Mix&match: alb și mult lemn în casa unor arhitecți din Cluj-Napoca
publicat pe 30 ian. 2020Nume: Mădălina Bucur, arhitect
Oraș: Cluj-Napoca, zona Europa
Tip de locuință: apartament cu trei camere
Suprafață: 76 metri pătrați
Stă aici: din 2018
Împarte casa cu: Tiberiu, soțul ei, și cei doi copii
Mădălina Bucur și soțul ei, Tiberiu, un cuplu de arhitecți cu doi copii, locuiesc într-un apartament minimalist, luminos și aerisit din Cluj-Napoca în care și-au dorit să păstreze un stil cât mai simplu în toate încăperile: au folosit cât mai puțină mobilă și culori cât mai deschise, care să permită luminii să umple spațiul.
Patul este făcut pe comandă la cei de la Mike Design, iar lampa este de la The Home
Biroul îl au din anii de studenție și este cumpărat de la IKEA
Tabloul a fost pictat de o prietenă de-a Mădălinei în timpul primei sarcini și este un obiect cu o mare încărcătură emoțională
Canapeaua extensibilă este de la IKEA
Camera mică este plină de culoare și de elemente jucăușe
„O investiție serioasă a fost achiziționarea apartamentului în sine.
Cu tot ce avem momentan în apartament, ca finisaje, mobilier și decorațiuni, ne-am încadrat în aproximatv 29 000 euro”
Mădălina se ocupă și cu realizarea aranjamentelor florale, iar cum pe profilul ei de instagram mereu este câte un buchet care să îți atragă atenția, florile nu puteau lipsi din casă. Frunzele verzi, plantele uscate așezate atent în vaze decorative, draperiile galbene, canapeaua din living sau dulăpiorul colorat din camera celor mici, au adus culoare spațiului și au făcut ca cei 76 metri pătrați să devină acasă pentru cei patru membri.
Chestionar cu idei bune
Stilul casei: Poate că soft minimalism e cel mai apropiat sau poate că așa îmi place mie să cred acum. Este modern, contemporan, simplu și minimal ca stil, dar nu rece și auster. Cald, luminos, cu materiale puține și pe cat posibil naturale, în tonuri neutre și fără aglomerări sau contraste mari.
Inspirație: Îmi plac spațiile luminoase, spiritul stilului scandinav, luminozitatea aerisită a interioarelor minimaliste, dar am adaptat aceste curente stilului nostru de viață, posibilităților locale de realizare a mobilei, necesității de funcționalitate și constrângerilor spațiale de care a trebuit să ținem cont. Cred că sursa de inspirație ar putea fi „mantra” lui William Morris: „Have nothing in your house that you do not know to be useful, or believe to be beautiful”.
Colțul preferat din casă: Spațiul din living, din fața canapelei, pe covor. Nu e ocupat de o măsuță de cafea, cum poate ar fi văzut ca firesc, ci e lăsat liber și folosit intens ca loc de joacă, de povestit, de băut cafeaua de dimineață sau un pahar de vin seara, de uitat la filme și de transformat în cort cu pături, scaune și luminițe când o cere situația. Cred că aici pe covor ne petrecem 70% din timpul în care suntem acasă.
Covorul este cumpărat de pe Rugvista. Calitatea lui i-a uimit pe proprietari
Pentru a fi siguri că la final va fi un apartament minimalist, au realizat mobilierul din living pe comandă în Cluj-Napoca, la Design by Gix
Cea mai mare provocare: Să ne abținem din a cumpăra piese de mobilier sau decorațiuni doar pentru că sunt momentan la modă. Știu că la anul sau peste doi ani acestea vor fi deja desuete și încercăm să achiziționăm piese durabile.
Ce spun prietenii despre casa voastră: Că este un loc simplu și primitor, uneori plin de jucării și de copii, un loc unde putem să gătim împreună, să bem un pahar de vin și să stăm la povești oricât. Cele două avantaje sunt că bucătăria este deschisă și dacă eu gătesc ceva pot lua în continuare parte la discuții, nu sunt izolată între patru pereți, și că ambii copii au somnul suficient de adânc încât să adoarmă liniștiți în timpul respectivelor discuții.
Cel mai mare răsfăț: Cred că cel mai scump lucru din casă este parchetul, din lemn stratificat, dar asta și pentru că este pe o suprafață mare – peste tot în afară de băi. Este de la Barlinek, nuanța Toffee. În rest, n-aș putea cataloga nici unul din obiectele din casă ca fiind scump.
Proiect DIY: Toată casa este un mare DIY. Dar aș numi ca proiect preferat cel de la care a pornit totul în amenajarea spațiului nostru – și anume desființarea pereților care închideau bucătăria. A fost o decizie extrem de inspirată, care nouă ne-a schimbat viața în bine.
Cei doi au ales să spargă pereții bucătăriei, transformând-o astfel într-un open space minimalist
Scaunele și masa sunt cumpărate de pe The Home
Trei obiecte din casă care îți aduc bucurie: Un desen făcut de o prietenă când eram însărcinată cu Vlad, care mă umple de bucurie de câte ori îmi cad ochii pe el; o colecție de albume de fotografii organizate pe ani, în care am strâns cele mai frumoase amintiri ale noastre; niște căsuțe foarte simple din lemn, cumpărate dintr-un târg de la marginea Amsterdamului, în care am ajuns întâmplător, într-un road trip.
Ce înseamnă acasă pentru tine: Acasă este oaza mea de liniște, de lumină, de conectare cu familia și reconectare cu mine însămi. Este locul de care simt că aparțin, este familiaritatea gesturilor de zi cu zi, a mișcărilor și traseelor pe care le-aș putea face oricând și cu ochii închiși – cu singura teamă că aș putea călca pe vreo piesă de lego, dar și asta face parte din ce înseamnă acasă acum.
Resurse: Avem și o grămadă de lucruri de la Ikea, aici intră mobilierul modular de depozitare din camera mică, biroul din camera mare, pe care îl avem încă din anii de studenție, la fel și canapeaua extensibilă din dormitorul mic, dar și draperiile. O parte din decorațiuni și taburetul din hol sunt de la Zara Home, iar printurile înrămate de la Love Warriors. Canapeaua și patul sunt făcute la comandă de cei de la Mike Design. Masa și scaunele din living sunt de la The Home, la fel și dulăpiorul din hol și cel din camera mică și lămpile din dormitor, iar covorul este cumpărat de la Rugvista.
Foto: arhiva proprietarilor
Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Completează acest formular simplu și spune povestea casei tale!
-
TURURI DE CASE
Și-au amenajat apartamentul pe măsură ce au locuit în el și au descoperit nevoile familiei
-
TURURI DE CASE
Doi români și-au amenajat apartamentul din Bruxelles cu influențe japandi și mult alb
-
TURURI DE CASE
Doi fotografi și-au amenajat singuri apartamentul ideal pentru poze de revistă
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi un covor persan potrivit pentru casa ta. Sfaturi pentru curățare și întreținere
Îți spunem și cum recunoști un astfel de covor autentic.
-
DESIGN INTERIOR
Cum se pune tavanul fals? Uite cum să îl integrezi într-un design modern
Îți spunem ce ai de făcut, pas cu pas.
-
Case
O româncă și-a recondiționat singură mobilierul din casa de 680 metri pătrați, situată la marginea unei păduri de lângă Viena
Bucătăria locuinței, un fost grajd pentru cai, are un tavan vechi de 150 ani. Arhitectul care a construit casa a pornit de la acest tavan.