Cât contează într-o bucătărie detaliile de design la care nu te gândești
Felul în care îmbini utilul cu plăcutul, asta face diferența dintre o bucătărie premium și una amenajată strict pentru utilitatea ei. Și dacă aspiri la prima variantă, am aflat care sunt detaliile de design și funcționalitate de care ar trebui să ții cont.
Tot procesul de gătit ar trebui să fie în completă armonie cu felul în care îți amenajezi bucătăria, de la traseul pe care îl faci printre corpurile de mobilă, până la cât de mult te miști între electrocasnicele pe care le folosești pentru un preparat. Și oricât de importantă ar fi funcționalitatea fiecărui obiect electrocasnic, trebuie să ții cont și de design. Asta nu o spune doar un designer de interior, ci și oricine care petrece foarte mult timp în bucătărie. Am îmbinat, mai jos, ambele perspective, ca să aflăm care sunt lucrurile care contează cu adevărat în amenajarea spațiului în care gătești.
E important să creezi un spațiu lejer, prin care circuli ușor
„E foarte important în amenajarea unei bucătării să ai cumva spațiul mai ergonomic, astfel încât tu să te poți desfășura printr-o mișcare cât mai scurtă”, spune designerul de interior Sergiu Califar de la Pure-Mess Design. Există niște reguli care ar trebui respectate în amenajarea unei bucătării, de exemplu cea a dimensiunii spațiului de trecere pe care îl lași între corpurile de bază și insulă. „Noi lăsăm de exemplu 1,20 metri când proiectăm culoarele de trecere între insulă și frontul fix, astfel încât să treacă două persoane fără să se incomodeze una pe cealaltă și în același timp să ai traseul cât mai scurt”, spune designerul.
La această ergonomie pot contribui și electrocasnicele. Ca să nu umpli spațiul cu o mulțime de corpuri de depozitare, din nevoia de a instala electrocasnicele undeva, poți cumpăra electrocasnice care pot fi instalate în sistem galerie, adică unele lângă altele. Cum sunt cuptoarele din colecția Mythos de la Franke. Cuptorul de bază, care are o capacitate mare de 73 litri, poate fi instalat în galerie împreună cu cuptorul compact cu microunde, dar și cu mașina de cafea. Iar toate astea vor fi aliniate prin intermediul sertarului de încălzire, ceea ce îți pune toate nevoile în același loc și nu va trebui să faci 2000 pași de la prima oră de dimineață, doar pentru prepararea cafelei și a micului dejun.
Contează și funcționalitatea, și eficiența
Cristina Andrei este creative storyteller și are o comunitate de peste 40.000 urmăritori pe Instagram. Cei mai mulți o urmăresc pentru rețetele care-ți lasă gura apă, pentru care uneori stă în bucătărie de dimineață până seara. Așa că este o cameră în care cunoaște fiecare colțișor ca în palmă, știe locul fiecărui lucru de care are nevoie de-acolo și are și un traseu bine stabilit între electrocasnicele pe care le folosește. Asta înseamnă că știe exact ce funcționează de minune și ce ar putea merge mai bine.
Iar unele dintre lucrurile la care e mereu loc de îmbunătățire sunt electrocasnicele. „Aparatele trebuie să îmbine foarte bine atât funcționalitatea, cât și eficiența”, spune Cristina. Adică nu contează doar ca un aparat să poată face multe sarcini, contează și cât de rapid te ajută să termini cu ele.
De exemplu, dacă ai o familie mare, ai nevoie de un cuptor care să-ți dea posibilitatea să gătești pentru toți membrii. Iar gama Maris de la Franke e special concepută să satisfacă preferințele culinare ale fiecărei generații dintr-o familie, așa că sunt dotate cu trei rafturi pe care poți găti trei feluri diferite de mâncare în același timp. Ceea ce înseamnă că în loc să pierzi o zi întreagă ca să faci toate preparatele, le vei face pe toate odată.
Uneori ai nevoie de multi-tasking în bucătărie
Pentru ea, aparatele pe care le folosește la gătit sunt un ajutor real. „Contribuie enorm, pentru că în primul rând îți ușurează munca, eficientizează timpul și per total reușești să faci mai multe lucruri în același timp”, explică ea. De exemplu, funcția de măsurare a temperaturii integrată în cuptor o ajută să știe când preparatul a atins temperatura ideală fără să mai deschidă ușa cuptorului. „În concluzie, da, toate opțiunile de facilitare a procesului de gătire a mâncării ajută enorm ca preparatul să iasă mai bine”, spune Cristina.
Dacă funcția de măsurare a temperaturii este integrată la majoritatea cuptoarelor disponibile acum pe piață, există anumite opțiuni pe care le vei regăsi doar la electrocasnicele premium. Cum ar fi cea de gătit cu aburi, noutate pe care o aduc noile cuptoare Mythos de la Franke. Cuptorul cu aburi te ajută să obții alimente crocante la exterior și pline de aromă la interior de fiecare dată. Și vei observa diferența de la prima mușcătură, căci și preparatele tale vor primi un upgrade, nu doar bucătăria.
Utilul trebuie să se îmbine cu plăcutul
Chiar dacă interesul cel mai mare al Cristinei este ca aparatele pe care le folosește să fie foarte practice, nu e singurul lucru care contează. „Când faci pasul de a-ți mobila bucătăria, știi că va rămâne cu tine mult timp, așa că e important și ca electrocasnicele să se integreze armonios cu mobila”, spune Cristina. În fond, că ești pasionat de gătit sau că o faci zilnic mai mult de nevoie, bucătăria rămâne o încăpere în care petreci mult timp și ar trebui să fie una în care să-ți facă și plăcere să petreci acel timp.
Iar noile colecții Franke au un atu la acest capitol: au fost gândite astfel încât toate funcționalitățile inovatoare să fie însoțite de un design modern, liniar, versatil și ușor de personalizat în funcție de conceptul oricărei bucătării. De exemplu, cuptoarele multifuncționale Smart combină estetica atemporală cu partea practică. Pe scurt, gama largă îți oferă o varietate de opțiuni de personalizare a spațiului, iar faptul că le poți instala în coloană îți facilitează procesul de gătit.
Ceea ce e un must-have la un produs premium, ar spune designerul Sergiu Califar. „Bucătăriile au ajuns cu totul și cu totul la alt nivel: ele trebuie să fie niște capete de perspectivă care să arate cât mai unitar, cât mai închegat, fără să arate ca o clasică bucătărie”, spune el. Recomandarea lui pentru a amenaja o bucătărie premium este să încastrezi frigiderul și alte electrocasnice în soldați înalți din pardoseală până în tavan.
Cu cât pare că ai mai puține electrocasnice în bucătărie, cu atât e mai elegantă
Designerul de interior mizează pe electrocasnice ori multifuncționale, ori incastrabile. „Există plite ce au hota inclusă în plită, deci nu mai ești nevoit să pui o hotă deasupra plitei, să o ai cu prindere în tavan. În felul ăsta ai frontul mult mai elegant, mult mai liber și poți să te joci cu părți estetice deasupra insulei”, explică Sergiu.
O opțiune este plita cu inducție cu hotă integrată Mythos 2-gether de la Franke. Plita este echipată cu două zone Flexi pe care poți așeza vase de dimensiuni mai mari, iar hota are o capacitate de evacuare de 695 metri cubi pe oră. Iar designul este cel care le îmbină pe amândouă într-un singur obiect încastrabil.