Spații neconvenționale

Trei cabinete de psihoterapie amenajate ca o sufragerie cozy și modernă

    Nu cred că s-a mai întâmplat să prezentăm un cabinet de psihoterapie în proiectele noastre, dar asta și pentru că nu am văzut un spațiu similar până acum. Conceptul de amenajare a pornit de la ideea de a recrea ambientul unei locuințe. Nu e de mirare așadar că cei care ajung într-unul din cabinetele clinicii amenajate de designerul Lucia Gutiu (Gutiu Design) au impresia că sunt invitați în sufrageria unui prieten.

    Clinica se află la parterul unui bloc nou din Cluj-Napoca. În momentul preluării proiectului, apartamentul era semi-finisat. Lucia a avut posibilitatea să colaboreze cu constructorul și să ceară anumite modificări care să ajute la optimizarea interiorului. Asta a făcut ca șantierul să evolueze fără hopuri semnificative. Ceva mai complicată a fost compartimentarea spațiului care a trebuit să țină cont de normele de avizare.

    Trei cabinete cu tematici diferite

    Suprafața utilă a apartamentului este de 50 metri pătrați. Interiorul cuprinde trei încăperi cu destinație de cabinet, o sală de așteptare și două grupuri sanitare. Fiecare spațiu  este amenajat diferit, având o tematică proprie. Toate au ca numitor comun atmosfera caldă, obținută prin intermediul decorului.

    „Mersul la terapie nu este pentru toată lumea o experiență comodă. Am amenajat spațiul gândindu-mă, în primul rând, la confortul pacientului. Împreună cu psihoterapeutul Minela Baias, fondatoarea proiectului, am pornit de la ideea de a crea un spațiu cât mai familial. Atmosfera este foarte caldă. Ai impresia că ești acasă la un prieten ”, spune Lucia.

    Proiectul a costat 35.000 euro

    Amenajarea nu se concentrează doar pe estetica spațiului, ci și pe funcționalitate. Încăperile au suprafață modestă, între 11 și 14 metri pătrați, așa că a fost nevoie de soluții personalizate pentru a păstra interiorul cât mai aerisit. Lumina naturală a contat și ea mult, la fel și cromatica propusă de Lucia. A făcut pe comandă mobilierul, cu o firmă din Cluj, iar piesele mai mici le-a luat din magazine precum The Home sau Jysk. Proiectul a beneficiat de un buget de 35.000 euro.

    „Pentru că am plecat de la ideea de a crea o atmosferă ca acasă, am încercat să includ în amenajare texturi, culori, piese de mobilier care să te facă să uiți că ești într-un cabinet de psihoterapie. Am alternat mobilierul închis, pentru că există și nevoie de depozitare, cu rafturi deschise care să lase la vedere diverse obiecte decorative”, spune Lucia. „Chiar și dispunerea pieselor de mobilier are rolul de a ușura interacțiunea psihoterapeut-pacient”.

    Soluții personalizate pentru eficientizarea fiecărui metru pătrat

    Amenajarea primului cabinet integrează elemente inspirate din natură, cea mai directă trimitere fiind tapetul folosit ca fundal. Cromatica este neutră, cu accente vii de culoare care fac ca interiorul să fie unul vesel și dinamic. Este cea mai mică încăpere din apartament, dar și cea mai luminoasă.

    Cel de-al doilea cabinet, gândit ca un spațiu potrivit atât pentru ședințe cu adulți, cât și pentru copii, îmbină nunațe de bej, maro și albastru. Lucia a apelat și aici la varianta tapetului pentru a personaliza interiorul.

    Încăperea este îngustă și lungă, ceea ce a îngreunat puțin procesul de amenajare. Cu toate aceste s-a reușit chiar și integrarea unui mic spațiu destinat copiilor.

    Green Room este un cabinet de 14 metri pătrați cu bibliotecă și o cromatică ce respiră calm și relaxare. Este cea mai spațioasă încăpere din apartament, spațiul pretându-se foarte bine terapiei de grup.

    Foto: Ciprian Cociș

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Trei cabinete de psihoterapie amenajate ca o sufragerie cozy și modernă