viewcatchers
Apartamente cu 4 camere

Un apartament de 126 metri pătrați din Cluj-Napoca a fost amenajat cu doar 45.000 euro

Manuela şi Alin sunt tineri, proaspăt căsătoriţi şi proprietari ai unui apartament de 126 metri pătrați în Cluj-Napoca. Au lucrat amenajarea împreună cu o arhitectă cu care au reușit să amenajeze întregul spațiu în doar patru luni și cu un buget de 45.000 de euro.

Apartamentul are 126 metri pătrați și este împărțit pe două niveluri: la primul nivel se află un open space ce cuprinde bucătăria cu zona de luat masa şi livingul, două băi, două dormitoare şi un birou. La etaj se află zona de fitness şi de citit, care se prelungeşte într-o terasă de 120 metri pătraţi cu zona de grătar.

Primul lucru pe care l-a făcut arhitecta Adelina Muntean de la Phorma Studio, care s-a ocupat de proiect, a fost să renunţe la uşa dintre holul principal de acces şi open-space. Bucătăria şi zona de zi sunt vizibile încă de la intrare, ceea ce crează impresia unui spaţiu mare şi aerisit. Organizarea open-space-ului a fost o provocare, căci proprietarii şi-au dorit o bucătărie deschisă, un loc de luat masa pentru şase-opt persoane şi o canapea cu minim patru locuri.

Grinda delimitează vizual cele două spaţii, dar care le şi leagă. Deşi a fost o surpriză atunci când au văzut şantierul prima dată, Adelina s-a folosit de ea în design. A mărit-o pentru a cuprinde toată zona de dining, iar la capat a propus o coloană cu spaţii pentru depozitare. Masa de dining este fix sub ea. Lângă, se află canapeaua care delimitează subtil bucătăria şi dă startul zonei de living.

Bucătăria este în formă de L pentru a se folosi la maxim de spaţiu şi a crea cât mai mult blat de lucru. Design-ul este unul modern, cu mânere tip gola şi sitseme de deschidere push-pull. Deşi este complet albă, nu este greu de întreţinut datorită fronturilor finisate cu vopsea antiamprentă. Chenarul de lemn continuă blatul din acelaşi material, iar backspalsh-ul din plăci ceramice taie din monotonia albului şi dau căldură spaţiului.

Lângă bucătărie se afla debaraua, iar uşa ei este unul dintre elementele pe care clienţii şi le-au dorit încă de la început. Este din lemn şi glisează pe şine negre aparente pentru a nu ocupa din spaţiu atunci când este deschisă. Te duce cu gândul la o uşă de fermă din filmele americane, şi aduce atmosfera caldă a naturii într-un apartament cu design contemporan.

Livingul este conceput în aceleași linii simple şi culori neutre pentru a nu încărca spaţiul. Şemineul electric este incorporat într-o mască albă, iar comoda din zona TV este la o înălţime cât mai mică pentru a nu încărca vizual spaţiul şi a tăia din înălţimea acestuia. Accentele sunt date de decorațiunile metalice negre montate pe perete care leagă living-ul de hol.

Biroul combină două zone de lucru într-un masă în formă de L şi ascunde un dressing în spatele unor uşi albe, simple, peste care treci foarte repede cu vederea. Stâlpul din colţ a fost scos în evidenţă printr-o culoare diferită, care se continuă şi pe cele două grinzi mari. Astfel, elemente care ar fi putut deranja vizual, sunt incluse intenţionat în amenajare. Ele delimitează subtil încăperea ca o ramă de poză, şi creează contrast prin finisajul gri închis.

Dormitorul matrimonial combină nuanţele reci ale tapetului care imită betonul aparent, ale tăbliei patului, cu lemnul cald al noptierelor şi al măsuţei de machiaj. Nuanța deschisă a parchetului contribuie și ea la crearea unui spațiu luminos și plăcut.

Din dormitor ai acces direct la baia matrimonială, unde cada free-standing este elementul principal. Design-ul este la fel de curat şi luminos aici ca şi in restul apartamentului, cu accente de lemn. Un lucru interesant este modul în care a fost tratat iluminatul. Pe lângă şina cu spoturi de pe tavan, două benzi LED scot în evidenţă oglinda de la lavoar. O a treia este instalată în lateral, din podea până în tavan şi delimitează astfel zona în care se află zona de lavoar.

Album predomină și în baia de serviciu, care pe lângă lavoarul pe blat, conține și o cabină de duș generoasă. Nu este un spațiu auster datorită accentelor de negru. le întâlnim la corpul lavoarului, la baterii sau la duș, unde ceramica neagră delimitează concret suprafața pe care se desfășoară. Detaliile create prin banda LED dau o notă specială amenajării și aduc căldură în baie.

Organizarea spaţială este unul din elementele care contribuie la realizarea unui apartament smart. Al doilea este tehnologia, care a făcut parte din conceptul de amenajare încă de la început. Este primul proiect din portofoliul Phorma Studio în care s-au folosit întrerupătoare de sticlă touchscreen cu led. Corpurile de iluminat cu LED au senzori de mişcare, intensitatea luminilor este reglabilă de pe telefon, la fel şi sistemele audio şi aerele condiţionate.

Culori neutre pentru mai multă luminozitate

apartament smart © viewcatchers 16
Diferitele nuanțe de alb ajută la crearea unui living luminos și plin de căldură.

Orientarea nord-vestică a influențat foarte mult amenajarea acestui apartament smart şi alegerea paletei cromatice. Pentru a realiza un apartament luminos și aerisit, albul, împreună cu nuanțe neutre, au fost culorile de bază. Accentele de lemn din fiecare încăpere ajută la crearea unei atmosfere calde, cozy. Contrastul este creat prin pete de negru, pe care îl regăsim la corpurile de iluminat, la şina de la uşa glisantă sau la elementele decorative din metal de pe pereți. Cele din urmă marchează scara la etaj şi oferă şi suport pentru plante.

Partea de electrocasnice şi tehnologie a costat cel mai mult. Din bugetul de 45.000 de euro, 30% a mers pe mobilier, 40% pe finisaje şi manoperă, 20% pe instalaţii şi modificări, iar 10% pe decoraţiuni.

„Amenajarea unui apartament nu este niciodată o treabă uşoară, mai ales că suntem exigenţi, meticuloşi şi atenţi la detalii. Nu doar că au reuşit să ne unească viziunile, ideile şi planurile, dar au venit cu idei creative de organizare a spaţiului, la care nici nu ne-am gândit că ar fi realizabile. Pe parcursul întregului proiect am construit o relaţie bazată pe sinceritate şi feedback constructiv, care în final s-a transformat într-o prietenie pe care o preţuim”, povesteşte Manuela.

Resurse: Ceramică + accesorii: saviplast.ro; Canapea, scaune: Mobila Dalin; Mobilier custom: BasicPoint

Foto: viewcatchers

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

VIDEO Liziera de lac: cum arată o casă smart de lângă București, înconjura...