DESIGN INTERIOR

Living în stil baroc – integrează grandoarea și eleganța în viața ta

publicat pe 10 nov. 2019

  Un living în stil baroc trebuie să imite luxul și eleganța palatelor franceze, prin mobilier supradimensionat cu detalii sculptate, pereți încărcați cu stucaturi și decorațiuni poleite.

  Dacă vrei să îți amenajezi sufrageria în acest stil, ține cont de caracteristicile pe care ți le prezentăm mai jos.

  Stilul baroc în designul interior

  palatul versailles baroc
  Palatul Versailles este un bun exemplu de arhitectură barocă.
  Foto: Shutterstock

  Stilul baroc în designul interior a devenit popular în secolul XVII datorită regelui Louis al XIV-lea al Franței, care avea o preferință pentru opulență. Asta se poate vedea și în Palatul Versailles, decorat cu opere de artă, statuete din bronz, candelabre supradimensionate și tapițerii cu modele complicate.

  Un living în stil baroc exprimă grandoare și eleganță pe de o parte, dar și bogăție și putere pe de alta.

  Cum decorezi un living în stil baroc

  Mobilier și decorațiuni

  living in stil baroc mobilier
  Cu cât mai impunătoare piesele de mobilier, cu atât mai bine.

  Alege un mobilier masiv, încărcat cu decorațiuni sculptate: canapele cu margini rotunjite din lemn, tapițerie în aceeași nuanță cu zugrăveala ori cu imprimeuri florale intricate, scaune asortate, mese din sticlă cu picioare cioplite artistic, comode cu sertare și mânere metalice.

  Un living în stil baroc trebuie să fie opulent, de aceea materialele pe care le folosești trebuie să fie de cea mai bună calitate. Mătasea și catifeaua sunt printre cele mai potrivite.

  Decorează cât mai mult locurile neocupate de mobilier. Amenajează un living în stil baroc cu oglinzi mari cu rame late, sculptate și poleite, și decorează cu multe opere de artă – tablouri, statuete sau corpuri de iluminat impunătoare.

  Culori și finisaje

  Nu limita decorațiunile doar la obiecte. În stilul baroc, pereții sunt acoperiți de tapet imprimat sau de modele sculptate în relief (stucaturi).
  Tavanul este finisat asemenea pereților, cu stucaturi, deși acesta uneori poate fi lăsat alb. Iar podeaua unei sufragerii baroc autentice este realizată din materiale luxoase, precum marmura și granitul.

  Culorile unui interior baroc sunt fie din spectrul deschis – bej, crem, auriu – fie din cel închis – mov, roșu sângeriu sau maro. Culorile metalelor ca aurul și bronzul sunt și ele foarte prezente. În stilul baroc, majoritatea încăperilor sunt decorate în aceeași paletă de culori, folosită atât pentru pereți și finisaje, cât și pentru mobilier și accesorii – cum sunt pernele.

  living in stil baroc semineu
  Dacă ai șemineu, adaugă în zona lui decorațiuni în stil baroc.

  Șemineul este un alt element pe care îl întâlnești adesea într-o sufragerie în stil baroc. La fel ca în cazul tuturor celorlalte lucruri, și acesta este plin de detalii decorative. Poți așeza pe suprafața ramei șemineului o oglindă sau câteva statuete de dimensiuni mici, ori un ceas vintage.

  Nu uita că, deși un living în stil baroc este destul de încărcat și plin de ornamente, obiectele și mobilierul trebuie să se asorteze și să nu devină obositoare din punct de vedere estetic.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Living în stil baroc – integrează grandoarea și eleganța în viața ta