferat o cameră în care nu există umiditate excesivă. Ca să te asiguri că vopsești doar ușa și nu totul în jur, este bine să pregătești corespunzător zona de lucru. Mai precis, aplică folie protectoare din plastic pe podea și pe obiectele din apropierea locului în care vei vopsi. Asigură-te că îndepărtezi praful și, eventual, părul de animale din camera în care lucrezi, pe cât posibil, pentru ca acesta să nu se lipească pe uși cât timp este vopseaua umedă.

    Pasul 2: pregătirea ușii pentru vopsire

    cum sa vopsesti usa
    Demontează balamalele și alte elemente metalice, pentru a nu le păta cu vopsea

    Pregătirea ușii pentru vopsire poate implica lucruri diferite în funcție de materialul din care este făcută. Ea trebuie dată jos din balamale și va fi nevoie să îi demontezi eventualele elemente din metal, ca să nu le pătezi. Dacă ușa ta are și o zonă vitrată, lipește pe conturul ei bandă adezivă din hârtie, pentru a o proteja.

    Curățarea este esențială înainte de vopsire, indiferent dacă urmează să lucrezi cu lemn, MDF sau chiar plastic. Aplică o soluție de curățat și îndepărtează praful, murdăria, grăsimea sau alte reziduuri de pe suprafața ușii.

    slefuire usa lemn
    Dacă ai mai vopsit ușa în trecut, e recomandat să o șmirgheluiești înainte să o revopsești

    Dacă ușa nu este la prima vopsea, va fi nevoie să incluzi și șmirgheluirea în procesul de vopsire pentru uși de interior. Este de preferat să șlefuiești întreaga suprafață cu hârtie abrazivă de granulație fină, aproximativ 320 (vei găsi numărul corespunzător notat pe spatele hârtiei, atunci când o cumperi). Pentru a nu lăsa zgârieturi și urme inestetice care se vor vedea pe sub stratul de vopsea, asigură-te că șmirgheluiești întotdeauna în aceeași direcție – de preferat pe lungimea ușii. Am învățat asta de la un specialist, când mi-am recondiționat o noptieră de la IKEA.

    Dacă ai șlefuit, treci la a doua tură de curățare, ca să îndepărtezi praful rezultat cu o lavetă umedă. Dacă nu, sari peste și treci la următorul pas.

    Pasul 3: aplicarea grundului

    Grundul se aplică înaintea vopselei iar rolul lui este să uniformizeze suprafața ușii și să asigure aderența. El va face aspectul final mai armonios și va asigura o mai bună rezistență în timp a vopselei. Este în special recomandat să îl folosești dacă ușa ta este deteriorată ori are pete evidente. E nevoie doar de un strat subțire, pe care să îl aplici cu o rolă din burete. Timpul de uscare poate varia între 4 și 24 ore – vei găsi informația asta pe ambalajul produsului. P.S: neapărat asigură-te că grundul cumpărat este compatibil cu tipul de vopsea folosită (pe bază de apă sau de ulei, de exemplu).

    Pasul 4: aplicarea vopselei

    E important să citești bine instrucțiunile de pe produs înainte să treci la treabă. Acordă atenție timpilor de uscare, iar înainte să pui mâna pe rolă, amestecă bine vopseaua cât se află încă în recipientul ei. Poți folosi un băț, o lingură lungă de lemn sau orice ai la îndemână.

    Prima mână vopsea nu va arăta niciodată pe cât de bine te aștepți, pentru că de obicei nu este suficient un singur strat pentru o acoperire opacă, uniformă. Păstrează gândul acesta în minte, înainte să te panichezi și să pui mai multă vopsea decât trebuie la primul strat, așa cum am făcut eu. Aplică un strat subțire și ai încredere în procesul de vopsire pentru uși de interior, pentru că va arăta mult mai bine la mâna a doua.

    vopsire usi interior
    Folosește o pensulă pentru a aplica vopseaua uniform pe muchiile ușii

    Îți recomand să folosești o rolă de vopsit din burete, care spre deosebire de clasica pensulă, nu lasă în urmă acele linii inestetice în textura vopselei. Întotdeauna scurge bine vopseaua de pe rolă înainte să treci la treabă, iar pe parcurs ce lucrezi, ai grijă la muchiile ușii – uneori se poate acumula acolo vopsea în exces, pe care e nevoie să o îndepărtezi cu rola sau cu o pensulă mică.

    Respectă timpul de uscare înainte să treci la următorul strat de vopsea. Chiar dacă în general acesta poate dura între una și patru ore, el poate fi influențat de condițiile de mediu din încăperea în care vopsești, precum temperatura și nivelul de umiditate. Eu am preferat să aplic un singur strat de grund/vopsea pe zi, motiv pentru care a și durat trei zile întregul proces de vopsire de uși de interior.

    Pasul 5: finisarea (opțional)

    Există vopseluri pe care este nevoie să le sigilezi cu un strat final de lac transparent, care să protejeze în timp aspectul ușii care a trecut prin procedeul de vopsire pentru uși de interior. Acest lucru este indicat pe ambalajul produsului. În cazul meu, am folosit o vopsea pe bază de apă pentru care lacul nu a fost necesar. Dacă e nevie, aplică lacul conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

    Când ai terminat toți pașii și te-ai asigurat că ușa este complet uscată, îi poți monta la loc elementele metalice – clanța, balamalele – și o poți instala înapoi în toc. Poți chiar să le schimbi cu unele noi, iar la final va părea că ai schimbat complet ușile din casă.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments