De la specialiști

Tips&tricks: cum îți amenajezi singur un „man cave”

publicat pe 07 apr. 2020

    Dacă femeile îşi doresc un dressing, bărbaţii aspiră la un man cave. Ce înseamnă asta? Un loc numai al lor, pe care îl transformă într-o sală de sport, de jocuri sau pur şi simplu într-un spațiu în care se relaxează pe cont propriu.

    Știi celebrul garaj din filmele americane în care protagoniștii de sex masculin se joacă de-a mecanicii, meșterind tacticos la automobile de epocă, sau de-a „pugiliștii de ocazie”, dând cu nesaț într-un sac de box atârnat de tavan?

    Ți-e cunoscut subsolul în care sunt fie o masă de biliard flancată de navete de bere, fie o canapea decrepită așezată în fața unui imens televizor conectat la jocuri video sau la fotbal american? La modul pragmatic, așa arată un „man cave” autentic.

    man cave
    În filmul Goodfellas/Băieți buni apare una dintre cele mai celebre „man cave” din cinematografia americană – camera cu masa în jurul căreia protajoniștii se adunau ca să joace pocker.

    În România, fie și numai din motive care țin de restricții locative – pur și simplu, în majoritatea caselor nu există atât de mult loc ca fiecare membru al familiei să-și amenajeze un spațiu personalizat – acest „man cave” se traduce printr-o zonă, nu doar printr-o încăpere în sine, dedicată hobby-urilor masculine.

    Dacă şi tu vrei să amenajezi un astfel de spaţiu, am strâns câteva sfaturi de la designeri de interior și arhitecți.

    Fă cumpărături în funcție de hobbyuri

    sac de box
    În apartamentul unui burlac din Bucureşti se regăseşte chiar şi un sac de box.

    „Atunci când spunem <<man cave>>, tuturor ni se conturează o idee destul de clară despre cum arată acest spațiu, dar el poate prinde numeroase direcții: fie într-o zonă industrială, fie într-una minimalistă, fie într-una hippie, eclectică, iar exemplele pot continua”, crede designerul de interior Cosmina Nidelea de la Chiral Interior Design .

    Aşa că prioritizeaza gusturile tale înaintea oricărei imagini proiectate în mass-media şi gândeşte-te ca tu trebuie să te bucuri de acel spaţiu, aşa că manifestă-te liber. „Nu toţi bărbaţii sunt la fel şi nu toţi vor vrea acelaşi lucru”, subliniază arhitectul de interior Raluca Căținaș de la Vivico

    Înainte să te apuci de cumpărat piesele, asigură-te că ţi-ai planificat amenajarea astfel încât mobilierul, accesoriile şi decoraţiunile să se potrivească între ele, într-un stil unitar.

    Integrează camera în stilul casei

    living cu sac de box, sticker perete Muhammad Ali, perete caramida aparenta, canapea verde
    Livingul unui apartament de burlac, amenajat de arh. Alexandru Bucur.

    Chiar dacă un man cave este o soluţie eficientă de a te rupe de rutină şi de a te relaxa într-un spaţiu doar al tău, integrează-l totuși în stilul din restul casei.

    Adopta parţial cromatica celorlalte încăperi şi adu în man cave câteva forme sau obiecte care se regăsesc şi în celelalte camere. Apoi lasă-ţi imaginaţia să creeze conceptul camerei, dincolo de micile legături vizuale cu casa. 

    Pasiunea ta e în centrul atenției

    hobby
    Include unul sau mai multe hobby-uri şi bucură-te de ele în propriul man cave

    Designerul Iulia Văculişteanu de la Designful crede că întreaga amenajare trebuie să graviteze în jurul unui hobby predilect. Acest aspect este punctul de plecare în aranjarea mobilei: un pian în centrul camerei, un sistem de gaming ultra performant care să ocupe majoritatea spaţiului sau un colţ cu aparate de fitness, unde poţi să te antrenezi în linişte. Oricare ar fi pasiunea ta, expune-o în prim-plan în man cave.

    Ia în calcul frecvenţa vizitelor

    gaming room
    Dacă ai un hobby pe care îl împărtășești cu prietenii, fă loc și pentru ei.

    Un man cave este în esenţă un spaţiu solitar, în care beneficiarul se relaxează. Dar din când în când, poate primi şi vizite de la prieteni. Dacă eşti o fire sociabilă şi preferi prezenţa lor, ţine cont de acest lucru în amenajare şi include piese pe care aceştia se pot aşeza confortabil. În acelaşi timp, dacă ocupa mult spaţiu, poţi opta pentru versiuni pliabile, retractabile sau chiar multifuncţionale, precum o băncuţă care este şi spaţiu de depozitare.

    „Trebuie luate în considerare şi activităţile pe care le are cu prietenii. Organizarea livingului e foarte importantă, iar tehnologia cu siguranţă va face parte din dorinţele sale şi va trebui integrată în amenajare”, adauga arhitectul de interior Raluca Căținaș.

    Nu uita de pat 

    pat bun
    Un pat bun te va ajuta să oferi acestui spaţiu rolul pentru care a fost creat: relaxarea

    Fie că dormi singur sau nu, patul este esenţial într-un man cave. Alege unul care să se integreze în decor, dar care să-ţi ofere şi confortul de care ai nevoie. Prima opţiune într-un spaţiu masculin ar fi un pat negru din metal, dar ia în calcul că cele tapiţate produc cele mai puţine accidente legate de rama patului şi adesea vin la pachet cu o saltea bună, fie din arcuri împachetate individual, fie cu spumă de memorie. 

    „Un pat impunător şi o saltea comfortabila cu aşternuturi fine ar fi un must have. Lumini ambientale pentru atmosferă, de evitat tablourile cu femei sau scene indecente pentru a avea totuşi un feeling primitor pentru companioanele de sex opus. De preferat este ca amenajarea să nu sperie femeile prea tare, altfel va rămâne man solo“, concluzionează arhitecta de interior Raluca Căținaș.

    Stabileşte încă de la început modul cum vei folosi acest man cave şi oferă-i un aspect plăcut, care să te reprezinte, întâi de toate.

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments