De la cititori

Apartamentul de 58 metri pătrați al unei familii cu doi copii, în care livingul este și dormitor matrimonial

publicat pe 21 mart. 2023

    Nume: Krisztina Szűcs, traducător autorizat pentru limbile maghiară și engleză
    Oraș: Oradea
    Tip de locuință: apartament cu trei camere
    Suprafață: 58 metri pătrați
    Stă aici: din august 2007
    Împarte casa cu: soțul, cei doi copii, o fetiță de 11 ani și un băiețel de 14 ani și pisica Penny

    Krisztina e pasionată de design interior de când se știe. Apartamentul în care locuiește împreună cu familia ei a fost, de-a lungul anilor, locul în care a putut să își pună în practică toate ideile pe care le-a salvat Instagram sau din diverse publicații home&deco. Este un spațiu care a trecut prin multe modificări, nu doar din punct de vedere stilistic, ci mai ales din perspectiva funcționalității. Interiorul a fost regândit, în timp, pentru a corespunde nevoilor familiei, dar nu și-a pierdut niciodată din personalitate.

    „Este un loc care a crescut odată cu noi. Amenajarea s-a făcut în etape, pe parcursul mai multor ani și nu pot spune nici acum că e totul gata”, povestește Krisztina. „Eu lucrez de acasă și simt des nevoia de schimbare, așa că fac mereu mici experimente și modificări. E important să mă simt confortabil în locul în care îmi petrec cea mai mare parte a timpului”.

    Cromatică neutră pentru un decor luminos și aerisit

    Apartamentul din Oradea se află într-un bloc vechi, construit în 1964. Krisztina își amintește că atunci când s-au mutat, au fost nevoiți să schimbe totul: instalații electrice și sanitare, gresie, faianță, uși, ferestre. Amenajarea s-a schimbat în timp, mai ales după nașterea celor doi copii care au avut nevoie de spațiu personal, pe măsură ce au crescut. Adaptarea interiorului la nouă formulă a familiei a fost o provocare, ținând cont că locuința are o suprafață destul de modestă. Ca să obțină un decor aerisit, Krisztina a păstrat o cromatică neutră în toată casă. A adăugat însă accente de culoare prin diverse accesorii și piese de mobilier ca să spargă monotonia pereților vopsiți în nuanțe deschise.

    „Stilul apartamentului reflectă stilul nostru, ca familie. Nu am apelat niciodată la un specialist în amenajări, Designul interior este una dintre pasiunile mele și îmi place la nebunie să mă joc cu diferite trenduri și stiluri”, spune Krisztina. „În prezent sunt obsedată de stilul organic modern, cu piese și accesorii naturale – lemn reciclat, in, ceramică și culori neutre (bej, alb murdar, verde salvie, culoarea lemnului). Nu cred în tendințe, ci în spații care să îți reflecte personalitatea”.

    Livingul este folosit și ca dormitor matrimonial

    În living, Krisztina a fost nevoită să gândească în detaliu fiecare colț al încăperii, fiind o zonă folosită și ca dormitor matrimonial. Cea mai importantă investiție de aici a fost canapeaua extensibilă de la mobila Kalenda. Nu este doar o piesă confortabilă, ci și o pată de culoare care înveselește spațiul. Pe unul dintre pereți, Krisztina a proiectat un ansamblu care integrează dressing, bibliotecă și zonă media. Mobilierul din apartament este lucrat pe comandă, în mare măsură și este făcut de fratele Krisztinei care este tâmplar de meserie. Depozitările închise, cu dulapuri înalte, alternează cu rafturi deschise care lasă la vedere tot felul de obiecte ce dau sentimentul de spațiu locuit.

    „Livingul a fost un spațiu dificil de amenajat, fiind o încăpere folosită ca zonă de zi, dar și ca dormitor al nostru. Ne-am străduit să-l amenajăm isteț și practic. Am încercat să nu exagerez cu zonele de depozitare ca să nu aglomerez vizual încăperea. Canapeaua galben muștar este piesa mea preferată de aici. Cred că este cel mai scump obiect din casă, dar își merită pe deplin toți banii”, spune Krisztina.

    Bucătăria de mici dimensiuni a avut nevoie de soluții adaptate

    Și în bucătărie a fost nevoie de ingeniozitate pentru organizarea spațiului. Fiind o încăpere îngustă, a fost imposibilă amenajarea unei zone obișnuite de dining. Soluția a fost o mesă îngustă, poziționată de-a lungul peretelui, în jurul căreia să se adune întreaga familie. Mobilierul este unul clasic, de la Ikea. Deasupra mesei au montat rafturi deschise unde au așezat mici obiecte de decor și zeci de plante care transformă camera într-o mini junglă. Deși nu este foarte spațioasă, bucătăria compensează prin decor și lumină naturală.

    „Iubesc căsuța noastră. Singurul regret este că nu avem o cameră în plus. Mi-ar fi plăcut un dormitor al nostru. Și poate o bucătărie un pic mai mare. Chiar și așa, este locul în care abia aștept să mă întorc atunci când sunt plecată. Acasă înseamnă, în primul rând, noi”.

    Chestionar cu idei bune:  

    Stilul casei: Încerc să merg cât mai mult pe o linie neutră, organică, cu elemente rustice moderne.

    Inspirație: Îmi place să mă inspir de pe paginile IG Westelm, Pottery Barn, Studio McGee, havrillahome, linseywoods.home, amberinteriors, itsjennapierce. Și ar mai fi câteva.

    Elementul preferat: Colțarul galben muștar (Aspen) de la Mobila Kalenda

    Cea mai mare provocare: Organizarea spațiului, fiind un apartament semidecomandat, nu foarte mare,  în care locuiesc doi adulți, doi copii și o pisică.

    Cel mai mare răsfăț: Colțarul galben muștar

    Proiectul DIY: Sunt foarte multe proiecte făcute de mine. De exemplu, am vopsit toate ușile de interior cu vopsea cretă de la Annie Sloan. Chiar și interiorul ușii de la intrare e vopsit de mine, cu vopsea de la Hornbach. Am vopsit și faianța din baie cu vopsea specială de la Hornbach. Am avut o faianță bordo care făcea ca baia să pară și mai micuță.

    Ce înseamnă acasă pentru tine: Acasă trebuie să fie un spațiu în care să îți placă să-ți petreci timpul, singur sau cu familia, înconjurat de obiecte care îți provoacă o senzație de liniște, calm, bucurie.

    Cinci cuvinte pentru a-ți descrie casa: calm, călduros, liniște, noi, familie.

    Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: Găsește-ți propriul stil și alege, în funcție de asta, elementele pe care le vei cumpăra în casă. Trendurile sunt utile, dar mai important este să creezi o atmosferă în care să te regăsești. Un sfat pentru cei care locuiesc la bloc, dar și pentru cei care au o casă mai puțin spațioasă: încearcă să înveți să nu acumulezi prea multe obiecte de care, de fapt, nici nu ai nevoie. Eu m-am străduit să am loc de depozitare pentru orice element nou pe care îl cumpăr. Dacă nu are loc în casa noastră, înseamnă cu nici nu prea avem nevoie obiectul respectiv.

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments