CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Smart ideas: cum să-ți faci dezinfectant pentru mâini acasă

  Pandemia de coronavirus parcă a secat farmaciile și magazinele de dezinfectant pentru mâini, iar cine reușește să prindă câte o sticlă de spirt se numără printre norocoși. Mai ales pentru că, pe lângă statul acasă, una dintre măsurile de prevenție este igienizarea corespunzătoare a mâinilor. Din fericire, există soluții și proiecte DIY pentru (aproape) orice.

  Uite cum să-ți faci dezinfectant pentru mâini acasă, potrivit The Spruce.

  Cum funcționează

  Ingredientul activ în această rețetă de dezinfectant pentru mâini este alcoolul, care trebuie să reprezinte cel puțin 60% din conținutul produsului, ca să fie un bun igienizator. Pentru rețeta asta îți trebuie alcool izopropilic de 99% sau alcool etilic (de origine agricolă, 90-95%). Nu folosi niciun alt tip de alcool (ex. metanol, butanol), fiindcă sunt toxice. De asemenea, dacă folosești un produs care conține un procentaj mai scăzut de alcool (cum ar fi cazul celui sanitar/spirt de 70%) trebuie să pui mai multă cantitate în rețetă ca să fie eficient dezinfectantul pentru mâini.

  Uleiuri esențiale în dezinfectantul pentru mâini

  Pe lângă faptul că adaugă un miros plăcut dezinfectantului, uleiurile esențiale te pot proteja și ele împotriva unor bacterii. De exemplu, uleiul de cimbru și cel de cuișoare au proprietăți antimicrobiene. Dacă folosești uleiuri antimicrobiene, pune doar o picătură sau două, fiindcă sunt puternice și-ți pot irita pielea. Alte uleiuri, cum ar fi cel de lavandă sau de mușețel te pot ajuta la reducerea iritațiilor de pe piele.

  *Înainte să le folosești aplică o picătură mică pe o porțiune de piele de pe dosul palmei, ca să te asiguri că nu ai alergie la el. Dacă după 24 de ore nu apare nicio iritație, atunci poți folosi cu încredere uleiul.

  De ce ai nevoie ca să-ți faci dezinfectant pentru mâini acasă

  Asigură-te că ai la îndemână recipientele necesare, un bol și o lingură, o pâlnie și o sticlă cu pompiță,  și  ⅔ ceașcă de alcool izopropilic sau etilic, ⅓ ceașcă cu gel de aloe vera, opțional 8-10 picături de ulei esențial (sau 1-2 picături în cazul uleiurilor antimicrobiene).

  Cum faci dezinfectantul pentru mâini

  E simplu ca bună ziua să-ți faci propriul dezinfectant. Trebuie doar să ai grijă la cantități și la modul cum îl torni, ca să nu îl risipești.

  1. Măsoară toate ingredientele

  dezinfectant de mâini
  Ca la orice rețetă, e foarte important să folosești cantitățile corecte. Foto: Pinterest

  Înainte să te apuci de treabă, ia-ți toate ingredientele și măsoară cantitatea necesară pentru fiecare în parte. Nu pune la nimereală, fiindcă riști să greșești rețeta și dezinfectantul să nu fie la fel de eficient.

  2. Amestecă ingredientele

  cum să-ți faci dezinfectant de mâini acasă
  După ce te-ai asigurat că pui cantitățile corecte într-un bol, amestecă-le bine. Foto: Pinterest

  Pune ingredientele gata măsurate în bol și amestecă-le bine cu lingura până compoziția devine una omogenă.

  3. Toarnă amestecul în sticlă

  Cum îți faci un dezinfectant de mâini acasă
  Cum îți faci un dezinfectant de mâini acasă. Foto: Pinterest

  Folosind pâlnia, pune cu grijă dezinfectantul DIY în sticlă, înșurubează bine capacul și gata. Acum ai dezinfectant pentru mâini făcut chiar de tine acasă.

  Partea bună este că dintr-o sticlă de alcool de un litru poți face destul dezinfectant, cât să te țină o perioadă lungă de timp de acum înainte. Cumpără responsabil, nu câte un bax de sticle de alcool, pentru că mai au și alții nevoie. Be safe și lucrează de acasă, dacă îți permite jobul.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Smart ideas: cum să-ți faci dezinfectant pentru mâini acasă