Case

Și-au amenajat casa de vacanță din Predeal în stil farmhouse modern, cu mobilă din târguri și artă românească

publicat pe 26 ian. 2024

    Designerul Teodora Constantinescu și soțul său, Andrei au lucrat în echipă ca să-și vadă îndeplinit visul de a avea o locuință de vacanță, undeva, la munte. Casa, cu o suprafață utilă de 400 metri pătrați, se află în Predeal și a fost cumpărată la roșu. Andrei s-a ocupat de supravegherea șantierului și de toată partea tehnică. Teodora, în schimb, și-a asumat misiunea de a da viață interiorului, prin alegerea finisajelor și a pieselor de mobilier.

    Casa este alcătuită din subsol, parter, etaj și mansardă. Are în total șase dormitoare, cinci băi, bucătărie, living și dining, cramă, cameră tehnică și spălătorie. Este poziționată în apropierea pârtiei, iar peisajul a fost, cu siguranță, lucrul care i-a convins pe Teodora și pe Andrei să cumpere.

    Casa din Predeal este pentru weekend-uri și vacanțe cu familia sau cu prietenii, de aceea compartimentarea interiorului a contat mult. Teodora a gândit spații în care să se adune toți apropiații și în care să primeze ideea de confort. Nu a pus prea mult accent pe depozitări, fiind o locuință de vacanță. În schimb, a vrut să valorifice la maximum principalul atu al casei și anume, priveliștea.

    „Andrei a avut un vis ascuns când am luat casa din Predeal. Că vor crește copiii și tradiția de a aduna oamenii în jurul nostru li se va transmite și lor”, spune Teodora. „Este un loc de creat amintiri. Așa am văzut lucrurile de la început. Ne place că este aproape de București, asta când nu prindem blocaj pe Valea Prahovei și că putem admira pădurea de brazi din fiecare dormitor al casei”.

    Culorile peisajului de afară se regăsesc și în interior

    Amenajarea casei integrează multe elemente inspirate din peisajul de afară. Predomină lemnul, materialele naturale, imprimeurile care fac trimitere la frumusețea zonei. Teodora a gândit cromatica interiorului în strânsă legătură cu cea din exterior.

    „Faptul că am cumpărat casa la roșu a condiționat destul de mult procesul de amenajare”, spune Teodora. „Mi-ar fi plăcut să integrez mai multe elemente specifice cabanelor, dar până la urmă am mers într-o direcție de modern farmhouse. Oricum, am încercat să pliez amenajarea pe nevoile noastre, pe felul în care ne petrecem timpul liber. Livingul este, de departe, cel mai iubit loc din casă. Aici ne adunăm toți în jurul șemineului sau jucăm Ticket to Travel la masa din dining”.

    Amenajarea include obiecte unicat și lucrări semnate de artiști români

    Teodora nu a vrut să aglomereze prea mult interiorul, dar a insistat ca obiectele din amenajare să aibă o poveste. A ales piesele mici de mobilier, în general, din târguri de antichități. Cât despre decorațiuni, are multe lucrări semnate de artiști români, mai ales de sculptorul Perta Alexandru. De altfel, numele casei, „Pertal”, derivă din numele artistului.

    Tablourile care decorează scara interioară fac parte dintr-un album cu 140 de planșe care ilustrează portul tradițional românesc. Este un album care i-a fost oferit cadou regelui Carol al II-lea și pe care Teodora l-a luat în timpul unei licitații în scop caritabil.

    „În fiecare proiect al meu, încerc să folosesc cât mai puține produse mass market. Caut să integrez obiecte cu poveste care să scoată spațiul din această standardizare pe care o vedem, din păcate, peste tot”, spune Teodora. „Trăim într-o perioadă a consumerismului, dar avem altrenative. Trebuie doar să fim deschiși”.

    Casa este echipată cu sistem prin care pot controla totul de la distanță

    Andrei s-a ocupat de partea practică a proiectului, fiind responsabil cu supravegherea șantierului. Un lucru la care a ținut, în mod deosebit, a fost instalarea unui sistem care să permită automatizarea completă a casei și care să fie operabil de la distanță. Sistemul include tot, de la controlul luminii, până la climatizare sau sistem de securitate. A fost o etapă dificilă pentru că a necesitat sincronizarea mai multor echipe de specialiști.

    „Mi-am propus să nu fac compromisuri în ceea ce privește calitatea, dar asta îți consumă multe resurse de energie, și financiare, bineînțeles. Șantierul a durat cam un an și jumătate. Cea mai mare parte a bugetului a fost investită în sistemul de automatizare a casei”, spune Teodora.

    Resurse:

    Instalațiile sanitare sunt Grohe, Fluimina și Avital. Ceramica este de la Porcelanosa, parchetul, de la Vicla și vopseaua lavabilă de la Benjamin Moore. Paturile de tip boxpring sunt de la Ikea, iar canapeaua din living este de la Mobexpert. Tâmplaria exterioară este realizată de Kronstadt Brasov, iar cea interioară, de un atelier din Craiova. Corpurile de iluminat sunt Made in Ro. Brandul se numește Ceramical. Ilustrațiile din bucătărie sunt semnate de Diana Dragne.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Teodora Constantinescu

    • Pentru un rezultat premium, ai nevoie de profesioniști. Și asta poate costa destul de mult.
    • Combină produsele mass market cu produse de serie mică sau realizate de artiști talentati. Aceasta este regula de aur pe care eu o aplic în toate proiectele mele.
    • Înainte de orice amenajare interioară, este important să rezolvi problemele tehnice. Altfel, te vor ajunge din urmă, iar reparațiile și daunele vor fi mai costisitoare.
    • O casă de vacanță are altă utilitate decât cea curentă și este bine, înainte să te apuci de amenajare, să întrunești o listă cu ce nevoi și ce activități vei întreprinde în spațiul respectiv. Astfel, scopul ei va fi cât mai bine valorificat.

    Foto: Adriana Cocic

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    IVAN TURBINCA
    IVAN TURBINCA
    8 months ago

    In 400 de mp orice e posibil, as vrea sa vad proiecte de suflet in spatii mici…