De la specialiști

Cum poți modifica forma unei încăperi prin contraste de culori

  Câte culori poți să combini în aceeași cameră și cum faci asta fără să iasă haos? Cât timp nu folosești toate culorile doar pe pereți, poți combina și mai mult de trei. Apoi, e important să creezi contraste și să le folosești pentru a echilibra spațiul. Iată cum!

  Pe cât de fain și provocator e să folosești mai multe culori într-o încăpere, pe atât e de riscant. Dacă le folosești pe toate în proporții egale, posibil să obosești dacă petreci mai mult de jumătate de oră în camera respectivă. Pentru asta există regula de 60/30/10, despre care îți povestim mai jos și care îți permite să te joci cât dorești cu orice culoare. Pe lângă asta, doi designeri de interior îți explică foarte clar cum poți transformă complet o cameră prin contraste de culori:

  1. Înalți sau lățești vizual spațiul

  Iulia Văculişteanu, designer de interior în cadrul Designful, folosește contrastele de culori că să mărească vizual un spațiu. Când își dorește să înalțe vizual o cameră, de exemplu, vopsește toți pereții într-o culoare, iar pe tavan dă cu o nuanță mai deschisă. Iar pentru alungire pe orizontală, vopsește pereții într-o nuanță mai tare doar până la jumătate, iar tavanul îl face alb. 

  Extra tip: testează culorile direct pe perete înainte de a vopsi întregul spațiu. De cele mai multe ori, sunt ușor diferite față de paletar, în funcție de lumina naturală, numărul de straturi și suprafața pe care sunt aplicate.

  2. Direcționezi atenția spre punctul favorit din cameră

  culori cameră
  Culori în cameră: un singur element într-o culoare tare va atrage mai mult atenţia decât toată încăperea colorată în acea nuanță

  Când ai un element sau o zonă preferată a camerei, poți folosi contrastul ca să atragi atenția asupra sa. Urmează regula 60/30/10, în care 60% din spațiu are o culoare temperată, de bază, 30% din obiecte o culoare mai dinamică, iar 10% o nuanță tare, remarcabilă, ce în ciuda proporției mici, se va evidenția cel mai tare. Poți atrage atenția cu o pernă, un tablou, o pătură sau o nișă de pe hol. 

  Extra tip: alege o piesă de mobilier într-o culoare tare și apoi creează în jurul ei un ansamblu de piese în aceeași culoare. Ce înseamnă asta? Că într-un open space, de exemplu, poți vopsi într-un galben puternic masa, scaunele, partea de podea și pereții din jurul spațiului, te încurajează Beatrice Marta de la Something We Design

  Când vrei să distragi atenția de la niște elemente pe care nu le poți elimina sau modifica, Iulia Văculișteanu îți propune să faci fix invers: aduci culoare pe un obiect într-un colț opus, sau dintr-o cu totul altă direcție.

  Exemplu concret ar fi grinzile, care adesea afectează geometria unei camere. Distragi atenția de la o grindă inestetică vopsind pereții până la jumătate cu o culoare mai vibrantă, ca restul să rămână alb și să se piardă. 

  4. Delimitezi zone ale încăperii

  culori cameră
  Culori pentru cameră: contrastul dintre cele două zone funcţionale este evident, dar nu strident

  Prin contrast de culori și texturi poți delimita vizual zonele unei încăperii și funcțiile fiecăreia. Asta nu înseamnă că schimbi complet paleta cromatică de la un colț la altul, căci iese haos. Păstrează o bază cromatică pe elementele de mari dimensiuni (pardoseală și pereți) și adaugi în fiecare zonă alte texturi, forme și accente de culoare. Zona de zi poate avea o canapea de catifea turcoaz și o măsuță de cafea și o consolă TV joase, iar zona de dining poate avea scaune din metal negru lucios și o servantă înaltă în lateralul mesei.

  5. Dai dinamică încăperii

  culori cameră
  Culori pentru cameră și texturi pentru dinamică

  Contrastul dintre două sau mai multe culori uni nu are întotdeauna efect, așa că poți introduce în ecuație alte două variabile: texturi și imprimeuri. Urmează și în cazul lor regula culorilor complementare: spre exemplu, combină o canapea roșie cu pernuțe cu imprimeu verde sau mergi în nuanțe graduale, o perdea roz prăfuit cu draperii roz ciclam.

  6. Setezi o atmosferă care să îți priască

  Înainte să alegi culorile pe care le voi folosi într-o încăpere sau alta, în considerare efectul pe care îl au asupra psihicului. Spre exemplu, galbenul inspiră energie și creativitate, dar într-o proporție covârșitoare, poate produce anxietate, așa că o idee bună este să-l combini cu nuanțe liniștitoare de gri sau chiar cu non-culori în pattern-uri geometrice. Maroul, o culoare regăsită în foarte multe amenajări românești, reflectă stabilitate și confort, dar folosit excesiv, poate plictisi rapid, așa că ai putea să-l combini cu o nuanță îndrăzneață de albastru care să îți inducă seninătate și calm.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum poți modifica forma unei încăperi prin contraste de culori