3 femei care te plimbă prin București și te învață cum să-l redescoperi și să-l îndrăgești
publicat pe 07 nov. 2023Ultimii ani au arătat că oamenii chiar sunt interesați să cunoască istoria orașelor în care locuiesc. Fenomenul a fost încurajat, cu siguranță, și de rețelele de socializare care au ajutat la promovarea patrimoniului arhitectural, ignorat, de prea multe ori. Acum există trasee prin București, ghidate de oameni cu povești și informații istorice. Dar și oameni care te plimbă virtual prin oraș, din pură pasiune pentru arhitectura lui.
Multe proiecte virtuale au ajuns să aibă relevanță și în offline, adunând în jurul lor adevărate comunități pasionate de istorie, arhitectură și cultură urbană. Există trei femei care au reușit asta și despre care dorim să-ți povestim.
Bucureștiul, văzut de Monica Mărăcineanu
Monica Mărăcineanu cutreieră Bucureștiul, la pas, de ani de zile. În plimbările ei, imortalizează case care poartă amprenta unor vremuri de mult apuse. Din 2017, a început să posteze pe Instagram diverse locuri și clădiri cu o istorie sau cu o arhitectură aparte. A adunat în timp o comunitate de peste 14.000 de urmăritori care îi împărtășesc dragostea pentru trecut. Contul Monicăi arată, pe alocuri, un București nostalgic și ușor romanțat, dar fotografiile ei nu cosmetizează realitatea. Prezintă orașul fix așa cum este: un amestec de stiluri, influențe și contraste, cu clădiri care au avut șansa să renască sau cu altele care sunt pe punctul de a cădea.
Pentru Monica, această muncă de documentare este un hobby care a făcut-o să cunoască, să îndrăgească și să înțeleagă mai bine orașul în care locuiește. Și asta speră să le trasmită și urmăritorilor ei prin intermediul contului pe care îl administrează.
„Îmi place să iau orașul la pas cu ochii unui turist”, spune Monica. „Am început să citesc cărți despre istoria Bucureștiului. Așa am ajuns să cunosc și să încadrez mai bine diverse stiluri de arhitectură. Descopăr în fiecare zi povești neștiute despre orașul nostru. Nu organizez tururi ghidate. Particip la ele ca orice iubitor de trecut. Consider că ajungi să cunoști un oraș, cu bune și rele, cu istorie și arhitectură, doar luându-l la pas. Cu «ochi de turist»”, crede ea.
Influencing cultural cu Ana Rubeli
O altă mare iubitoare a clădirilor de patrimoniu este Ana Rubeli, persoana din spatele proiectului „Aici a stat”. Inițiativa ei a început, de asemenea, ca o colecție de fotografii cu case vechi, valoroase din punct de vedere istoric și arhitectural. Instagramul a fost platforma care i-a dat prilejul să își facă vocea auzită. A adunat, doar pe internet, peste 40.000 oameni care îi împărtășesc dragostea pentru istorie și arhitectură.
La vârsta de 13 ani a fost într-o excursie cu școala în orașul antic Efes (Turcia), unde își amintește că a fotografiat, din toate unghiurile posibile, ruinele orașului-port. Iată că peste ani, această dragoste pentru istorie și fotografie a ajuns să se concretizeze într-un proiect care a depășit granițele online-ului. Ana a pus de curând bazele unei asociații culturale. Inițiativa militează pentru salvarea bijuteriilor arhitectonice din România: castele, conace, case memoriale, ruine, palate, mânăstiri, biserici fortificate sau muzee.
Soțul său, Andrei îi este partener în proiect și o ajută pe tot ce înseamnă fotografie, documentare și organizare de evenimente. Asociația Culturală „Aici a stat” organizează tururi ghidate, vânători de comori și recitaluri de muzică clasică în zone istorice cu poveste, în ideea de a atrage atenția asupra importanței protejării patrimoniului.
Trasee prin București cu Anita Sterea
Probabil că cea mai bună modalitate de a cunoaște trecutul Bucureștiului, cu locurile sale încărcate de istorie și cu povești despre personalități care i-au marcat destinul este prin intermediul tururilor ghidate. Istoricul Anita Sterea organizează astfel de plimbări prin Capitală încă din anul 2009, în cadrul Fundației „Calea Victoriei”. Plimbările au fost reluate periodic, din primăvară până în toamnă, în ultimii ani. Puncte de interes sunt Calea Victoriei, Parcul Ioanid, Centrul Vechi, Bulevardul Magheru, mahalaua Mântuleasa și Bisericile domnești din vechiul București.
Anita a reușit să-i familiarizeze și pe adolescenții din Capitală cu trecutul orașului lor. În 2012, a inițiat proiectul „Descoperă Bucureștiul cultural”, care constă în vizite la monumente și plimbări pentru elevii de liceu. De obicei, organizează astfel de evenimente în timpul Școlii Altfel.
-
UTILE
Care este temperatura corectă pentru sterilizarea borcanelor la cuptorul electric
Oferim și alte metode tradiționale de sterilizare a borcanelor.
-
UTILE
Ce poți face pentru eliminarea calcarului din apă. 3 metode simple de ajutor
Poți să fierbi apa și să elimini multe minerale dure.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță lipiciul de pe geamul termopan și ce metodă funcționează rapid
Fără detergenți abrazivi sau unelta care zgârie.